MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Netradiční mazel do bytu

15. 01. 2013 | Zvířátka

Nudíte se? Nekupujte si medvídka mývala, jak zní jedna slavná hláška z ještě slavnějšího filmu, ale úplně jiné zvířátko. Co takto si pořídit prase? Ano, skutečné, čtyřnohé, živé zakrslé prasátko, kterých v poslední době přibývá v našich městech. Sdílí s námi byty, domky, společné ložnice. Že by pes nebo kočka už vyšly z módy? To ani ne. Je to ale řešení u alergiků, kteří si nemohou právě kočičku nebo pejska pořídit.

I v našem městě, v jednom panelákovém bytě, žije takovýto domácí mazlíček. Tento se jmenuje Čenda. Je s ním docela legrace, protože prase je velmi společenský a do jisté míry veselý mazlík. Sžil se se psy a chce si s nimi hrát. Jen pejsci nahlížejí na Čendu trochu jinak, než na ostatní psí kámoše. A tak se často stává, že Čenda honí psa s úmyslem pohrát si a zaskotačit, ale ten se dá na úprk. Rozhodně mu ale prasátko nechce a nehodlá ublížit. Protože obliba podobných mazlíčků u lidí stoupá, měli by tito chovatelé také vědět, jak s prasátky zacházet.

netradiční mazel do bytuV první řadě je třeba si uvědomit, že s prasátkem je nutné pravidelně chodit na procházky. Potřebuje totiž častý a dlouhý pohyb, aby nezlenivělo a nepřibralo desítky kil. Prase je inteligentní zvíře a lehce si zvykne na jednoduché pokyny. V dospělosti dosahuje inteligence tří až pětiletého dítěte. Přesto je to tvor hodně svéhlavý a tvrdohlavý. Zvláště prasnice bývají těžko zvladatelné a lidé jejich výchovu často vzdávají. Je třeba si proto pořízení zakrslého prasátka dobře rozmyslet. Pokud s chovem prasátka začínáte, měli byste vybírat samce. Ten je sice také svéhlavý, ale mnohem lépe zvladatelný, než samice.

Prase je všežravec, v jídle není vybíravý. Lze ho krmit speciálními prasečími granulkami pro zvířata žijící v bytech. Velkou pochoutkou je pro prasátko ovoce a zelenina. Jediné, co nesmíme prasátku podávat, jsou čokoláda, uzeniny a koňské, kočičí a psí granule. Prasátko lze naučit na pravidelné venčení, v případně nutnosti mu můžete zřídit toaletu na balkóně, např. z kočičího WC. Budete se divit, jak snadno si osvojí jeho používání. Prasátko je společenský tvor a pořizovat by si ho měl jen ten, který má čas věnovat se mu a dělat mu společnost. Prase v bytě je sice mazel, pokud by byl ale jeho člověčí parťák v ohrožení, je ochotno svého pána neochvějně chránit. Je to díky jeho fixaci na pána a velké žárlivosti na cizí lidi. Přesto se nechá klidně vodit na vodítku a lidí, pokud ho nenapadají, si ani nevšimne.

Zakrslá prasátka byla vyšlechtěna v 60. letech minulého století v německém Göttingenu k laboratorním účelům. Dožívají se až 15 let. Jejich průměrná váha je asi 30 kilogramů, ale při „dobré“ péči je jejich váha i mnohem vyšší.

Podle českých zákonů spadají všechna zakrslá prasátka mezi klasická hospodářská zvířata. V případě vypuknutí epidemie tak může veterinární úřad nařídit jejich utracení bez ohledu na to, že jde o domácího mazlíčka. S prasátky není možné cestovat do zahraničí. Cestování po ČR je nutné předem ohlásit příslušnému úřadu veterinární správy.

K prasátkům evidovaným v Českém klubu majitelů prasátek chovaných v domácnosti (prasatkovdomacnosti.cz) přistupují úřady odlišně. Je s nimi možné neomezeně cestovat v rámci ČR. V případě vypuknutí nákazy s nimi bude zacházeno jinak než s ostatními hospodářskými zvířaty – například budou moci zůstat pouze v domácí karanténě namísto okamžitého utracení.

Chovatelé, kteří mají dvě a více prasátek, se musejí řádně zaregistrovat u Českomoravského svazu chovatelů a odchovaná selátka označovat v souladu se zákonem o označování hospodářských zvířat tetováním do ušního boltce.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Netradiční mazel do bytu:

Netradiční mazel do bytu
Netradiční mazel do bytu
Netradiční mazel do bytu
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale prasátko...je stále prasátko
a do bytu? Nefandím ani tomu, aby se chovali v domacnosti zavrené kočičky, pejsci, fretky, morčata, zakrslí králíci a pod.
Mám zvířátka hodně ráda, ale v domácnosti chovaná mi připadaji jak zavřená v kleci.
Obrázek uživatelky
profil
že ani zakrslé prasátko do bytu nepatří a že je to póza:
lidi, čumte. Ale proti gustu...
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé povídání. Prasátko si sice nekoupím, ale hodně jsem se dozvěděla-o klubu majitelů prasátek- to je skvělé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek je velice pěkný, ale vůbec si neumím představit, že by nám po bytě pobíhalo prasátko.
Kdybych měla domek, dovedla bych si představit, že by bylo v pěkném chlívku a já s ním chodila po zhradě, hrála si s ním, ale domů ne! Určitě bych pak nemohla jíst vepřové maso. Ale co člověk, to jiný názor. SmajlíkSmajlík**
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Připomíná mi to povídku Šimka a Grossmanna Jak jsme chovali užitečné zvíře Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles