Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rodinné šperky předávané po generace

19. 01. 2022 | Finance
-Komerční sdělení-

Tato tradice přirozeně vznikala již v dávné minulosti a v některých rodinách je ctěna doposud. Jak správně naložit s rodinným pokladem a prokázat úctu svým předkům? Starožitný šperk totiž nemusí vždy ležet jen ve šperkovnici.

Šperk s příběhem


Opravdovou hodnotu rodinného dědictví znali pouze jeho držitelé, a to z prostého důvodu. Vzpomínka na milovanou osobu, narození dítěte, ale např. i strasti prožité během světové války, to vše jsou příběhy spojené s děděným šperkem. Každá rodina si tak předávala i trochu z historie svého rodu.

Rodinné šperky předávané po generaceDají se ocenit?


Někdy mohlo jít o upomínkový kousek, který by v dnešní době cenný nebyl. Převážně však šlo o zlaté náušnice, prsteny a zlaté přívěsky s drahými kameny či dokonce pravé perly. Brilianty, pravé přírodní rubíny, smaragdy a české granáty byly hojně používány při dřívější výrobě šperků.
V dnešní době se pro výrobu používá 14-ti karátové zlato. U starožitných šperků může být ryzost jiná a obvykle u nich nenajdete puncovní značky. Ryzost drahého kovu vám zjistí v každém zlatnictví. U přírodních drahých kamenů už se musíte obrátit na gemologickou laboratoř. Certifikáty o pravosti a kvalitě kamene dříve nebyly podmínkou, jako je tomu dnes.

Nejčastěji děděné šperky


Na prvním místě jsou jednoznačně zlaté dětské náušnice. Snad každá maminka si dětské náušničky uchová, proto je to velmi častý typ šperku předávaný dalším potomkům. Stejně tak klasické zlaté náušnice, které byli osazeny nádhernými brilianty či jinými přírodními kameny, získávají časem na své hodnotě.

zlaté dědictvíNejrůznější přívěsky, ale především medailonky s vloženou fotografii odkazují na milovanou osobu. Zmenšené fotky můžete ponechat, ale i obměnit a dědictví tak v osvěžené formě putuje dál.
Jistě jste už slyšeli o zásnubním prstenu, který putuje od matky k synovi a jeho nastávající ženě. Rodina tím dává najevo, že snachu přijali za svou. Pánské prsteny měli podobu pěčetních prstenů s rodinnými iniciály, které byly často zhotoveny i na manžetových knoflíčcích. Dominantním kamenem u pánských šperků je a vždy byl černý onyx.

Údržba je nutná


Dědictví ve své podstatě mohlo obsahovat jakýkoliv šperk, o který se nikdo po delší dobu nestaral. Důrazně nedoporučujeme čištění starožitných šperků dle babských rad a nejrůznějších leštících past nabízených v drogerii.

Vždy je dobré vyhledat vyučeného zlatníka a poradit se s ním, jak postupovat při opravě nebo čištění takového šperku. Některé šperky si dokonce žádají péči zlatníka se zaměřením na starožitné šperky a jejich restaurování. Přistupujte k dědictví s úctou a pokorou, aby mohlo pokračovat ve své cestě generacemi vaší rodiny.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !