Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sárinka - krotitelka osmáků

5. 05. 2023 | Vaše příběhy
Mít doma něco malého chlupatého, po tom touží většina dětí. Jistě jsou i výjimky, které preferují štíry, pavouky nebo leguány. Ale to není náš případ. Když vnučka dochovala třetího křečka, nastal čas vybrat odolnější zvířátko, které je milé, málo hlučné, „mojací“, nenáročné na chov.

Zvažovala se kočka, pejsek, ale jelikož by ten „boží tvor“ byl většinu dne sám, padl los na dost neobvyklé zvíře - chilskou veverku Degu. Je nutné si pořídit nejméně 2, protože pokud je tato veverka sama, teskní, je to zkrátka společenský tvor. Také bylo nutno zajistit, aby klec obývaly jen „holky“ nebo kluci...Klec po křečkovi se nastavila další klecí, aby si osmáci mohli užívat více volnosti. „Osmačí miminka“ nebyla větší jako myšky, postupně rostla a seznamovala se s „páníky“. Tři malé „veverušky“ dostaly jména: Lussy, Chica a Flora. Každá má zcela jinou povahu. Nejstarší a nejrobustnější „šéfka“ spolku je Lussy. Dominantní, občas i hryzací potvůrka, první u misky s vodou i s potravou. Také řeší případné spory. Nejvíce „mojací“ Chica je klidnější, ale společenská a přátelská. Flora je spíše introvert, sama na kolotoči, sama na průlezkách, dlouho nechce ani z otevřené klece. Ale spolubydlící ji již „přemluvily“, takže už dovádí hezky spolu. V žádném případě neradím pustit všechny veverky na procházku. Najdou si vždy důmyslné skrýše a někdy je to zkrátka horror je pochytat a vrátit „domů“. I další chovatelé doporučují pouštět Degu občas ven z klece, ale s dozorem.

Před  měsícem přišla za Sárinkou na návštěvu kamarádka. Ta zvířátko doma nechová, tak měla před osmáky respekt. Jen po nich pokukovala. V době její návštěvy byla jedna osmačice venku z klece. To však Sára holčičce neřekla, aby se nevyděsila. Jen doufala, že ji brzo odchytí. Kamarádka se divila, že občas Sára zaleze pod postel a klepe do krabic s hračkami, nebo šmejdí kolem dveří a pod stolem.                                                     
Vypadalo to na klid před bouří. Taky že jo!!! Holčička si vzpomněla, že v dárkové tašce, kterou položila na gauč, přinesla osmákům hryzací tyčinku se semínky. Tu mají nejraději. A tak za diskuze s vnučkou hmátla do tašky, že hned ta roztomilá zvířátka obdaruje. AAAAAuuuuuuu,“ vykřikla a vytáhla ruku z tašky. Na prstě jí visela nezdolná Lussyna a vší osmačí silou se držela. Domnívala se, že ta ručka nenechalka jí chce uzmout oblíbenou pochoutku. Naštěstí se zahryzla spíše do nehtu, takže prstík nekrvácel a za chvíli přestal bolet. Lussy musela za kámoškami do klece, holčička dostala náplast s krtečkem a za chvíli si ani na incident nevzpomněla. Ale respekt v ní určitě zůstal. Ke kleci jen s doprovodem a hlazení očima!

Původní dvě klece na patře veverky prohryzaly ve spodní části, kde byl plast a musela se objednat bytelnější klec, kde by měla zvířátka dost prostoru „dělat legraci“ a také aby vydržela jejich řádění. Nové obydlí pořádně nahlodalo rodinný rozpočet, klidně by se do ní vešla i bordeteriérka Broňa. A ta by asi ani nebyla proti, jelikož je to „lovec malých chlupatých savců“... Ještě se pořídily nové průlezky, kolotoč, pelíšek ve tvaru papučky a pod. a bydlení bylo hotovo. Osmačice dělají pěkný „rambajs“, uzemní je jedině návštěva  borderteriérky  Broni. To přestanou lomozit, zalezou spát do rukávníku. Největší pohyb byl zaznamenán v případě, kdy dojde „člověčí“ návštěva a nedej bůh ještě přespává. To je jistota, že ráno bude „kalné“ a u snídaně vypukne „mamrání“ na nepřizpůsobivá zvířátka. Ale tak to zkrátka je, s osmáky je kupa legrace. Vyšplhají se po závěsu, zácloně i po stole kamkoliv, ochočit se moc nedají, ale jsou to Sáričiny BFF  zvířecí kamarádky a nedala by je za nic na světě. 
Nedávno se dcera koukla na internet, jak dlouho žijí Degu, když jsou v domácnosti veskrze spokojené. Odpověď přinesl snímek jedné dlouholeté chovatelky - před krbem ležel na zádech 12letý vypasený Degu a vyhříval si staré kosti. „No, nazdar,“ povzdechla si dcera, to naše osmačice půjdou Sárince asi i na promoci, ne-li ji ještě „vyprovodí“ i k oltáři...

Ať je to tak nebo jinak, naše chilské veverky nejsou „obyč.“, jsou to solitérky, které nás nenechají v klidu, rozveselují nás a my rádi tolerujeme jejich výstřednosti a občas i „zlomyslnosti“. Veverušky si našly pevné místo v naší rodině.

PS: Velký pozor musíme dávat v případě „vypuštění zvěře“ na odložené čepice, klobouky a jiné pokrývky hlavy. Já si těsně před nasazením klobouku všimla, že se tam „zakučovala“ Flora, jinak by si asi udělala pelíšek v mých vlasech...

Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Sárinka - krotitelka osmáků:

Sárinka - krotitelka osmáků
Sárinka - krotitelka osmáků
Sárinka - krotitelka osmáků
Sárinka - krotitelka osmáků
Sárinka - krotitelka osmáků
Sárinka - krotitelka osmáků
Sárinka - krotitelka osmáků
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkný článek a hezké fotkySmajlík

Ze Sárinky je už velká slečnaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek, hlavně, že má Sárinka radost ze zvířátek a věnuje se jim. Naši vnuci mají doma dvě morčátka, Mikina a Bleska.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné čtení, my jsme měli zkušenost s džungarskými křečky, to byla první zvířátka našich dětí, ale dělali rámus hlavně v noci, tak po křečcích nastoupilo morče. To mohu jedině doporučit, je to milé a hodné zvířátko, aspoň všichni naši morčáci takoví byli a rádi se chovali; jak někdo přišel, tak ho i hlasitě vítali. Pak zároveň s morčetem byl zakrslý králík, který trochu víc vyrostl, ale byl taky hodný a čistotný a taky se rád choval. Když nám umřeli poslední 2 králíček a brzy po něm i morče, tak bylo doma smutno, byla jsem už v důchodu, tak jsme pořídili Rebíška a to je bezvadný parťák, hodně rozumí a dokáže se přizpůsobit. Včera jsem sebou neopatrně švihla na zahradě na zem, prostě jsem zakopla a hned běžel zjistit, co mi je a olizoval mně a projevoval účast.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles