Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Slova často klamou

9. 02. 2014 | Vaše příběhy

Lidé často hovoří a vyznat se v jejich řeči je problém. Slova jsou vyřčena, ale skutek často nevidíme. Nevíme, jestli ten, který se na nás usmívá, je skutečně přítel, nebo se jen chce vlichotit do naší přízně. A zamračený člověk nemusí být nutně protivný despota, který nemá rád lidi. Třeba se jen špatně vyspal, nebo se mu stalo něco nepříjemného…

Nedávno jsem procházela městem a potkala jsem spolužáka Tomáše. Dlouho jsme se neviděli, a tak jsme si chvilku povídali. Tomáš se oženil, má dvě děti a žil si dobře. Znala jsem i jeho manželku Alici. Byla to milá a příjemná žena.

„Co ty tak sám? Kde máš Alici?“ ptala jsem se. „Ále, odešla k milionáři.“ „Jak, k milionáři? Vy už spolu nejste?“ „Opustila mě pro peníze,“ mávl rukou Tomáš. Nemohla jsem tomu uvěřit. Bylo to z pohledu zvenku vzorové manželství.  

Asi za týden jsem potkala Alici. Vedla právě malého synka ze školky. V ruce nákupní tašku, spěchala, málem do mě vrazila.

„Ahoj Alice,“ pozdravila jsem ji. Vzhlédla ke mně a usmála se. Nevím, co mi to přišlo na mysl, ale zeptala jsem se jí, jak žije a kde má manžela. Zarazila se, a pak řekla: „Tomáš se poslední dobou nestaral o rodinu. Byl pořád v práci, pak trávil čas v hospodě s kamarády, tak jsme od sebe odešli.“ „A jsi teď s někým?“ zeptala jsem se neomaleně. Jen zakroutila hlavou, omluvila se, a šla dál. Nevěděla jsem, komu mám věřit, ale mě se to přece netýkalo.

slova často klamouKdyž jsem potkala za nějaký čas maminku od Alice, snažila jsem se jí vyhnout. Znala jsem ji od vidění, ona si mě možná ani nepamatovala. Stála s nějakou starší paní a živě o něčem vyprávěla. Mávala rukama a zdála se být zcela pohroužena do rozhovoru. Když jsem míjela obě ženy, zaslechla jsem ji, jak právě říká:

„Chudinka Alička, ten její ji mlátil a nestaral se ani o děti.“ Tomu jsem v žádném případě nemohla věřit. Věděla jsem, jak moc Tomášovi záleží na dětech. A Tomáš taky nepatřil mezi násilníky. Radši jsem šla po svých, abych paní neřekla svůj názor. 

Občas jsem potkala Tomáše, občas Alici, a jednou jsem dokonce šla navštívit svou kamarádku. Bydlela v domě, kde žijí i Tomášovy rodiče. Paní Karasovou, Tomášovu maminku, jsem právě potkala v přízemí, jak vyzvedává z poštovní schránky letáky.

„Jsi to ty?“ zeptala se. Usmála jsem se, pozdravila a šla s ní po schodech vzhůru. „Pozdravujte Tomáše,“ řekla jsem, když jsme se loučily. Tomášova máma sklopila zrak a řekla mi: „Asi se už nedá dohromady se svou ženou. Alice se nestarala o děti, znala jen kamarádky. Chudáci děti,“ hlasitě popotáhla, aby dodala svým slovům důraz. Nevěděla jsem, co si mám o manželství svého spolužáka myslet. Jediné jsem věděla: on i jeho žena nepatřili mezi flákače, lumpy a špatné lidi. Pokud se odcizili, budiž. Ale nevěřila jsem řečem o alkoholu, zanedbávání dětí a podobně. 

Za nějaký čas jsem se chystala na školní sraz. Nemám je ráda, ale tentokrát jsem šla. Bylo to už dlouho, co jsem některé spolužáky viděla naposledy, chtěla jsem si zavzpomínat na zlatá školní léta. Trochu jsem se děsila představy, že v pozvánce bylo „můžete přijít i se svými protějšky“. Já totiž roky žiji sama jen se synem. Proč mám ale kvůli tomu sedět doma? Chybí mi snad noha, ruka, nebo mozek? Jsem sama, no a co? O to víc jsem dokázala. Bydlím, vychovávám syna, jsem finančně nezávislá. Dokáži to, co jiní ve dvou, a snad stejně dobře. Na srazu nás bude víc rozvedených, svobodných, vdov a z jiného důvodu nezadaných. Například Tomáš… 

Sraz se vydařil. Tomáš tam skutečně byl také. A doprovázela ho…Alice. Drželi se za ruku a vypadali, jako by se znali teprve měsíc. Byli jako dva holoubci. Nemohla jsem z nich spustit oči. Když jsem pak Tomáše potkala na chodbě u toalet, asi vyčetl otázku v mých očích.

A tak se rozpovídal. S manželkou se tehdy skutečně nepohodli, a bylo to i kvůli penězům. A tak se Alice odstěhovala. Nebylo to ale k jinému, nýbrž do horního patra jejich rodinného domu, zatímco Tomášovi zůstalo přízemí. Tomáš byl hodně zklamaný, a tak si přimyslel onoho bohatého milence. Tím, že Tomáš samotu hůř snášel, navštívil i hospodu. Jednou, a přišel střízlivý. Ale Alici se lépe vyprávěly historky o opilci, který za vše může. A rodiče si přimysleli zbytek.

Manželství funguje, to je to hlavní. A já zase méně věřím větám, které slýchám kolem sebe. Důvěřuj, ale prověřuj…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
toto je pravda tak, jak to je napsané. Jindy to je skutečnost, která se stala třeba někomu jinému. Vždy to má reálný základ. Jo, jména často měním, i když v příbězích, kde píši chválu, nechávám jména skutečná. Např. si namátkou vzpomínám na článek Ivona, ten je nachlup pravdivý a Ivona je skutečně Ivona, kterou znám celý život...
Obrázek uživatelky
profil
Ahojky,kde Ty bereš inspiraci ke Tvým článkům.Jsou to příběhy ze Tvého života s pozměnými údaji o aktérech?Smajlík Iva
Obrázek uživatelky
profil
jak píšeš..Důvěřuj, ale prověřujSmajlík
Jak píše Dada...Někde někdo čeká i na tebe..já se vdávala ještě jednou v 52letech a jsem moc ráda, že jsem plela mamince jahody.. chichi.. a seznámila se se svým nynějším mužem
Obrázek uživatelky
profil
velmi hezky napsané,i téma zajímavé.Je to realita života.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekne popísaná tvrdá realita života.

Ono každý má iný uhol pohľadu a kto o prípade vie málo, ten si domyslí.

Tiež poznám, už bývalých, manželov, ktorých manželstvo vyzeralo navonok priam ideálne a o to bol väčší môj šok, keď som sa dopočula, že sa rozviedli. Pritom každý z nich je skvelý a rozumný človek, ale po rozvode každý tvrdí, že na vine bol ten druhý, lebo ... . No a rodičia - tí sú z toho nešťastní.

V tomto prípade nakoniec zvíťazil zdravý rozum a vzájomná láska, tak nech im to vydrží celý život.

Pavli, ani ty nezahadzuj flintu do žita, možno láska príde, keď to budeš najmenej čakať - držím ti palce.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles