Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lymeská borelióza - strašák, proti kterému není vakcína

21. 03. 2015 | Nemoci
Lymeská borelióza je infekční nemoc vyvolaná bakteriemi Borrelia burgdorferi. Je to nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty v České republice. V přírodě jsou rezervoárem borelií zejména drobní hlodavci, ale i větší zvěř, v domácnostech jimi mohou být i kočky a psi, kteří se také mohou nakazit. Typické projevy nemoci, kožní a nervové, byly popsány v Evropě už před více než sto lety, ale její původce - bakterie B. burgdorferi - byl objeven až v osmdesátých letech 20. století v USA.

Nejčastější inkubační doba nemoci se pohybuje mezi jedním a dvěma týdny. Publikace docenta Bartůňka uvádí velké rozpětí 1-300 dnů, přičemž třetina nemocných udává 7-14 dní, druhá třetina cca 60 dnů.4 První fáze choroby trvá několik týdnů až měsíců a projevuje se obvykle mírnějšími, snadno přehlédnutelnými, příznaky, jako je únava a bolest kloubů, nebo se v některých případech neprojevuje vůbec. O výskytu borelií v těle nakaženého informuje přesvědčivě rudá skvrna kolem místa kousnutí, které se může rozšířit do vzdálenosti až několik centimetrů. Nejdéle po čtvrt roce (obvykle dříve), se však nemoc dostává do svého druhého stádia, kdy hrozí vážné poruchy kardiovaskulárního a nervového systému.

Lymeská boreliozaPříznaky lymeské boreliózy


Při časné nákaze
- Červená skvrna, která je buď celistvá, nebo od prostředku bledne. Vytvoří se několik dnů/týdnů po nákaze na místě přisátí klíštěte. V této fázi je infekce ještě poměrně snadno léčitelná vhodnými antibiotiky.

Při rozšířené nákaze se za několik týdnů objeví příznaky vypadající jako běžná viróza - únava, bolest svalů a kloubů, bolest v krku, tlak v zátylku. Od virózy se liší absencí rýmy a kašle. Stále ještě je při vhodné antibakteriální léčbě dobrá šanci na uzdravení, borelióza zatím nenapadla imunitní systém. Příznaky „virózy“ po čase odezní. U části nakažených se však v této fázi nemoc rozvine v plné síle - zánět kloubů, nervů nebo svalů, bušení srdce, pálení a mravenčení kůže či jiné neurologické potíže, zvýšená teplota, únava.

Při správné a dostatečně dlouhé léčbě je ještě možné nemoc dostat pod kontrolu. Pokud se to nestane, pak se může třeba až po dlouhých letech projevit nezvratné poškození mozku, kloubů, nervů a imunitního systému.

Fáze chronické infekce -
Tělo se nedokáže bránit běžným nákazám, aktivují se herpetické viry, nabalují se další chronická onemocnění. Mohou se rozjet autoimunitní choroby, zejména u lidí s dědičnými dispozicemi. Trvalým postižením nervů vznikají bolestivé neuropatie, chronický zánět mozku nakonec vede k nefunkční krátkodobé paměti, poruchám soustředění, orientace v prostoru. Příznaky mohou být podobné (zaměnitelné) s roztroušenou sklerózou. Borelióza se také pokládá za jednoho z možných vyvolávajících činitelů této autoimunitní nemoci.

Prevence

Prevence spočívá především v ochraně před klíšťaty, v jejich časném odstranění a závěrečné pečlivé dezinfekci místa přisátí. Vakcína proti lymeské borelióze zatím neexistuje.

Po odstranění klíštěte je nutné po několik týdnu sledovat místo kousnutí a pozorovat případné příznaky nemoci. Při objevení zarudlé skvrny v okolí místa infikace nebo při prvních příznacích je nutné vyhledat lékaře.


Podívejte se také na ukázkové video:

Jak správně vytáhnout klíště

Zdroj, foto: Klistova-encefalitida.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !