Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké choroby přenáší klíšťata (nejen) na psy?

4. 03. 2013 | Zvířátka
Letošní zima se nevyvíjí příliš krutě a tak se dá očekávat, že s jarním sluníčkem spatří světlo světa opět záplava nebezpečných parazitů. Mezi nejobávanější patří bezesporu klíšťata. Tito paraziti mají vliv na zdraví jak člověka, tak i zvířete, protože přenášejí různá nebezpečná onemocnění. Proto si zaslouží naši zvýšenou pozornost a prevenci.

Klíšťata
patří k roztočům a vyskytují se ve všech zemích světa. Známo je asi 850 druhů, přičemž v Evropě hrozí psům napadení od cca 11 druhů. Žijí převážně v lesích, na loukách a v mokřadech a v lužních lesích. Tam čekají na teplokrevné hostitele, kterým sají krev. Psy napadají nejčastěji zástupci rodu Ixodes (klíště obecné), Ripicephalus (klíště psí) a Dermacentor (piják lužní).

Jaké choroby přenáší klíšťata (nejen) na psy?Vzhledem k tomu, že klíšťata v jednotlivých vývojových stádiích parazitují na různých hostitelích (např. na hlodavcích), vytváří tak neblahé propojení, kterým se zvyšuje pravděpodobnost finálního přenosu nákazy z dospělého parazita na psa nebo člověka.

Výskyt typických “onemocnění způsobených klíšťaty” byl ještě před pár lety omezen na země v oblasti Středomoří. Vlivem globálního oteplování, cestování do zahraničí a zásahů do přírody se však tato významná onemocnění, která mohou pro člověka i zvířata končit smrtelně, vyskytují i u nás.

Klíšťová encefalitida


Toto virové onemocnění vede k neurologickým symptomům a vyskytuje se hlavně u člověka, ale také u psa, a to zejména v případě, kdy je v okamžiku infekce oslaben imunitní systém zvířete. Virus přenáší klíště obecné (Ixodes ricinus), vyskytující se na našem celém území.

Lymská borelióza


Lymská borelióza je bakteriální onemocnění psů i lidí, které se projevuje především poruchou koordinace pohybu v důsledku onemocnění kloubů. Při léčbě této infekce je nutné použít antibiotika. Borelióza se rovněž přenáší sáním krve klíštětem obecným. Původcem onemocnění je bakterie Borelia burgdorferi, kterou je infikováno 10-20% klíšťat v Evropě. Tendence nakažení boreliózou je jak u psů, tak i u lidí stále stoupající.

Babezióza


Psí babezióza, jinak též „psí malárie“, způsobená prvokem Babesia canis je pravděpodobně nejznámější onemocnění přenosné z klíšťat na psa v jižních krajích. Tato choroba se vyskytuje ve středomořských zemích, což souvisí s výskytem klíštěte psího Rhipicephalus sanguineus a pijáka lužního Dermacentor reticulatus. Infikovaná klíšťata se mohou se svým hostitelem dostat i k nám, nálezy již byly potvrzeny v sousedním Slovensku, Německu a Polsku.

Účinná prevence


Včasné rozpoznání nakažení některou z přenositelných chorob u psů je pro majitele často náročné a ani diagnóza a následná léčba nemusí být vždy spolehlivá.  Následky pak mohou být fatální, neboť tyto choroby způsobují trvalé poškození vnitřních orgánů a leckdy i smrt. Proto by podle něj majitelé psů neměli podceňovat prevenci, která je nejúčinnější a zároveň nejjednodušší metodou, jak ochránit svého psa před hrozbou výše popsaných chorob.

Ve veterinárních ordinacích či v pet shopech je dnes k dispozici řada kvalitních antiparazitik, přičemž nejoblíbenější jsou antiparazitární obojky (vydrží zpravidla celou sezónu) a tzv. spot-ony (kapou se psovi za krk). Důležitou vlastností kvalitní prevence je repelentní účinek preparátu, který většinu klíšťat odpudí ještě před napadením nebo při kontaktu s ošetřenou srstí a také odolnost proti vodě.

Autor: MVDr. Stanislav Cienciala
Zdroj, foto: Scalibor.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !