Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 04.06. 2024
Dnes má svátek Dalibor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

"S" jako sobota

29. 12. 2012 | Zajímavosti

Stáří sedmnáct. V srpnové noci spím pod stanem ve spacáku. Studené svítání, slabý sluneční svit suší staré stromy smočené slabou srážkou. Slunce svítí i na strakapouda, co sídlí na starém smrku. Na suchém suku sedí straka, snad i sojka a spolu se smějí nesmyslům. Sova kdesi spí. Spatřím i sokola. Sluníčko stoupá. Sejdu strání ke studánce, svlažím se a seběhnu stezkou k soutoku. Sehnu se pro sedmikrásku, sundám sandály a sklesnu k suchým stvolům svlačce, sleduji skvělou scenérii. Pod smokvoní spřádám sny, kterak se v sedm u stohu setkám se spanilým svůdcem. Posvítí si na nás světlušky, Severka, Sírius, souhvězdí Skopce ...

S jako sobotaStudená sprcha. Sobota. Sen skončil. Je sedm ráno a není mi sedmnáct. Sedím ve světnici u stolu na sesli, snídám a smolím seznam. Sendviče, sýr, salám, smetana, sušenky, sladkosti, salát, posléze sezamové semínko, sádlo, sádra na strop (sakra, co to plácám). Shýbnu se pro střevíce, se skříně sejmu skvělou sukni a sako na sebe, snad i slamák. Seberu síťovku a spěchám do samošky.

Sejdu před stavení a stanu jako solný sloup. Na silnici srocení. Samozřejmě - svatba. Sousedky se sbíhají a sledují sezvané svatebčany. Snad od Semil, Sedlčan či Soběslavi se sjíždějí strýcové, synovci, sestřenice, sestry i ostatní spříznění. Samé štěstí a smích. V salonku sklenička na setkání. Servíruje se svíčková.

S jako sobotaStále spěchám, sotva stíhám. V samošce shledávám, že v seznamu schází saponát, sůl, sirky Solo Sušice, sáčky na svačinky, sekaná, sacharin, soda, strouhanka.


     Skok.

Po slastné siestě v síti pod sosnou v sadu sbírám spadané slívy, slunce stále svítí jak v Senegalu, sypu slípkám, sklízím saturejku na sušení, po skráních stéká pot, slétly se sýkorky a sezobávají semínka slunečnic.

Snáší se se sametové stmívání na sváteční sobotu. Za sebou stěnu, sedím na schodech, sice sentimentální, ale spokojená. Srpnový soumrak skryje steré staré smutky. Směji se společně se strakou, sojkou, sýkorkou i strakapoudem svým starostem a snům. Sny jsou sny, sobota je sobota, starosti shodíme se světa. Zvláště za srpnových sobotních stmívání je na něm přece tak krásně.

     A teď na shledanou. Došla mi "S".


Alenice51 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku "S" jako sobota:

"S" jako sobota
"S" jako sobota
"S" jako sobota
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Alenko je to super, povedlo seSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Perfektné Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
krásně napsanéSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekne a vtipne
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles