8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co Einstein vyprávěl svému holiči aneb vědou na všední otázky

29. 06. 2009 | Knižní tipy
Název knihy: Co Einstein vyprávěl svému holiči
Podtitul: Vědecké odpovědi na každodenní otázky
Autor: Robert L. Wolke
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2009
Rozměry: 215 x 155 mm
Počet stran: 264 str.
Cena: 239 Kč


Profesor chemie na pittsburské univerzitě Robert. L. Wolke ve své úspěšné knize přináší zábavné odpovědi na řadu otázek, s kterými si dennodenně lámete hlavu, např. proč vypadají mokré věci tmavší, proč hvězdy blikají či proč se plamínek svíčky zužuje.


Obsah z knihy Co Einstein vyprávěl svému holiči:

1    Pohyb a natřásání - Newton objevil tři pohybové zákony
... ale nikdy ho nenapadlo uvažovat o tomhle:

Proč jezdíme vpravo? Proč jsou čtyřlístkové křižovatky tak složité? Je možné změnit oběžnou dráhu Země, pokud by miliarda lidí v jednu chvíli vyskočila? Může vás výskok v poslední chvíli zachránit při pádu výtahu? Kam se poděje guma sedřená z pneumatik?

Kuk! Vidět znamená věřit
... ale ne dřív, než pochopíme, co vidíme.

Kde vzaly fluorescenční barvy svůj jas? Proč je sníh bílý? Proč existují dvě sady základních barev? Jak fungují zářivky a halogenové žárovky? Jak to, že se zdá, že zrcadlo převrací levou stranu za pravou, ale ne horní a dolní?

co-einstein-vypravel-svemu-holici3 Horké zboží - Pokud nemůžete snést horko, vydejte se do vesmíru
... protože teplo je základní forma energie.

Je sto stupňů dvojnásobná teplota než padesát? Co je vlastně teplota? Jak chladno může být? Proč podlaha v koupelně tak studí?  Jak teplo může být?

4 Promočený až na kůži
Můžeš vést koně k vodě, ale nepřiměješ ho přemýšlet. WOLKE
My lidé ale můžeme uvažovat o nevšedním bohatství nejhojnějších látek na Zemi.
Jakou barvu má voda? Proč jsou oceány modré? A slané? Kde je přesně mořská výška? Proč rozlitá káva uschne do podoby kroužku? Proč se k vám lepí závěs ve sprše? Kde jsou ponožky, které zmizely z pračky?

Ukázka z knihy Co Einstein vyprávěl svému holiči:

Pohyb a natřásání
Všechno je v pohybu. Můžete v klidu sedět ve svém křesle, ale k nehybnosti máte daleko. Nemám na mysli jen to, že vám buší srdce, krev koluje v žilách a v duchu si pohráváte s myšlenkou, kolik fascinujících věcí se dozvíte z téhle knížky. Abych to zkrátil, nemluvím o tom, že tělesně a duševně žijete.
Mluvím o tom, že zatímco mírumilovně sedíte na místě, Země, kterou máte pod nohama, se s vámi otáčí rychlostí 1600 kilometrů za hodinu. (Skutečná rychlost záleží na tom, kde žijete. Viz strana 124.) Navíc vás matička Země vláčí rychlostí 107 000 kilometrů za hodinu kolem Slunce. Nemluvě o tom, že sluneční soustava a všechny hvězdy a galaxie ve vesmíru se neuvěřitelnou rychlostí ve všech směrech ženou od sebe.
Dobře, to jste věděli. Možná jste ale neznali přesnou rychlost. Ale pořád ještě jsme neskončili. Tvoří vás molekuly. (Ano, dokonce i vás.) Všechny molekuly vibrují a poskakují ve snaze předehnat jedna druhou, tedy za předpokladu, že se vaše tělesná teplota pohybuje někde nad absolutní nulou (viz strana 87). V pohybu je i většina atomů tvořících vaše molekuly a také elektrony, které jsou součástí vašich molekul, a pohybují se i všechny ostatní elektrony, atomy a molekuly všeho ostatního ve vesmíru. Do pohybu byly uvedeny před přibližně dvanácti miliardami let (viz strana 172) a od té doby se vrtí.
 

Tuto knihu Co Einstein vyprávěl svému holiči koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Motto.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !