Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolte si vzít (nejen) psa na dovolenou!

1. 07. 2009 | Zvířátka

(aneb 5 bodů pro bezproblémový průběh cesty)

Na každou cestu do zahraničí se psem nebo kočkou je vhodné se předem připravit. Dostatečná informovanost o pravidlech a zdravotních rizicích vám může ušetřit mnoho nepříjemností během dovolené. Příkladem může být cesta do zemí, které vyžadují sérologické vyšetření účinnosti vakcinace proti vzteklině. Dlouhá cesta do těchto zemí bez dokladu o vyšetření může skončit rychlým ukončením dovolené nebo dokonce zadržením zvířete, o pokutě ani nemluvě.

V každém případě si ověřte všechny požadavky jednotlivých zemí dříve, než opustíte Českou republiku. Nezapomeňte, že každá země (i ta, přes kterou jenom projíždíte) může mít odlišnou legislativu!

Dovolte si vzít (nejen) psa na dovolenou!Přípravu na cestu lze shrnout do pěti bodů:

1. Návštěva veterináře

Do zahraničí by měla cestovat jen zvířata v dobrém zdravotním stavu, proto je vhodné před cestou do zahraničí navštívit vašeho veterinárního lékaře a požádat ho o zdravotní vyšetření před cestou. Kromě ověření zdravotního stavu vás veterinární lékař informuje o aktuálních pravidlech pro cestování do konkrétní destinace, nabídne vám vhodné ošetření před cestou a v případě dlouhodobější léčby psa nebo kočky vám předepíše dostatečné množství léků.

2. Zdravotní rizika v zahraničí

Klíšťata přenášejí původce boreliózy, babeziózy, ehrlichiózy a ricketsiózy
Komáři přenášejí původce srdeční červivosti
Muchničky jsou zodpovědné za přenos leischmaniózy

Tato onemocnění se vyskytují zejména jižně od naší země. Nejvyšší výskyt je v zemích okolo Středozemního moře (Chorvatsko, Černá Hora, Itálie, Řecko, Francie, Španělsko, Severní Afrika).

Při cestě do výše zmíněných zemí je proto nezbytné pravidelné používání antiparazitárních přípravků. Vzhledem k tomu, že účinnost ektoparazitik proti komárům není 100%, doporučujeme při cestě do zemí okolo Středozemního moře psa a kočku ošetřit přípravkem, který chrání zvíře přímo před srdečními červy.

Všechny tyto preparáty působí po dobu 1 měsíce. Vhodné je jejich použití týden před cestou a opakované ošetření po návratu. 

3. Krmivo

Před opuštěním hranic naší země zvažte nákup krmiva, které preferuje váš pes či kočka. Někdy může být problém sehnat v zahraničí krmivo, které váš mazlíček miluje. Ušetříte si tím čas i peníze.

Dovolte si vzít (nejen) psa na dovolenou!4. Cesta

Na cesty se zvířaty je dobré se vypravit za chladu ráno, popřípadě navečer. Vždy je dobré mít s sebou vodu, oblíbenou psí hračku a deku a v případě veder chladit hřbet či tlapky zvířete mokrým hadrem (existují dokonce i speciální oblečky na léto, které se dají koupit v pet shopech). Pes by neměl za jízdy vyhlížet z oken, protože mimo jiná nebezpečí mu hrozí zánět spojivek. Cestu je vhodné přerušovat a nechat psa proběhnout, napít se a vyvenčit.

S kočkou se mnohahodinové cesty, pokud není zvyklá na vodítko, nedoporučují. Kočku vždy vozíme v přepravce. Nikdy nenechávejte zvířata v uzavřeném autě během slunečného dne. Teplota v autě velmi rychle stoupne na úroveň, která způsobí úžeh nebo dokonce i smrt. V případě zdravotního problému vyhledejte místního veterináře. Pokud se jedná o komplikaci chronického původu, je vhodné kontaktovat vašeho veterináře, protože jen on umí nejlépe zahraničnímu kolegovi poradit.

5. Návrat

Po návratu ze zahraničí je nezbytné psa a kočku odčervit. Vhodné je použít širokospektrální přípravky působící zároveň proti oblým i plochým červům. Seženete dokonce i tablety ochucené masovou příchutí, které budou pro vašeho pejska zároveň chutným pamlskem. A abyste nemuseli bojovat s vaší kočkou při podávání tablet, zeptejte se u veterináře na odčervovací prostředek pro kočky v podobě spot-onu.

Při výskytu jakéhokoliv onemocnění, které se vyskytne po návratu domů, vždy informujte veterináře o cestě do zahraničí. A to i v případě výskytu příznaků nemoci několik týdnů po skončení vaší dovolené.

Čtěte také: Na prázdniny a dovolenou: zvířecí miláčci nemusí zůstat doma

Zdroj: SVSČR (Státní veterinární správa České republiky)
Internet

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
velmi pěkný článekSmajlíkloni jsme byli s pejskem v Chorvatsku a v Bosně.taky jsme navštívili veterináře před odjezdem i po příjezdu,pas už jsme mu pořídili když byl ještě štěňátko.jeden problém se vyskytl až na chorvatskobosenských hranicích kde nám řekli že přes tuhle hranici už se psem jezdit nemáme a ještě kvůli promáčklým dveřím po bouračce si policista řekl o nějakou tu kačku na kafe i pro svoje kolegy.jinak celkem v pohodě dovolená,tenhle rok se chystáme zase ale už s dvouma pejskama,tak uvidímeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles