8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ŠKOLA HROU - i starší pejsek se může učit

25. 01. 2014 | Zvířátka
Oni se pejsci zřejmě i v pozdějším věku rádi naučí novým věcem, ale musí chtít a musí je to bavit. Neboli „škola hrou“, jak říkal A.Komenský, platí i pro hafánky.  Letos na jaře, kdy byl už téměř 8letý, jsme začali hrát novou hru. Moje problémy s kyčlí a klouby po týdnu dešťů byly tak značné, že jsem chodila po schodech pomaloučku, stylem batolete a velmi obtížně jsem se soukala na nízkou sedačku auta. Na delší procházky v borovém lesíku jsem neměla ani pomyšlení.

Na jedné straně lesa blízko nás je dlouhá souvislá řada vysokých zdí vilek a kolem vede prašná lesní cesta. Dříve jsem si tudy zcela výjimečně zkracovala cestu domů z městečka, ale pejsek jen vyběhl z auta, proběhl se, vykonal potřebu a opět naskočil a jelo se dále. A právě na jaře mne překvapil tím, že si všechno kolem očichal a běžel dále podél cesty a četl si vzkazy jiných pejsků. Občas se zastavil, otočil směrem ke mně a čekal. Tak jsem opět nastartovala a krokem jsem jela souběžně s ním, občas volajíc: „Hodný pejsek, já tě vidím.“ Už dlouho jsem tudy nejela, cesta je průjezdná, jen jeden šikmý pahrbek na levé straně a pak výmol, kde musím jet velmi opatrně. Pak je konec lesíka, před velkou vodní nádrží jsem odbočila na cestu a tam jsme se spolu potkali, když on si poslední úsek zkrátil přes malé kopečky. Kolem té vodní nádrže jsme v posledních letech taky chodili zajímavým způsobem. Já nahoře těsně kolem drátěného plotu po tvrdém, kamínky vysypaném chodníku s tréningovými holemi a pejsek si navykl seběhnout neschůdnou cestičkou dolů a běžel dále asi 20 metrů pode mnou nerovným terénem. Občas se podíval nahoru, já na něho zavolala: „Já tě vidím,“ on zaštěkal a pak jsme se sešli a poslední kousek cesty jsme šli společně. To se mu taky velmi líbilo a dokázal i z opačné strany procházku takhle absolvovat.

škola hrou - pejsekLetos na jaře bych to neušla ani za nic, ta nová hra byla pro mne velmi výhodná a jemu se to moc líbí. Pak ještě jedu po silnici pomaličku asi 400 metrů, pejsek běží nejprve po chodníku, kolem vilek zrychlí a štěká na pejsky za trojími vraty, oni zuřivě odpovídají. To si nikdy nenechá ujít.  A už je odbočka přes kopečky, kam lidé chodí s pejsky na procházku a on si vlastně zkrátí cestu k domovu. Já musím jet kousek dále, odbočit vlevo a na první příčné cestě zůstanu stát a vyhlížím chlupáčka. Auto tudy projede tak jednou za půl dne, ale jistota je jistota. Stačilo by zavolat: „Stůj,“ a on by poslechl. On se při přebíhání cesty podívá směrem ke mně, zda jsem mu neujela a běží dál přes další vyvýšeniny, které vznikly navezením zeminy z výkopů při stavbě okolních domů a jsou už částečně zatravněny. U druhé příčné ulice taky čekám, až se objeví, hned vedle chodníku vlevo je nízká zděná trafostanice, za ní jsem poněkud schovaná a potichoučku vyjíždím. To je náš rituál - on čeká asi 20 m ode mne za křovím a když slyší moje: „Baf, baf, baf,“ rozběhne se rychle šikmo doleva k domovu. Já ještě po odbočení do naší ulice volám z okénka: „A kdo tam bude první???“ Protože jedu pomalounku, aby mohl vyhrát, než zaparkuji, vystoupím a dojdu těch pár metrů k domu - kluk už na mne spokojeně čeká pod schody a mi se zdá, že se šibalsky usmívá. Teď už mi je lépe, chodíme i na procházky, ale při každém příjezdu domů odkudkoliv, si zahrajeme tuto hru a oba jsme spokojeni. Já už s ním večer ven nemusím a on je vyběhaný.

V poslední době, kdy už nenocujeme nahoře na terase, ale spíme v ložnici, si opět pejsek vymyslel novou zálibu, pro mne ne moc příjemnou, ale jeho to moc baví. Nahoře v létě spával zásadně na chladivých kachličkách, jen občas na své matraci a pouze ráno, když viděl, že si nasazuji brýle a usedám, tak vyskočil na chvíli ke mně. Já jsem ho vykartáčovala, hladila a pak jsme šli dolů k snídani. Nyní ale lehává v ložnici vedle postele, když ještě nejdu do ložnice, tak blízko mne nebo pod velkým stolem, kde má svoje oblíbené místečko. Jakmile vše vypnu a zhasnu a pochopitelně jdu na WC /pár kroků od postele/, najednou se pejsek ztratí a ... hezky se zavrtá do pestré deky na posteli a většinou leží tak, že mám problém najít kousek místa pro sebe.

Na mé domlouvání předstírá, že tvrdě spí - je těžký, takže ho kousek popotáhnout je velký problém, tak mu říkám:„Poslyš a kam se já asi vejdu? Vždyť je to moje postýlka.“ Pak ho přeci jen kousek odsunu a přes něho se dostanu ke zdi, kam musím ulehnout na bok, tak málo je tam místa. On po pár minutách seskočí a zalehne dole vedle postele, kde spí celou noc. S výjimkou chvilek, kdy já musím opět na WC /a to je více nežli jednou/ - pokaždé se scénář opakuje a zdá se, že ho to velice baví. Já pak sice obtížněji znovu usínám, ale ... „kdo si hraje, nezlobí“. Stejně jsem přesvědčena, že se uvnitř směje, jak mne zase napálil, na očích mu to poznávám. 
Je skvělé mít takového chytrého pejska, s nímž se nikdy nenudím.

MartaB - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na stránkách autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku ŠKOLA HROU - i starší pejsek se může učit:

ŠKOLA HROU - i starší pejsek se může učit
ŠKOLA HROU - i starší pejsek se může učit
ŠKOLA HROU - i starší pejsek se může učit
ŠKOLA HROU - i starší pejsek se může učit
ŠKOLA HROU - i starší pejsek se může učit
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
máš i hezké fotečkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky jsi popsala Tvoje vycházky s pejskem. Fotečky jsou nádherné.Moji rodiče měli jezevčíka také trochu většího, měl i 17 kilo. Pokud jsme si ho brali na chalupu, také si vlezl mezi nás do postele a natahl tlapky a dělal si pro sebe místo. Nechtěl se teplého místečka vzdát. Před dvěma roky jsem hlídala sestřenici pejska, kterého má její dcera. Majitelka byla na zahraniční dovolené, její mamina hlídala a musela odjet na celý den pryč a dost brzo. Pejsek byl zvyklý i na nás, tak u mne přespal v noci pochpitelně se stěhoval z pelíšku na postel k nohám a pak mi ležel i u hlavy. Prostě kamarád.
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek...SmajlíkSmajlík
připomíná mi moje zážitky s našimi miláčky...
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Pěkný článek o každodenním životě s psím kamarádem. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný a milý článek a navíc jak moc podobný mé situaci, kdy já své psy pomalu prosím aby mně a kousíček postele putili, když jdu spát. Oni na mně koukají, jako by mně chěli říci "co tady chceš"
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles