Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovlivňování veřejného mínění prostřednictvím filmu

30. 10. 2008 | Výchova
Existuje spousta způsobů, kterými je možné lidi ovlivnit. Vliv může mít prakticky cokoliv, co člověk vidí nebo slyší v televizi nebo v rozhlase, co čte v časopisech. Vždyť "na každém šprochu je pravdy trochu", řekne si spousta lidí... Silný vliv má na člověka především to, co v něm vyvolává nějaké emoce.

Nedávno jsem si uvědomila moc, kterou má v rukou film - právě proto, že využívá emocí člověka. Spousta lidí například pociťuje odpor k válce při shlédnutí filmů jako Musíme si pomáhat, Želary a jiných protiválečných snímků, zobrazujících lidské osudy a utrpení. V tomto je určitě pozitivní přínos těchto filmů.

ovlivňování veřejného míněníNedávno jsem shlédla snímek Bathory - a právě díky němu a reakcím na něj jsem si ohromnou sílu filmu uvědomila. tento snímek můžeme vnímat jako alternativní vysvětlení, nabízející otázku: "A co když to bylo všechno jinak...?" Stejnou úvahou je např. Šifra mistra Leonarda. Nicméně reakce na film Bathory mě trochu děsí. Spousta lidí bere film jako fakta a historická svědectví jako něco bezcenného a pochybného, spousta z nich je ochotná se za nevinnost Bathory hádat - a někdy "až do krve" (...!!!).

Při odchodu z kina jsme měla smíšené pocity. Pohádka to byla pěkná, místy i vtipná, to se musí nechat. Ale nutí mě to k úvahám, jestli nejsou takové snímky až příliš nebezpečné. Kdo bude další...? Co třeba Hitler...? Hodný strejda, který to myslel dobře a chtěl zachránit milovaný národ...? Nebo tomu tak nebylo...? Budeme vymýšlet pohádky, jejichž účelem bude ospravedlňovat vrahy...? Kde je hranice...?



Paťulka – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tohle bych neřešila. Film je třeba brát jako zábavu, ne něco, co je pravdivé.
Obrázek uživatelky
profil
Tak ona naprostá většina filmů není podle skutečnosti. A dnes už se ani nedovíme jak to tenkrát doopravdy bylo. Ona třeba Trója (s Pittem) je taky úúúplně jinak než jak je psáno v pověstech, o filmech s tématikou Artuše ani nemluvě-pokaždé úplně jinak. Tak to prostě je a vždycky bude. U všech filmů
Obrázek uživatelky
profil
si myslím,že v případě Bathory se Jakubisko snažil alespoň trochu zvrátit veřejné mínění, právě vybičované předchozími filmovými a knižními zpracováními tohoto příběhu. Pravda ve skutečnosti nebyla ani najedné ani na druhé straně. Byla asi někde uprostřed a na tom se shodne většina odborníků. Neštěstí je v tom, že spousta lidí vidí jen film a už si k tomu nepřečte nebo neshlédne doprovodné komentáře historiků apod.

Ale některé filmové mýty jsou taky k nafackování. Třeba to, že vikingové nosili přilby s rohy a galové se cpali divočáky.

Chce to zkrátka nejenom bezduše konzumovat to, co nám filmoví řežiséři nabízejí, ale také se blíže zajímat o pozadí a fakta ztvárněných příběhů Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles