Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražský výběr II. – pokračování legendy

3. 11. 2007 | Kultura
Po více než roční odmlce se na české hudební scéně znovu objeví Michael Kocáb jako frontmann skupiny Pražský výběr II. Tato kapela svou tvorbou i hudebním projevem volně navazuje na českou rockovou legendu Pražský výběr, který vždy patřil k progresivnímu proudu české hudební scény. Tento cíl je více než patrný v její zbrusu nové tvorbě. Své premiérové album vydává nové seskupení pod názvem „Vymlácené rockové palice“ v květnu 2007 a od června téhož roku se chystá koncertovat.

Nezaměnitelný styl hudebního, pěveckého i choreografického podání doplněný tanečními performance a unikátními doprovodnými choreografiemi. Seskupení výrazných hudebních individualit s vysokou kvalitou instrumentálních schopností i osobního charisma obětovaných ve prospěch celku. Profesní dokonalost, bezchybný výkon a energií nabitá show – tak nějak by se ve stručnosti dal charakterizovat Pražský výběr II.

Pražský výběr II.

Pražský výběr

Skupinu založil Michael Kocáb v polovině 70. let s kytaristou Z.Fišerem, basistou O.Soukupem, bubeníkem J.Žižkou a saxofonistou J.Niederlem. Kapela se etablovala v oblasti experimentálního jazzrocku dlouhohrající deskou Žízeň, která byla prvním Kocábovým uceleným autorským vyjádřením. Materiál pro tuto desku připomínkoval Kocábův profesor skladby Ilja Hurník.

Pražským výběrem, který M.Kocáb chápal vždy jako otevřenou hudební dílnu prošla celá řada skvělých českých muzikantů. Jedná se zejména o kytaristy Pavlíčka, Fišera, Jelínka, Doležala, basisty Čoka, Soukupa, Cimfeho, Minárika, bubeníky Hrubeše, Kryšpína, Kollera, Žižku, Malinu, Zbořila, Plachetu, Henycha, Smetáčka, zpěváky Tomka, Kinskou, Krátkou, klávesisty Maláska, Faktora, saxofonistu Niederleho, Ticháčka, řadu hráčů na dechové nástroje a řadu hostů, jako např. L.Bílá, V.Bílá, K.E.Gott.

Nejvýrazněji se skupina zapsala do paměti hudební veřejnosti v obsazení Kocáb, Pavlíček, Tomek, Čok i Soukup, Hrubeš i Kryšpín jednak pro svůj provokativní hudebně-vizuální obsah ve stylu nové vlny a hlavně pro své konflikty s tehdejším normalizačním režimem, které vyvrcholily exemplárním tažením KSČ proti skupině a jejím téměř 5-letým zákazem (od r. 1982). V tomto období se po celé republice rozšířilo samizdatovou metodou 2. LP Pražského výběru – Straka v hrsti, které bylo později prohlášeno za druhou nejúspěšnější desku po Krylově Bratříčku, zavírej vrátka.

Pražský výběr II. 1986 se Pražský výběr opět objevil na scéně pod jménem Výběr a v roce 1988, při přebírání několika hlavních cen na Děčínské kotvě znovu způsobil politický skandál. Kocáb tehdy prohlásil v přímém přenosu Československé televize mj, že „každý národ má takovou vládu jakou si zaslouží“. Reakce režimu byla opět prudká (řada lidí byla z televize vyhozena), ale již nedůsledná. Jakešova kamarila mlela z posledního a zcela jí ušlo, že PV natáčí na Barrandově celovečerní film „Pražákům těm je tu hej“ v režii M.Kocába a K.Smyczka, který se dodělával krátce po sametové revoluci.

U příležitosti odchodu sovětských vojsk, který měl Kocáb z pověření Federálního shromáždění Československé Republiky na starosti, uspořádal PV velký koncert, kterého se zúčastnil V.Havel a také F.Zappa, který si naposledy ve svém životě zahrál na elektrickou kytaru před tak početným publikem (cca 17 000 fanoušků). Po posledním, úspěšném comebacku z let 2003 – 2005 se Pražský výběr odmlčel pro časové zaneprázdnění některých jeho členů.

Pražský výběr II. nabitý energií


Kapela působí ve složení

- Michael Kocáb – klávesy a zpěv - Klaudius Kryšpín – bicí, vokál
- Zlata Emily Kinská – zpěv, vokál, percusse
- Glenn Proudfoot – sólová kytara, vokál
- Richard Scheufler – baskytara, vokál

Jednoznačnou vizí skupiny je také prorazit v evropském měřítku a v jednání jsou také koncertní vystoupení v zámoří

Pražský výběr II.

Klaudius Kryšpín

„Je to rozhodně nejnadupanější a nejenergičtější nářez, co jsem kdy v Česku hrál,“ prohlašuje o novém albu Vymlácený rockový palice bubeník Klaudius Kryšpín. Vedle Michaela Kocába je v současném Pražském výběru II jediným reprezentantem původní klasické sestavy. Pro fanoušky je tenhle kulometný hráč již rockovou ikonou a známou osobností. V Pražském výběru nahradil emigrovavšího Jiřího Hrubeše, s kapelou natočil druhé z jejich rockových alb a pak odešel rovněž do emigrace, nejprve do Rakouska, posléze do Austrálie. Tam působil v celé řadě kapel, vyučoval na bicí a jako bubeník dosáhl i tam vysokého renomé. Nahrávky jeho australské hardrockové formace Bloodstone byly v prodeji i u nás. Do Čech se navracel nejprve nárazově na jednotlivá turné Pražského výběru, aby se posléze navrátil natrvalo a vrhl se do práce na nové tvorbě.

Pražský výběr II.

Zlata E. Kinská

V posledních třech letech působila v Pražském výběru jako jedna z pódiových vokalistek a tanečnic. S M. Kocábem spolupracovala už na desce Za kyslík a v současnosti s ním dokončuje další sólové album. V Pražském výběru II zpívá řadu sólových partů, tančí a hraje percusse. Svou hudební dráhu zahájila na jevišti divadla Semafor Jiřího Suchého, kde působila několik let, zahrála si také v jedné hře v divadle na Vinohradech a drobné filmové postavy. Účinkovala v několika muzikálech. V současné době ztvárňuje muzikálové role v divadle Ta Fantastica, například Excalibur, Láska je láska či Elixír života. Příležitostně dabuje a věnuje se modelingu. Učí na základní škole dramatickou výchovu. Vedle hudby se zabývá také střihem klipů. Momentálně pracuje nových klipech PV II a připravuje videoprojekci k chystaným live koncertům Pražského výběru II.

Pražský výběr II.

Glenn Proudfoot

„Glenn“ patři bezpochyby k nejtalentovanějším rockovým kytaristům Australské hudební scény,“ říká o svém staronovém spoluhráči bubeník Klaudius Kryšpín. Nejen jako instrumentalista, ale i jako člověk, patři ke zcela výjimečným osobnostem. Je to vysoce disciplinovaný a sympaticky kluk, kterého jen zřídka kdy uvidíte bez kytary v ruce.Do širokého povědomí australské veřejnosti Glenn Proudfoot pronikl především svým působením v populární rockové formaci The Uncany X – Man. Prošel ovšem také celou řadou jiných skupin. S Klaudou hrál v kapele Dr. Elephant v Darvinu, aby sedm let poté přijal pozvání z druhé strany zeměkoule, nejprve ke studiové práci na sólovém albu Michaela Kocába, poté ke členství ve formaci Pražský výběr II.“Je to skvělá práce a hodně mě to baví.Super muzika, kluci jsou vynikající hudebníci a vůbec celá parta kolem kapely je hrozně fajn.Moc se těším na živé koncerty a české publikum“, svěřil se se svými dosavadními dojmy sympaťák od protinožců.

Pražský výběr II.

Richard Scheufler

Služebně nejmladším členem kapely Pražský výběr II je baskytarista Richard Scheufler. Severočeský rodák z Ústí nad Labem působil v letech 2002-2003 za kanálem La Mance, kde získal rozsáhlé mezinárodní zkušenosti,(Tom Palmer, Steve Winchester, Papa George). Navázal bližší spolupráci s perkusistou Nana Tisboe (ex Robbie Williams). Patří nesporně k našim nejvšestrannějším baskytaristům. Po novovlnných začátcích v kapele Natural či mnohaletém působení v rockových King Size účinkoval s řadou popových hvězd. Intenzivně se věnuje modernímu jazzu, funky a fúzím s vážnou hudbou,(cd “In Your Hands“). Rozsáhlá je i jeho pedagogická činnost. Pro své žáky vydal audio a videoškolu hry na baskytaru (Slap & Funky).

Pražský výběr II. Michael Kocáb: „Hodně mě to baví. Glenn je fantastický kytarista i člověk. Cvičí cca 8 – 10 hodin denně, hraje velmi tvrdě a rytmicky naprosto precizně, má neuvěřitelná sóla a je úplně klidný a disciplinovaný. Dá se říci, že pokropil kapelu živou vodou z Austrálie – pracovitostí. U Richarda řeším jednu záhadu: jak je možné, že basista světového formátu a také znamenitý zpěvák je u nás tak málo známý. Muzikanti ho znají velmi dobře, ale myslím v hudební veřejnosti. Zlata má zase naprosto originální styl zpěvu a skvěle tancuje. Spoléhám na ní, co se týká ustřelené show. Klauda dodává kapele kromě skvělých rytmů, spoustu nadšení a energie. Manažerem a Roadmanažerem se stal Aleš Nejedlo, který ze mne doslova vydojil ty nové songy. Nebýt jeho, tak se to všechno v tak krátkém termínu nestihlo. Stál u zrodu projektu, bude mít na starosti technické zabezpečení a bude také mým osobním manažerem. Hlavním producentem projektu je Jan Soukup, který má na starosti vše, co slovo producent obsahuje a protože je vystudovaný filmař, měl by natočit i některé klipy a ujmout se režie celého projektu. Mělo by to vyjít.“

Klubové koncerty 2007

15.11. - Zvolen
17.11. - Babice
24.11. - Nejdek
1.12. - Dvůr Králové n/L
6.12. - Prešov
8.12. - Děčín
11.12. - Ostrava
15.12. - Jablonec n/Nisou


Navštivte také oficiální webové stránky kapely Pražský Výběr II..

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !