8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Siamské a orientální kočky

8. 09. 2013 | Zvířátka
Siamské kočky pochází ze Siamu, dnešního Thajska, kde jsou první zmínky o jejich výskytu již ze 14. století. Byly chovány ve šlechtických rodinách a na královském dvoře, podle pověsti si na jejich ocasy odkládaly princezny své prsteny. Do Anglie byla siamská kočka poprvé dovezena v roce 1880 jako dar siamského panovníka britskému konzulovi. Brzy poté se dostala i do USA.

V bývalém Československu se největší oblibě těšila v 60. letech minulého století. V současnosti je její chov opět na vzestupu, nejoblíbenější je varianta s čokoládovými nebo tmavohnědými odznaky. Siamské kočky se ale vyskytují v mnoha barevných varietách. Jsou uznané i v kombinaci s bílou, což jsou kočky seychelské.

Siamské i seychelské kočky mají trochu komplikovanou povahu. Jsou velice hravé, energické a inteligentní. Vyžadují obrovskou pozornost majitele a nechybí u ničeho, co se v domácnosti děje. Snadno si omotají svého páníčka kolem prstu a dovedou být i hodně žárlivé. Na druhou stranu umí být neobyčejně okouzlující, milé a oddané. Mají téměř psí Siamské a orientální kočkypovahu, snadno se naučí aportovat nebo chodit na vodítku. Pokud bezmezně věří svému pánovi, jsou velice vhodné pro felinoterapii, protože jsou rády středem pozornosti a mají rády děti.

Orientální kočka je velice blízká příbuzná siamek. Obě plemena mají stejnou štíhlou stavbu těla a klínovitou hlavu s rovným nosem a velkýma ušima. První varianta plnobarevné orientálky byla v hnědé barvě (havana) a objevila se v Evropě v 50. letech minulého století. Do Československa se orientální kočky dostaly v roce 1980.  Dnes se chovají v mnoha barevných varietách, od plnobarevných přes žíhané, tečkované, želvovinové až po orientálky s bílou.

Povaha orientálních koček je hodně podobná povaze siamek, orientálky však nejsou tak dominantní a umíněné a také nejsou tolik závislé na přítomnosti člověka. Jsou velice sociální a hravé až do vysokého věku, proto je lepší pořídit si rovnou dvě, aby si dělaly vzájemně společnost, když jejich páníček není doma. Pro člověka jsou výborným společníkem, mluví s ním nejen prostřednictvím mňoukání, ale vlastně celým tělem a hlavně očima. Kdo pozná milou povahu orientálek, zamiluje se do nich na celý život.

Autorka, foto: PaedDr. Jana Stěničková
chovatelka a mezinárodní posuzovatelka siamských a orientálních koček,
předsedkyně sdružení chovatelů koček ZO Brno 36


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !