MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V létě dostávají oči zabrat. Jak tomu zabránit?

29. 06. 2016 | Péče o tělo
Koupání v moři, opalovačka, venkovní sporty a samozřejmě cestování. Přesně kvůli těmto aktivitám se celý rok těšíme na léto. Méně z nich jásají naše oči, pro které mohou znamenat nemalé riziko. Stačí ale dodržet pár základních zásad letní péče, aby nám prázdniny žádné problémy s očima nekazily.

1.    Koupání

I když netrpíte žádnou oční vadou, je dobré si k moři nebo k bazénu přibalit alespoň kapičky. Ty pomohou z očí po koupání vyplavit chlor, sůl a nečistoty z vody. Pro lidi s oční vadou je ideálním řešením vzít si k vodě čočky i brýle jako zálohu.

Pokud nosíte kontaktní čočky, pak je nejlepší používat při koupání čočky jednodenní. Čočky totiž mají tendenci nasávat a držet v sobě vlhkost a v takovém prostředí se rády množí bakterie. Jednodenní čočky riziko zavlečení infekce do oka snižují na minimum – ráno je nasadíte, večer vyhodíte. Pokud používáte čočky vícedenní, je třeba věnovat péči o ně zvýšenou pozornost, zvláště pak mechanickému čištění. Při koupání v bazénech, řekách a rybnících je ale používat vůbec nedoporučuji.

žena mořePokud se chystáte potápět, pak nejlépe s potápěčskými nebo plaveckými brýlemi, protože zejména při vyšší koncentraci soli vás mohou oči nepříjemně pálit. Nejlepší jsou čočky s vyšší propustností pro kyslík, které nasadíte cca hodinu před samotným potápěním. Po koupání je dobré nechat je v oku minimálně půl hodiny „oschnout“. Čočky se totiž mohou ve vlhkém prostředí „přilepit“ k oku a pokusy o vyjmutí násilím mohou skončit poraněním rohovky nebo roztržením čočky.

2.    Opalování

Při pobytu na sluníčku je potřeba si uvědomit, že s nasazenými čočkami jsou oči citlivější. Určitě je tedy vhodné čočky doplnit slunečními brýlemi se 100% UV filtrem (což ostatně platí, i když čočky nenosíte.) Nejčastějšími komplikacemi jsou zánět spojivek, případně popálení rohovky. Popálení rohovky je velice nepříjemné, i když bolesti naštěstí odezní po několika hodinách. Pro zmírnění bolesti doporučujeme studené obklady nebo speciální kapičky na znecitlivění rohovky.  

3.    Sport

Ať již sportujete rekreačně nebo každý den, praktičtější než brýle jsou v každém případě kontaktní čočky. A to hned z několika důvodů: nepřekáží na nose, nedělají se na nich zaschlé mapy potu, který teče z čela, nezmenšují zorné pole, a kdyby náhodou došlo k nějakému karambolu, nevrazíte si střep do oka.

Na občasné sportování si vystačíte s čočkami, které nosíte běžně. Pokud trénujete několik hodin denně, hodí se pro vás lépe čočky jednodenní. Důvod je jednoduchý. Čočky dostávají při sportu zabrat, usazuje se na nich prach a pyl, a je proto lepší je po sportovním výkonu vyndat, aby čočka nedráždila rohovku nebo nezpůsobila zánět či nebo jiné komplikace.

4.    Cestování

V zimě naše oči vysušuje pobyt v přetopených místnostech, v létě je zase umí pěkně potrápit klimatizace. Třeba ta v hotelu nebo v dopravních prostředcích. Řešení je v obou případech stejné. Abyste předešli podráždění očí, případně syndromu suchého oka, mějte po ruce vždycky zvlhčující oční kapky. Pokud budete pravidelně kapat, vítr, sucho, smog ani klimatizace vám dovolenou nepokazí. V letadle bývá klimatizace obzvlášť agresivní. Aby vám pracovníci letiště nezabavili lahvičku s roztokem, sbalte si raději menší objem nebo speciální „flightpack“.


Zdroj, foto: VašeČočky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já mám kapky Ocutein sensitive úplně všude u sebe Smajlík Používám je nejvíce když vylezu z vody, kde oči otevírám Smajlík Hned se mi po nich uleví Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles