8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 nejčastějších prohřešků při stolování

20. 01. 2009 | Výchova

Ať už jsme doma, u tchýně nebo v restauraci, vždycky se snažíme chovat kulturně a podle pravidel. Vše jde celkem dobře, dokud před nás někdo nepostaví talíř s jídlem. Najednou je těžké neprovést žádné faux pas, když musíte hovořit a jíst takřka zároveň. Pojďme si tedy zopakovat zlatá pravidla stolování…

Tak zaprvé: nikdy bychom neměli pokládat použitý příbor vedle talíře a ještě k tomu na ubrus. Pokud při jídle disponujete dostatečným množstvím ubrousků, odložte příbor na ně, ale nedivte se, když se vám na něj přilepí. Nejjistější je složit nůž a vidličku na talíř vedle sebe.

7 nejčastějších prohřešků při stolováníNikdy nezačínejte jíst, pokud stolovníci u vašeho stolu ještě nemají jídlo před sebou. Nevšímejte si jejich obligátního „Jen jez, vystydne ti to,“ nebo „Ale dej si, než se ten číšník doplazí…“ V dobré restauraci by vám měli přinést jídlo všem najednou. A pokud to neudělají? Stěžujte si

Třetí pravidlo tu možná nemusím ani psát, ale pro jistotu- nikdy neolizujte nůž a nestrkejte ho do úst. Místo toho ho pokaždé otřete o vidličku. Vím, je to známá věc, ale rozhlédněte se někdy okolo sebe v restauraci. Možná budete překvapeni…

Než se napijete ze sklenice, VŽDY si otřete ústa. Zamezíte tak jejímu znečištění od rtěnky popř. zbytků jídla, které by se ostatním spolustolovníkům nemusely líbit. Rovněž nalíčení si upravujte až po jídle, ne během něj.

Ruce a kam s nimi? Tedy hlavně hodně rychle zapomeňte na opírání loktů o stůl. Stejně tak se nehodí podpírat si dlaní hlavu a pohrávat si s vlasy (pokud to ovšem nepatří k vaší flirtovací taktice).

Nefoukat, nečichat! Další zlaté pravidlo. Čas, kdy bude pokrm chladnout, využijte k lehké konverzaci s dalšími hosty a pokud si už musíte k jídlu čichnout, dělejte to velmi nenápadně během cesty vidličky k ústům.

Poslední připomenutí – nemluvte s plnými ústy! Vím, že u rodinných večeří to jde poněkud hůře, protože vy zrovna chcete reagovat na to, co o vás řekla vaše sestřenice. Domluvte si proto předem nějaký signál (gesto ruky apod.), který znamená, že se chystáte promluvit hned, jakmile budete moci. Bude to sice chtít trochu cviku, ale po čase všichni po spatření signálu ztichnou automaticky. Uvidíte.

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
By mně velice zajímalo co by dělala mít u stolu 3 děti ve věku 9,7a2 roky.Asi by to neustálaSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vždycky popisuju jen svoje vlastní zkušenosti Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak ten mě trošku zarazil by nmě zajímalo jestli by to fungovalo Smajlík nějak si to neumim představit
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles