Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sádlo

27. 10. 2015 | Vaše příběhy

Již nějakou dobu se snažím sehnat stálé zaměstnání. Pokud možno perspektivní, a aby mě bavilo a uživilo. Až na pár míst, která jsem musela odmítnout kvůli neexistující dopravě, jsem jako „neřidič“ s maturitou a státnicí neměla štěstí. Tomu se ani nedivím. Je veřejným tajemstvím, že práce se dá dnes získat jen přes známé. Dnes mě ale překvapil jiný problém.

Chtěla jsem vařit guláš a zjistila jsem, že mi došlo sádlo na základ. Kupodivu, sádlo je tento víkend v nejbližším nákupním řetězci v akci a je levnější o pět korun. A je právě neděle. Tak jsem se vydala na nákup.

Už cestou k obchodu jsem potkala známou, která se právě z obchodu vracela.

„Tak jsem šla nakoupit, chtěla jsem to sádlo v akci, a prodavačka mi říkala, že dnes ani nepřišlo,“ postěžovala si.

příprava guláše„I já jdu pro sádlo,“ řekla jsem. Šla jsem samozřejmě i pro jiné věci. Ale sádlo bylo prioritou. Normálně ho nejím, ale guláš bez základu na sádle není guláš. Nakoupila jsem, a pro jistotu jsem přece jen zašla k regálu, kde obvykle sádlo bývá. Skutečně, nebylo. Na polici stála jen obvyklá tabulka „vyprodáno“. Nebyla ani jiná značka. A tak jsem nemohla koupit ani dražší výrobek. Loudala jsem se obchodem a vybírala ostatní zboží. Když jsem došla k pokladnám, stály u nich, i přes záruku rychlé obsluhy, kterou se obchodní řetězec holedbá, dlouhé fronty. Zhruba polovina pokladen byla přitom zavřená. Když jsem se blížila na řadu, všimla jsem si muže přede mnou, jak vyrovnává na pokladní pás sedm sádel, která jsou právě v akci.

„Pane, odkud máte ta sádla?“ zeptala jsem se muže. Ten sklopil jen zrak a dělal, že mě nevidí a neslyší.

„Odkud má pán ta sádla?“ zeptala jsem se pokladní.

„Asi zrovna přišla, určitě tam budou,“ řekla pokladní.

„Já ale sádlo hledala, a nebylo tam,“ oponovala jsem.

„Zkuste si dát nákup do úschovny a jít se podívat. Musela přijít,“ navnadila mě prodavačka.

A tak jsem vystála další dlouho řadu na uložení tašky, a znovu jsem zamířila k regálům. Cedulka „vyprodáno“ stála na svém místě a po sádle jako by se zem slehla. To mě rozezlilo ještě víc. Zatímco můj pes čeká před obchodem a já mám doma plno práce, absolvovala jsem další neúspěšné kolečko. Uběhla spousta času a já se teď budu prodírat mezi lidmi u pokladny, protože nic nemám.

Ještě jsem odsunula krabici s máslem, jestli za ní náhodou není nějaké zapomenuté sádlo. Nebylo.

Paní, která stála opodál, si mě všimla. Byla to starší důchodkyně, která pozorovala lidi a jak bylo vidět, domů moc nespěchala.

„Nehledáte sádlo?“ řekla, jako by mi četla myšlenky.

„Ano, hledám. Jeden pán jich měl sedm ve vozíku, a tady není ani jedno,“  smála jsem se.

„Já vím. To sádlo mu přinesli zezadu, po známosti. Čekám tu na vedoucího, chci si stěžovat, už půl hodiny,“ řekla paní.

„Tak to je ale drzost, aby i sádlo bylo jen pro vyvolené!“ utrousila jsem. Chvilku jsem váhala, zda se k paní nepřidat, ale pak jsem usoudila, že pes čeká a sádlo za to nestojí. Koupím sádlo, až nebude v akci. To ho vyndají ze zásob, které jsou nyní jen pro vyvolené.  Za rok spotřebuji jednu, maximálně dvě kostičky sádla. Nejde ale o sádlo. Takto se vyvoleným prodává vše, co je za výhodnou cenu. Takto mají vyvolení práci a my ostatní sklízíme přezdívky „příživník, co nepracuje“, vyvolení mají parkující místa pro svá auta, zatímco druzí objíždějí sídliště ve snaze zaparkovat a je toho mnohem víc, co je jen pro někoho.

Tento článek motivovala kostička sádla. Ale možná jednou budu psát o tom, jak v naší „Banánové republice“ budeme mít na příděl i kyslík k dýchání. Máš známé? Tak se nadechni. Nemáš? Máš smůlu…

K článku bych přidala pro ilustraci i fotografii sádla. Ale…Sádlo došlo! Je jen pro vyvolené.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásně napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Známosti...to je koloběh zboží a životaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
v menší samoobsluze, kterou mám při cestě z práce, občas mají jednodenní akce. Záleží na věci, kterou zrovna mají v akci. Například před svátky tuk na pečení - odpoledne není nic všechno zkoupí důchodci, nebo to nechají svým známým a nebo si to nechají prodavačky.
Obrázek uživatelky
profil
Krásně a pravdivě napsaný příběh svědčící o důležitosti "známostí",je to smutné, ale je to tak !
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles