Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Smrt blízkého

3. 11. 2012 | Zajímavosti

Chtěla bych napsat o velmi ožehavém tématu a to o tom, když někomu zemře blízká osoba. Jak se člověk v prvních chvílích cítí? Jak se má chovat okolí?

Říká se, že časem všechno přebolí, ale já bohužel s tímto výrokem nesouhlasím.

Každý člověk na takovouto situaci reaguje jinak. Někteří vypadají naprosto v pořádku a reakce přichází o mnoho dní později. Takovým lidem pořád nedochází ona ztráta, uvědomí si ji až o něco později. Někdo je smutný a šokovaný celou dobu. Okolí se doporučuje s člověkem o smrti hlavně mluvit, mluvit o svých a jeho pocitech a o tom, jak se cítí. Většina lidí totiž smutek drží v sobě a to je špatné. Při smrti blízkého lidé prožívají velký kolotoč emocí, např. smutek, zlost, vinu, úzkost, osamělost, šok nebo třeba i úlevu. Smrt se může projevovat i tělesným způsobem, např. pocitem prázdna v břiše, staženým hrdlem, nedostatkem energie apod.

Smrt blízkého člověkaA jak se člověk může chovat? Velmi různě, např. nepřítomným chováním, přejídáním nebo naopak nejezením,  straní se druhých lidí, přehnanou aktivitou anebo schovává a uchovává předměty zemřelé blízké osoby. Ztráta blízké osoby je pro každého velká citová rána.

A co vás čeká po smrti blízké osoby?

Zejména běhání po úřadech s různými dokumenty, zařizování pohřbu a výběr pohřební služby a toto není už vůbec pro nikoho příjemné. Člověk se v takové situaci nedokáže pořádně soustředit, natož aby ještě vše zařizoval. Pokud člověk zemře v nemocnici či léčebně, o pohřební službu se většinou postará nemocnice. Když člověk zemře doma, musíte ihned zavolat lékaře, který konstatuje smrt člověka. Poté můžete vy sami kontaktovat pohřební úřad (službu). Pohřební úřad bude chtít vědět vaše jméno i jméno zemřelého a nejspíš bude chtít i smuteční šaty pro mrtvého.

Pohřeb

Nejlevnější je pohřeb bez smutečního obřadu. Volí tak mnoho lidí z různých důvodů (nedostatek peněz, vypjaté a špatné vztahy v rodině…). Nejčastější ale bývá pohřeb se zpopelněním a řádným smutečním obřadem. Další možností je uložení mrtvého do země s obřadem. Způsob pohřbu se určuje podle přání blízkých či zemřelého.

Úřady

Také musíte hodně běhat po úřadech. První návštěva by měla být na matrice s občankou zemřelého, kopií rodného listu a nebo oddacího listu. Ohledací list (potvrzení o úmrtí) posílá na matriku přímo lékař. Matrika poté zhotoví úmrtní list. Jaké další doklady musíte odevzdat a kde? Řidičský průkaz na příslušném dopravním inspektorátu, průkazku pojišťovny na pobočce zdravotní pojišťovny, cestovní pas v oddělení pasů a pokud zemřelý pobíral důchod, tak i na poště.

Doufám, že tento článek pomůže lidem s těžkou životní situací alespoň ohledně úřadů apod. Bohužel jinak se se smrtí milované osoby musí každý vyrovnat sám. Chce to hodně času.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
úmrtie je hlavne veľká strata. Už pri počutí, že vám zomrela spolužiačka, s ktorou ste sedeli pár rokov v spoločnej lavici vám spôsobí, že sa vám prepadne žalúdok. A čo pri tých, ktorí boli roky vašimi blízlimi ? Zomrel mi otec, manžel a pred 3 rokmi mama.Rozum vie, že život končí takto aj pri našich najbližších, ale je to preukrutná duševná, ale i fyzická bolesť. Ke´d mi umrel manžel, tak ma v práci navštívila známa, tiež vdova a povedala mi, že keď ju utešovali, že čas všetko zahojí, tak v ten moment tých ľudí nenávidela. Ale časom sa potvrdilo, že mali pravdu. Prebolelo. Na všetkých spomínam s láskou a som vďačná životu za to, že som mala to šťastie žiť s nimi a patriť k nim.
Obrázek uživatelky
profil
blízkeho človeka je veľmi smutná a určite ju prežije každý z nás.
Je dobré vedieť, čo treba robiť, aj keď srdce a oči plačú, rozum musí konať, hoci je to veľmi ťažké.
Dobrá rada sa vždy zíde.
Obrázek uživatelky
profil
Před 4 lety mi o Vánocích zemřel tatínek, kterého jsem velmi milovala a maminka se z toho úplně složila, takže všechno vyřizování zbylo na mně a na bratra. A při tom jsem se musela vyrovnat se svými emocemi. Kdybych tenkrát měla aspoň takovýto článek po ruce, moc by mi pomohl. Měli by si ho přečíst všichni, i když si myslí, že je to ještě nečeká, aby byli trochu připraveni na realitu.

Za článek děkuji.
Obrázek uživatelky
profil
Před 4 lety mi o Vánocích zemřel tatínek, kterého jsem velmi milovala a maminka se z toho úplně složila, takže všechno vyřizování zbylo na mně a na bratra. A při tom jsem se musela vyrovnat se svými emocemi. Kdybych tenkrát měla aspoň takovýto článek po ruce, moc by mi pomohl. Měli by si ho přečíst všichni, i když si myslí, že je to ještě nečeká, aby byli trochu připraveni na realitu.

Za článek děkuji.
Obrázek uživatelky
profil
Několik pohřbů už jsem zařizovala a snad už mě nic takového nečeká. Ale stejně nevím - co se odevzdává na poště? Když chodí důchod do banky, tak asi na poště nic. A občanka - na matrice?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles