Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šípek - růže šípková a jeho využití

9. 08. 2013 | Péče o tělo
Často si vzpomínám, jak moje velice hodná kmotřenka mých děti chodila každý podzim trhat šípky na dobrý čaj a šípkové víno. V oknech byly velké pětilitrové lahve, ve kterém dozrávalo šípkové víno. V zimě jsme si spolu uvařily dobrý šípkový čaj proti nachlazení.

 

Popis:

Všeobecně známý, statný keř s převislými větvemi. Plod – známý šípek, je dužnatá češule uzavírající chmýřovité nažky. Šípky dosahují délky od 0,5 do 3 cm a šířky od 0,5 do 2 cm. Na povrchu jsou lesklé nebo matné, hladké, na vrcholu šípku je patrný zbytek základů kalicha. Barva je oranžově až tmavě červená. Květe od května do července a šípky dozrávají postupně až do října.

 

šípková růžeKde se vyskytuje:

Růže šípková je rozšířená po celé Evropě a Asii. U nás roste jako obecně rozšířený keř na stráních, v houštinách, na mezích, na okrajích lesů apod., od nížin až do hor. V našem městě je také hodně rozšířen.

 

Doba a způsob sběru:

Sbíráme pouze vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené šípky (a to koncem srpna až října) bez stopek. Nesbíráme svraštělé nebo černě skvrnité šípky, které mohou obsahovat vajíčka škodlivého hmyzu. Odstraňujeme též zbytky kališních lístků. Šípky již netrháme, jakmile je přešly první mrazy. Jsou pak změklé a podléhají zkáze.

 

Sušení:

Sušíme nejprve volně v tenkých vrstvách (až 3 cm) a dosoušíme umělým teplem do 50 °C. Nedoporučuje se sušení na kamnech nebo v troubě pro nebezpečí připálení. Špatně usušené šípky velmi často plesnivějí a ty se musí vytřídit, rovněž také nezralé plody málo vybarvené. Balíme je papírových pytlů.

 

Droga obsahuje vitamín C, B a další vitamíny, karotény, cukry, organické kyseliny a málo tříslovin.  Většinou se používá k přípravě čaje, ale i k výrobě lahodného vína, marmelád apod.

 

Recept na šípkové víno:

Na 5 l vína potřebujeme: 1,7 kg šípků čerstvých nebo 70 dkg šípků sušených, 4,5 l vody, 90 dkg cukru, 5 g kyseliny citrónové.

Plody opereme, okvětí a stopky nemusíme odřezávat. Ovoce se může zalít jen studenou vodou, ale lépe se vyluhuje horkou vodou. Protože šípky dáváme celé, musíme vzít na kvašení asi o čtvrtinu větší nádobu. Víno získá na chuti a lépe se čistí, jestliže přidáme citrónovou kyselinu. Když aspoň polovina šípků klesla ke dnu, je víno vykvašené. Nálev na šípkách můžeme zkvašovat ještě podruhé a potřetí, avšak kromě cukru a kyseliny citrónové přidáme ještě také živnou sůl, a to 2 g na 5 l vína. Víno z druhého kvašení bývá nejlepší.

 

Recept na šípková povidla s jablky:

1 kg šípků, 1 kg jablek, 500 g cukru

Nedozrálá kyselá jablka překrájíme na kusy se slupkami a jádřinci a povaříme. Rovněž očištěné celé šípky uvaříme a společně na strojku umeleme. Zahustíme nejdříve hodně bez cukru, pak s cukrem dovaříme. Naplněné sklenice dáme do trouby oschnout a povážeme dvojitým celofánem s kyselinou benzoovou mezi vrstvami celofánu.

 

Jeden z receptů na šípkový  čaj:

Celé usušené šípky vsypeme do vařící vody v poměru 1:10 (1/2 hrnečku šípku vaříme v 5 hrnečcích vody). Šípky vaříme zhruba 30 minut na silnějším plameni, takže se polovina vody odpaří. Dobu varu si raději než podle hodinek určujte podle chuti a vůně. S tímto receptem jsem spokojena. Piji teplý.


Konatovka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Šípek - růže šípková a jeho využití:

Šípek - růže šípková a jeho využití
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !