Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sv. Valentýn se blíží. Znáte jej?

14. 01. 2009 | Svátky

Také rok co rok napjatě čekáte, zda přijde milá smska, zda vám přítel přinese náruč voňavých růží … netrpělivě okukujete poštovní schránku, jestli v ní náhodou nenajdete zamilovaný vzkaz a na večer jste si pro svého miláčka připravila překvapení v podobě krajkového spodního prádla, ve kterém jej přivítáte ve dveřích, až se vrátí z práce? Pak je vše v naprostém pořádku.


Sv. Valentýn


14. únor je totiž dnem všech zamilovaných, dnem sv. Valentýna. Toto datum je opředeno spoustou legend, pohádek a příběhů… A světe div se, sv. Valentýn není pouhou báchorkou, ale jedná se o skutečnou postavu, o níž nám více řekne křesťanská legenda. Ta vypráví o sv. Valentýnovi jako o římském knězi, který přes zákazy císaře Claudia II. tajně oddával milenecké páry. Byl za to následně odsouzen a popraven. Ještě před popravou však poslal Valentýn krátký dopis své ženě – přesně takový dopis, který dnes nazýváme „valentýnkou“.

 

Sv. ValentýnValentýnské oslavy se k nám dostaly teprve po roce1989 a velmi rychle se rozšířily. My Češi se k tomuto svátku Sv. Valentýna stavíme rozporuplně – někteří z nás jej s radostí dodržují, jiní jej považují za komerční výmysl znuděných Američanů, kteří tuto tradici rádi a pečlivě dodržují.


Najdou se tací, kteří „mají Valentýna přeci celý rok, tak nač to právě v tento den řešit?“ a také nadšenci, kteří Valentýna neslaví pouze v úzkém kruhu mezi sebou a svým protějškem, ale lásku v ten den vyznají také svým maminkám, tatínkům, přátelům, dětem…

 

Ať už se ke dni Sv. Valentýna stavíme jakkoli, nejsme jediní, kdo jej dodržuje (nebo alespoň nosí v paměti). V USA je tradice valentýnských oslav nejdelší, sahá už do devatenáctého století. Američané na Sv. Valentýna své lásky hojně obdarovávají květinami, šperky a také ručně vyráběnými přáníčky, které mají dlouholetou tradici. Vyráběla se například z mušlí či korálků a ručně se malovala.

 

Srdíčka, plešáci, přáníčka… ale také holubice

Holubice je jedním ze symbolů sv. Valentýna. Kde se vzala? Původ tohoto symbolu hledejme v Austrálii. Australané jsou přesvědčeni, že právě 14. únor - Sv. Valentýn - je dnem, kdy si holubové a holubice volí své partnery, kterým jsou pak věrni po celý život. A tak se holubice stala nejen symbolem míru, ale také lásky, čistoty a oddanosti na Sv. Valentýna.

 

Sv. Valentýn je dnem, který nemusíme slavit, pokud nechceme. Mohl by však být dnem, kdy se zamyslíme nad člověkem, kterého milujeme a který miluje nás… Kdy si vzpomeneme na vše dobré, co pro nás kdy udělal, čím s námi prošel… A kdo ví, možná přitom zjistíme, že bylo málo takových dnů, kdy jsme mu jen tak poděkovali – za lásku, za přátelství, za přízeň… A on na to možná čekal. Tak neváhejme – a poděkujme mu za všechno třeba právě v tento symbolický den - den Sv. Valentýna!

 


Napište nám,

jaký dárek připravujete Vy pro svého miláčka na den Sv. Valentýna!!

 


Čtěte také: Sv. Valentýn se blíží - nadělujte jemu, ale také sobě!


Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
znam a nezabudam
Obrázek uživatelky
profil
my s priateľom si síce na valentína kúpime niečo pekné, ale my si kupujeme darčeky aj počas roka Smajlík súhlasím s weendy, nemám rada americké sviatky...

Obrázek uživatelky
profil
ale máme s manžou takové pravidlo, že za dárky neutratíme více než 100 kč.
Většinou to děláme tak, že já připravím lxusní večeři (stejně jako to dělám zhruba jednou každý měsíc), nesmí chybět pitominky jako papírová srdíčka a tak. pěkně povečeříme, vyměníme si nějakou pitomůstku a je to pěkné.

No ale musím přiznat, že ta naše "oslava" se moc neliší od toho, co děláme čas od času běžně Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
proti americkým svátkům nejsem v případě, když nezaniknou naše svátky. Valentýn beru spíše jako dát najevo více lidem, že si je vážím, kamarádům, kamarádkám a rodině, ne jen jako muž a žena. Většinou vyrobím nějaké přáníčka s přátelským mottem uvnitř a přítelovi přichystám malé překvapení, ani to nemusí být kupované.
Obrázek uživatelky
profil
Je to sice pěkný svátek, ale neslavím jen jednou za rok, že se s manželem Milujem, já ho Miluji každý den. Jinak my máme v tento datum výročí svatby a kdyby mi neřekli známí, že je nějaký Valentýn, tak bych to ani nevěděla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles