8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a jídlo - věčný boj

23. 10. 2008 | Výchova

Věčný boj. Vaše dítko zkrátka nepapá, nepapá a nepapá. Všechno mu přijde zajímavější než jídlo, zvlášť když je tím jídlem zelenina. A vy si uklidňujete pocuchané nervy a říkáte si, že to přece nějak jít musí! A máte pravdu. Čtete dál a inspirujte se.

Ředkvičkové myšky: není na tom nic těžkého. Omytým ředkvičkám zkrátka ponecháte ocásky, z mrkve (okurky, papriky, jiné ředkvičky…) nakrájíte ouška a umístíte je do zářezu na ředkvičkách. Děti takovéhle prvky milují, probouzejí jejich fantazii a chuť k jídlu. Mnohdy stačí jeden ozdobný prvek a vaše ratolest bleskově vymydlí celý talíř. Takže nelitujte námahy a pusťte se do vajíčkových hříbků, nebo banánových lodiček. Vyplatí se to!

Děti a jídloPořádek musí být – alespoň na talíři. Děti jsou nejradši, když vidí, z čeho se jídlo skládá – smíchat si je zvládnou samy. Zvykněte si proto stavět na stůl hrnec s omáčkou nebo misky s jednotlivými druhy zeleniny, ze kterých si může každý připravit salát podle své chuti. Bude to zábava.

Chroupy, chroupy, chroupy – další oblíbená dětská činnost. Zkuste dítěti dát na svačinu místo vařené syrovou zeleninu nebo ovoce, samozřejmě pokrájené nejlépe na hranolky. Trochu omáčky z tvarohu nebo medu se taky najde a máte vyhráno!

Pomáháš, pomáhám, pomáháme, aneb pusťte děti do kuchyně! Nůž jim do ruky samozřejmě nedávejte, ale míchání je bude určitě bavit. Navíc si pak budou jídla víc vážit a co je nejlepší – vyhládne jim!

Plovoucí maelánky s chrumáky = každé jídlo musí dostat své jméno a to nejpozději ve chvíli, kdy je nesete na stůl. S výrazy jako vepřo-knedlo-zelo ale u dětí moc nepochodíte. Chce to trochu fantazie! Vám se možná maelánky moc nelíbí, ale v dětech vzbuzují pocit něčeho měkkého a vlhkého – zkrátka mňam! A chrumáky jsou jasné. A cože jsou to vlastně Plovoucí maelánky s chrumáky? Inu knedlík v rajčatové omáčce posypaný osmaženou houstičkou.

Vlaječky, ozdůbky a jiné cerepetičky zdaleka nepatří jen na dětskou oslavu. Občas jednoduchá jmenovka ve tvaru ptáčka udělá s dětským apetitem divy. Ale nezapomeňte, že jmenovky musí mít všichni, jinak bude váš malý zvědavec místo papání zjišťovat, proč tatínek taky nemá jmenovku a jestli nezlobil :-)


Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
když sem byla malá trplea sem anorexií to přiznávám ale ted je to o hodne lepšíí.no nic.své dite budu klidne nutit jist protoze nechci aby zazilo to co já.já vim zní to přísne ale je to tak.to se bežne delá
Obrázek uživatelky
profil
naše děti nebyly nikdy vybíravé, mají rády pochopitelně něco víc, něco míň - ale snědlo se u nás všechno - zelenina, i vařená, maso, knedlíky, žádný problém ...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek Smajlík, ale tím, že dobrovolně hlady neumře, jsem si kolikrát jistá nebyla Smajlík. Anetka je chrt, všechno oblečení jí padá, ale už jsem si tak nějak zvykla. Brzy budu začínat s příkrmy u Dominičky a bojím se, co bude, abych to hned na začátku nějak nepokazila, ráda bych, aby jídlo přijala jako něco příjemného Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
já jsem ze začátrku nechávala Gábíska jíst rukama. Všechno, co chtěl. Omáčky, maso... on na to postupně přišel, že rukama to nejde a lžičku soi pakj ednou vzual sám. jen to chtělo všude igelit a hoodně trpělivosti.
A jinak říkám, že Dítě dobrovolně hlady neumře, takže některé dítko papá víc a některé míň. Byly týdny, kdymrňousoviu stačilo na jídlo pět lžiček k obědu, tři k svačině a zbytek sunar a přirtom to bvylo dítě aktivní, a byl mu skoro rok. A nikdy jsem od pana doktora neslyšela, že by s ním něco bylo. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles