Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč si pořídit pejska?

7. 01. 2009 | Zvířátka
Jako malá jsem velmi toužila mít svého psa, přání se mi ale splnilo až v dospělosti, a to několikrát. Zjistila jsem, že pejsek je skutečný přítel do nepohody, nikdy vás nezradí a nenechá na holičkách.
Vyžaduje péči, která si vyžádá spoustu vašeho času a peněz. Donutí vás hýbat se, i když se vám tuze nechce - a nakonec zjistíte, že taková malá procházka vám vyčistí hlavu a zažene chmury.

Moderní doba přinesla spoustu vymožeností, pejsci mají lékařskou péči, kvalitní stravu, můžete si je nechat i očipovat.

Většina pejsků přichází ke svému pánovi jako štěně, důvěřivé a bezelstné. Je moc důležité, aby štěňátko bylo dobře přijmuto, učí se zaujmout svoje místo v lidské smečce.

Já jsem své pejsky získala už jako dospělé, z útulku. Každý pes je osobnost, ale pes, který zakusil strádání a utrpení, nikdy nezapomene. Přesto se mi úplně ne podařilo je zbavit strachu z lidí, jen jsou víc závislejší. Po příchodu domů si sami našli svoje místečko v bytě, poté, co se obeznámili s neznámým prostředím a pachy.
Dostali krásné nové pelíšky, na první noc jsem jim dala do pelíšků svůj starý svetr, aby nebyli stresovaní. Po pár dnech, kdy se přestali bát a získali jistotu, že jsou opravdu "doma", musela jsem začít s výchovou.

Proč si pořídit pejska ?Starého psa novým kouskům nenaučíš, říká jedno moudré přísloví. Je to pravda, je mnohem těžší sžít se s pejskem, který má neblahé zkušenosti od předchozích majitelů. Například dodnes nesmím držet nůž v ruce při přípravě pokrmů v kuchyni za přítomnosti svého psa. Okamžitě změní své chování, a začne výhružně vrčet tak, až se bojím, že mně kousne. Při bližším zkoumání jsem potom ke své hrůze zjistila, že mají pod srstí na zádech a břiše jizvy, a veterinář potvrdil, že to nebylo běžné zranění, nýbrž úmyslné, způsobené "člověkem". Dodnes musím být také opatrná při jízdě hromadnou dopravou, o autě nemluvě. Začnou se tak příšerně klepat a kňučet, že člověk neznalý věci by si mohl myslet, jak jim neubližuji.

Laskavostí a hlavně pochvalami postupně tyto smutné zážitky zapomínají. Zjistila jsem, že je nutné je chválit okamžitě, a trest za prohřešek také musí být vykonán ihned, později už si nepamatují, čím se provinili.

Vím, že pejsek stojí hodně peněz a tak ten, kdo si ho pořizuje, by si to měl opravdu dobře rozmyslet. Pes sice vypadá jako hračka, ale není, nelze jej odložit jen tak, když nás omrzí. Vyžaduje náš čas, mnohdy nemůžeme odjet ani na dovolenou, pokud nemáme "hlídání" nebo nesvěříme pejska do péče psího hotelu. Nesmíme je nechat volně pobíhat po ulici, za případný útok nebo škodu, kterou pes způsobí, jsme jako majitelé odpovědni. Rozhodně je nutné zvýšit opatrnost v přítomnosti dětí, pes může zareagovat nečekaně. Žádnými penězi pak nemůžete zaplatit za případné zranění nebo újmu, kterou váš pes způsobí.

Očkování - další povinná položka, pravidelné odčervování,krmení,hračky (mezi ně rozhodně nepatří vaše boty a oblečení) vodítko, obojek, pelíšek,hygiena, misky na krmení, a v neposlední řadě povinný poplatek za psa. Za vaši péči se ale odmění svou věrností,ohlídá vás i vaše obydlí, vycítí vaši náladu i bolest na duši a na těle, pomazlení a dotyk s hebkou srstí vám přinese uklidnění a zbavíte se stresu.

A jídlo - další velký problém. Jak jen odolat těm prosícím očím? I přesto, že mají zajištěnu kvalitní stravu, jakmile nedám pozor, jsou schopni venku (ale i doma) sežrat vyloženě vše, i to, co opravdu k jídlu není. Zvláště, najdou-li venku skutečně "voňavou" pochoutku, ve které se navíc s požitkem vyválí.

Mám své pejsky moc ráda, a těžce se smiřuji s představou, že už nejsou nejmladší a odejdou. Těsně před letošními vánoci se odebrala do psího nebe naše jezevčice Míša, a bylo to pro nás pro všechny moc smutné a těžké.
Navštívili jsme zdejší útulek znovu, a do oka nám padl nový pejsek, byla to láska na první pohled. Nejraději bych si ty pejsky odtamtud vzala všechny, ale to prostě není možné. Třeba jednou vyhraju ve sportce, nebudu muset chodit do práce, a pak se mi možná i tohle přání splní.


Kacice – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc všem děkuji
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
protože pes je kamarád at máte dobrou,či špatnou náladu,nezradí,leží vám u nohou,přijde na zavolání,neodmlouvá,chrání vásči olizuje slzy,když je vám nejhůř!!
psí duše je hluboká a plná LÁSKY
Obrázek uživatelky
profil
proč si pořídit pejska je jen jedna jediná odpověď. PROTOŽE VÁM NAPROSTO ROZZÁŘÍ ŽIVOT. Mám doma rovnou dva kousky, a bez nich bych už nemohla být. A jak tak čtu pode mnou, tak bych tu asi nebyla sama, kdo by si vzal domů všechny, kdyby mohl.
A tak se snažím aspoň některým v útulku zpříjemnit život dobrotami. Těžce nesu ty oddané pohledy, s nadějí, že si pro ně konečně pro ně někdo přišel. Z toho mě pokaždé bolí u srdce.
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím se vším co zde kacice popsala a jsem na tom stejně Také bych si nejraději vzala všechny pejsky z utulku Měla jsem z utulku vlčáčka který mě bohužel před necelými 2 roky zemřel a také se strašně bál lidí hlavně cizích chlapu Asi mu nějaký hodně ublížil Byl na nás strašně závislí a celých 12 let co jsme ho měli jsme bez něj nemohli odjet na dovolenou Jednou jsme to zkusili a po 3 dnech jsme se museli vrátit a to ho hlídala tchýně na kterou byl zvyklí Říkala že je horší jak malý dítě a celou dobu jen plakal a odmítal jídlo To bylo radosti když nás uviděl!!! Pak už jsme raději nikam nejezdili a když tak jen tam kam mohli pejsci Jak se říká že psi z utulku jsou za všechno strašně vděční tak je to opravdu pravda pravdoucí Strach z cizích lidí nikdy uplně nepřekonal Na vycházkách když proti nám šel cizí chlap tak jsme ho museli rychle volat k sobě protože jsme nikdy neměli jistotu že ho nenapadne Na ženy a děti byl ale moc hodný Pro nás to byl ten nejlepší pes na světě
Obrázek uživatelky
profil
Bez pejska to doma není ono...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles