Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

I přítomnost dítěte u násilí mezi rodiči je jeho týráním

4. 07. 2009 | Výchova
O syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte slyšel dnes snad již každý. Je častým tématem různých diskusí na nejrůznějších úrovních. Hovoříme přitom o dětech, které jsou svými nejbližšími (nejčastěji rodiči) týrány, zneužívány nebo zanedbávány a s jejichž osudy velmi soucítíme.

Jsou to děti, které jsou podrobovány fyzickému násilí (pálení, topení, hrubé bití apod.), psychickému násilí (ponižování, hrubé nadávání apod.), sexuálnímu násilí, nebo se jedná o děti, jejichž základní potřeby nejsou závažným způsobem uspokojovány (potřeba jídla, pití apod.).

Méně již se však hovoří o dětech, které sice nejsou samy přímým „adresátem“ násilného chování, ale jsou v roli svědka násilí mezi svými nejbližšími, v roli svědka domácího násilí. Závažnost jejich situace bývá často velmi podceňována a bagatelizována, i když důsledky pro jejich další život mohou být velmi závažné.

I přítomnost dítěte u násilí mezi rodiči je jeho týránímDomácí násilí je forma násilí probíhající v soukromí mezi blízkými dospělými osobami, které sdílejí společné obydlí, a které jsou k sobě připoutány nejen právními, ale také citovými vazbami. Domácí násilí může nabývat různých forem – může se jednat o násilí fyzické, psychické i sexuální. Svědky domácího násilí se v rodinách, kde k němu dochází, stává více než 90% dětí. Toto číslo dodává tomuto  problému jednoznačně na závažnosti.

Děti se svědky domácího násilí stávají, pokud doma vidí fyzické nebo sexuální násilí, slyší psychické nebo fyzické násilí nebo na někom blízkém vidí zranění způsobená fyzickým násilím. I když nejsou samy bezprostředně napadány, dopady na jejich další vývoj jsou velmi negativní. Podle Světové zdravotnické organizace je přítomnost dětí při domácím násilí jejich psychickým týráním - děti v roli svědků domácího násilí se považují za děti postižené syndromem týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte.

Dítě v ohrožení

Situace, kdy se dítě nachází v roli svědka násilí v rodině má na jeho stav a vývoj podstatný negativní vliv. Tento vliv se projevuje v oblasti psychické, psychosomatické, i na úrovni projevů chování dítěte.

Mezi nejčastější psychické projevy patří pocity úzkosti, bezmoci (děti nemohou násilí zabránit, nemají kam utéci), poruchy pozornosti vedoucí ke I přítomnost dítěte u násilí mezi rodiči je jeho týránímzhoršení prospěchu, pocity ztráty, vzteku, smutku, zmatku, deprese, nízké sebevědomí, reakce regresí - návratem do předchozích, již překonaných, vývojových období (noční pomočování, žvatlání, pasivita) nebo dokonce sebevražedné tendence. V rovině psychosomatických projevů se nejčastěji jedná o nespavost, zimomřivost, bolesti břicha a hlavy nebo zvýšenou nemocnost bez nalezené specifické příčiny. Ve škole pak často dochází ke vzniku poruch přizpůsobení, projevům verbální i fyzické agrese vůči vrstevníkům i dospělým, porušování pravidel a nerespektování hranic, dožadování se pozornosti a „věšení se“ na lidi okolo.

Rozsah negativních důsledků na stav a vývoj konkrétního dítěte závisí zejména na věku dítěte, jeho vyspělosti a míře brutality násilí, jehož bylo dítě svědkem. Velmi významná je reakce okolí v situaci, kdy se dítě někomu svěří. Netečnost nebo dokonce odmítnutí pomoci může znamenat stáhnutí se do sebe a rezignaci na jakékoli další snahy situaci řešit.

Možnosti obrany


Dítě v roli svědka násilí mezi rodiči má velice komplikované postavení. Děti jsou na svých rodičích přirozeně (emočně i materiálně) závislé, jsou více zranitelné a mají vzhledem ke svému postavení také omezenější reálné možnosti jak svoji situaci řešit. Pro dítě je velice obtížné se v nastalé situaci vůbec zorientovat, nerozumí tomu, co se doma děje a často má potřebu přebírat odpovědnost za vzniklou situaci a snaží se hledat vinu v sobě. K násilnému rodiči je přese všechno citově silně poutáno, a to mu často brání situaci „zveřejnit“. Stává se tak mnohdy „tichým strážcem rodinného tajemství“.

Ale samozřejmě i dítě má řadu možností jak do situace zasáhnout. Nejvíce se nabízí možnost vyhledat si „spojence“ v někom dospělém z bezprostředního okolí (vzdálenější příbuzný, soused, otec nebo matka kamaráda, učitel apod.) a za jeho pomoci situaci řešit. Dítě má také možnost obrátit se přímo na nějakou instituci – například zavolat na některou z linek důvěry (Bezplatná Linka bezpečí, DONA linka atp.) nebo se osobně obrátit na dětské krizové centrum v místě bydliště. Obrátit se může také na pediatra nebo na orgán sociálně-právní ochrany dětí fungující při městském úřadě nebo magistrátu v místě bydliště, Službu kriminální policie a vyšetřování Policie ČR nebo na soud. Ze všech těchto míst by měla k dítěti směřovat potřebná profesionální pomoc a podpora v jeho obtížné situaci.

I přítomnost dítěte u násilí mezi rodiči je jeho týránímA co dál?

Pokud je dítě svědkem násilí mezi rodiči, nabízí se otázka, jak ho tato situace ovlivni do dalšího života. Můžeme se ptát, do jaké míry se problém domácího násilí „dědí z generace na generaci“. V každém případě si děti v rodině osvojují řadu postojů a způsobů chování nápodobou. Pokud jsou svědky násilí v rodině, mohou přebírat tento model a aplikovat ho ve svých vztazích k sourozencům, vrstevníkům a později i do partnerského života a vůči vlastním dětem. Mohou se tak stávat potenciálními agresory nebo naopak oběťmi domácího násilí. Zahraniční výzkumy dokládají, že například mezi pachateli a oběťmi šikany ve školách a mezi mladistvými delikventy tvoří velkou skupinu děti, které byly přímými svědky násilí v rodině.

Jednou z možností, jak může s tímto problémem bojovat každý z nás je dívat se kolem sebe s otevřenýma očima a vnímat jakékoli změny v chování dětí v našem okolí a citlivě reagovat na podněty ze strany dětí. Každý tento podnět totiž může znamenat tiché volání o pomoc.

Autorka: Mgr. Lucie Smutková, PhD.

Zdroj: Domácí násilí.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
smutná realita..k násilí dochází denně
Obrázek uživatelky
profil
to už je odsúdenia a potrestania hodné
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkvšem těm co to páchají, bych nechala za živa uřezat ruce, bít je, trýznit je, any věděli co to je.
Jak může někdo týrat dítě?? To snad nikdy nepochopím.
PŘECE JSME LIDÉ - HOMO SAPIENS
Obrázek uživatelky
profil
Dospělí, kteří si nedokáží vyřešit své problémy ani netuší, jak jejich dítě trpí. Má oba stejně rádo a někde v koutku schoulené pláče, často se domnívá, že je na vině ono. Milí rodiče, uvědomte si, že pokud se Vám nevydařilo manželství, řešte to civiizovaně a v zájmu dítěte, buďte té dobroty.
Obrázek uživatelky
profil
to je pravda,když bývalý přítel na mne napřahoval pěstí,nebo po mne hodil kastrol s jídlem,malej byl u toho a křičel,at nechá maminku,pak z toho nemohl chudink spát.SmajlíkSmajlíkpak jsem si to vyčítala sama sobě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles