Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sbírka svatebních oznámení

1. 02. 2014 | Vaše příběhy

Snad není člověka, který by něco nesbíral. A že se dá sbírat ledasco, ví snad každý. Někdy se člověk až diví, co vše lidé sbírají. Někomu na sbírku stačí malá krabice, jiný potřebuje nějaký šuplík, druhým pak nestačí na jeho sbírku ani skříň, ani místnost a svou sbírku mají na velkém pozemku.

A tak se sbírají různé odznaky, etikety, různé obaly, kartičky, pohlednice, různé starožitnosti a z těch větších věcí jsou to motorky a auta. Mezi mé sběratelské zájmy patří Svatební oznámení. A jak to začalo? U mě to začalo tím, že jako malé holce mně rodiče ukázali své skromné svatební oznámení, které je staré již 56 let. A tehdy jsem dostala nápad je sbírat. Dlouhou dobu jsem měla toto oznámení uschované, než k němu začaly přibývat další a další kousky. Nějak vášnivě jsem je však nesbírala, stačilo mně, když někdo oznámení poslal, že jsem si je uschovala. A tak pomaličku přibývaly další a další.

Ti, kteří jsou se mnou v každodenním kontaktu a o mé zálibě ví, mně občas něco věnují. Jsou to většinou moji přátelé a spolupracovníci.

svatební oznámeníTato sbírka má však také jednu výhodu. Mnohdy se stane, že v rodině se přemýšlí o tom, kdo kdy se vdával nebo ženil, jak dlouho jsou spolu například Němcovi, Pospíšilovi či Dvořákovi nebo Zmeškalovi. Pak vyhledám to správné oznámení a je hned jasno a můžu podat zcela přesnou informaci.

A tak při občasném prohlížení svatebních oznámení člověk zjistí, jak život utíká a jak prostě LÉTA BĚŽÍ. Ve své sbírce mám různě stará svatební oznámení, nejstarší je staré 60 let. A jak jdou léta, tak se také mění tato oznámení. Zatímco některé vypadá jako stará vlaková jízdenka, další má znaky pohlednice, a ty z posledních pár let jsou jako malé knížečky a také bohatěji ozdobené. Stejné tak to je i v obsahu jednotlivých oznámení. Na některém je jen datum a místo sňatku, zatímco na jiných jsou veršíky a verše. U některých oznámení je i malinká kartička, kterou zvali novomanželé ke svatebnímu stolu. Také barva papíru není jen bílá, mezi nimi mám svatební oznámení ve stříbrné, perleťové a zlaté barvě, dále jsou tam modrá, růžová fialová a zelená oznámení. 

Na tom mém je verš, který v době našeho sňatku byl hojně používán a zněl: Na prahu manželství nejistě stojím, milený domov opustit se bojím, budoucnost neznámá trochu mě leká, copak mě zítra asi už čeká, zvyklá jsem na teplé máminy dlaně, řekni mi, milý, co dáš mi za ně? - Neboj se života, ráda jej poznáš, hruď má je široká, na ni se schováš. Já také na prahu stojím, s Tebou jít životem nic se nebojím. Za teplé máminy ruce, své ruce ti dám, by naší lásce vystavěly chrám, domov ti nahradím domovem novým, co ti dám za mládí, za rok ti povím. A na tom našem oznámení byl obrázek se dvěma podanýma rukama přes jedno srdce.

Dá se říci, že jsme oba byli velcí romantici, a dle toho vypadalo i naše svatební oznámení. Letos budeme spolu 30 let, chrám se nám snad podařilo vystavět a také je vybavit a nazdobit. Je dobře, že svatební oznámení přežila dlouhá desetiletí a každému, kdo mně tento kousek papíru věnuje, jsem vždy vděčná. Mám jich ve své sbírce tak okolo 300 ks. Není to moc, ale sbírky si cením a určitě nejsem sama, kdo tyhle kousky sbírá. Pokud některých svatebních oznámení mám více kousků, tak je vyměňuji s jinými sběrateli.


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Sbírka svatebních oznámení:

Sbírka svatebních oznámení
Sbírka svatebních oznámení
Sbírka svatebních oznámení
Sbírka svatebních oznámení
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Za mlada som zbierala servítky, ale teraz už nezbieram nič.
Tie svadobné oznámenia môžu byť zaujímavé, človek môže porovnať, aké sa posielali povedzme pred 30-timi,40-timi rokmi a aké dnes.
Obrázek uživatelky
profil
Velmi hezky napsané,podívám se,jestli nemám nějaké oznámení,když,tak bych ti je poslala.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
svou sbírku svatebních oznámení jsem někomu věnovala i se svým 45 let starým Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
také sbírám svatební oznámení a sáčky od čajů, ta oznámení v poslední době tolik nepříbývají, lidé se dřív nějak více brali, za to čajové sáčky se rozrůstají , je tolik společností čaje vyrábějící.
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky napsanéSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles