Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 28.05. 2024
Dnes má svátek Vilém
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Souboj s pamětí...

28. 11. 2013 | Zajímavosti
Teď nemám na mysli, před lety uváděný pořad České televize, ve kterém vynikl excelentní /nebo exceloval vynikající/ komik Jarda Štercl. Nejsou-li již mezi váženými přítelkyněmi pamětnice, prosím, zeptejte se maminek, případně babiček... K jádru věci - mám na mysli  trvalé a bez naděje na vítězství klání s pamětí, ba mnohdy nepamětí, mou vlastní. Začíná to s denním rozbřeskem - to je krásné, možno říci archaické slovo, že? Vlastně tam nemá být to přídavné jméno „denní“, protože „noční“ rozbřesk by byl úplná pitomost - pro útlocitnější čtenářky - hloupost.

Za mých mladých skautských let to byla „hodina mezi vlkem a psem“, konec vlády noci, ale už ne úplná tma a nastávající vláda dne, ale dosud ne úplně jasno - doufám, že teď už jsou všichni v obraze.    

Je to doba, kdy se budím - procitám. Doporučuji nakliknout si místo hledání stříbrňáků, zlaťáků etc. kouzelný dialog Jana Wericha - Mistra s dotěrným novinářem Miroslavem Horníčkem /snad tam někde je/. Tedy procitám a první problém:co je dnes za den, kolikátého je a vůbec, vzpomenu si i na měsíc či roční období? Tady je řešení prosté, mít u postele mimo budíku i kalendář, pokud možno se zápisy, co, kde a jak  je pro tento den souboj s pamětínutno udělat. Pak následuje nerozhodnost v pobíhání od koupelny k šatníku, od ledničky ke špajzce - pro co jsem sem vlastně šel??? Tady doporučuji řešení - vrátit se k výchozímu bodu, vzpomenout si tam, že jsem si dnes chtěl udělat na snídaní míchaná vajíčka, proto ta lednička /vejce/, ze špajzu cibuli a chleba, v kuchyni rendlík, jo a vrátit se ještě pro pikslu s kávou a nezapomenout zase v ledničce smetanu do kávy. Sladit a hledat ještě cukr, to by bylo příliš.

Denní pochůzky jsou další horor. Jednak potkáte pár lidí, které sice znáte, ale   nevzpomenete si odkud, pokud si i to po nějaké době vydedukujete, vzpomenout na jméno - marná snaha. V tomto případě se osvědčuje v duchu přeříkaná abeceda, snad se u nějakého písmene vynoří i to jméno. Ne, že by to byl světový problém, ale onehdy jsem si až po dvojím přeříkáním abecedy /Q vynechávám/ vzpomenul, na jméno herce ze seriálu o Jakubu skláři - padoucha hrál Petr Haničinec.To se mi ulevilo, jako v případech, kdy si broukám nějakou písničku až od druhé sloky, první  se mi někam vytratila. Ještě že je tu internet. Písnička horolezecká začíná: „Když se nad oudolím hvězdy blyští“ ...atd. Nejméně šest let jsme ji s vnoučaty hulákali při toulkách pod Radhoštěm a teď mi to musí připomenout technika.

Pravda, něco si pamatuji bezpečně. V šesti letech jsem vyhrál neuvěřitelný počet kuliček, díky podvodu a tmě, protože se štěstí obrátilo až tehdy, kdy jsem použil místo kuličky - hliněnky dva kulaté šípky. Kluci, dodatečně se omlouvám...

Tedy k těm pochůzkám, nákupy a knihovna. S knihami bez problému. Má žena má pro mne sešit, listy  autorek, sem tam i autorů /Steelová, Robertsová, Bradfordová, Michener - račte znát, že áno?/.  Přečtené škrtá, nové doplní. Pro sebe umím naštěstí ještě vybrat sám. Obchod - bez seznamu jsem ztracen - ne že bych nic nedonesl - tak zlé to se mnou není, ale přinesu toho moc...Nebýt seznamu, tak máme plnou komoru mouky hladké, ale žádnou polohrubou, přespříliš cukru krystalového a málo moučkového a tak podobně. A jsem-li příliš iniciativní, nehlídaný seznamem, má to dvojí účinek. Zatěžuji záda a ruce - chodím nakupovat s batohem a rezervní taškou /tu občas zapomenu doma, takže dokupuji tašky Kaufland, Billa, Albert/ a utrácím nadrozpočtově, za což je mi láno... Že si nepamatuji data různých výročí a plete se mi občas  i věk mých dětí a vnuků, to je jen takové malé doplnění. Zato ale, jako ve filmu se mi odvíjí roky školy obecné, měšťanky a učení, vybavují se mi podoby a jména tehdejších kamarádů /i kamarádek -joj/...ale možná, že si tyto chvíle, dávno minulé, záměrně zjednodušuji a upravuji.   

Holt s pamětí - přestože se jí dá i pomáhat - to je všelijaké. Někde jsem vyčetl, že se začíná zhoršovat již po pětatřicítce. Protože jsem ten limit překročil o více než sto procent, mám pravděpodobně na nějaký výpadek nárok. A konečně, na některé události, úseky života ba i lidi v nich a okolo nich by se i zapomínat mohlo a chtělo, žel právě toto si asi člověk pamatuje nejvíc.      

A závěrem jeden starý:Potkají se dva: „Těbůh, Franto, tak jak jsi na tom s tou pamětí?“   „Jo, je to dobrý, byl jsem u toho, no toho v bílým, jo, doktora a dal mi to, no to, bílý, kulatý, jo, pilulky a mám prý je brát dvakrát denně, v úterý a v dubnu!“

A jak je to s Vámi, Chytré Ženy? Přeji dobrou paměť jen na to hezké a milé.


Jardamalej - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
To zapomínání nebo vzpomínání je nedobré ale asi ho máme všichni.
Obrázek uživatelky
profil
výborné, mluvíš mi z duše
a "Jardo, Ty jsi celej já..." jak říká Vašek Lubošovi...
Obrázek uživatelky
profil
Výborný článek, sebeironie, nadhled. Děkuji
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zase jsem se pobavila, ten mužský humor je někdy takový...lehčí Smajlík. A baví mě literární narážky. Ale mimo rodinu si moc nezablbnu, i když mě moc baví mluvit úryvky her a scének všeho druhu. Takovou tu nemoc z porcelánu nebo ze skla, tu sice ještě nemám, jsouc o pár generací mladší, zato mám poslední dobou pomalý metabolismus a myslím, že neprocitám ani po probuzení, i když se to někdy také děje časně zrána kolem jedenácté...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles