Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Husajn versus Chomejní na Prima ZOOM

28. 02. 2023 | Televizní tipy
Působivý historický seriál se ohlíží za celými osmi dlouhými lety války mezi Íránem a Irákem. Neuhýbá před nevídaným vyvražďováním, k němuž docházelo na obou stranách krvavého konfliktu. A přibližuje ničivé důsledky, které měla tato válka na celý region Blízkého východu. Irácko-íránská válka byla nejdelším otevřeným konfliktem 20. století.

A muži, co v ní bojovali na obou stranách, poprvé vyprávějí o svých pozoruhodných zážitcích. Válka byla také soubojem dvou diktátorů Husajna a Chomejního, byť s odlišným politickým a náboženským názorem. Sajjid Rúholláh Músaví Chomejní (24. září 1902 – 3. června 1989) byl íránský šíitský vůdce zvaný ájatolláh, politik a klerik protišáhovské revoluce v Íránu, v 80. letech de facto diktátor Íránu. Saddám Husajn Abd al-Madžíd al-Tikrítí (28. dubna 1937 – 30. prosince 2006) byl iráckým prezidentem v letech 1979–2003. Jméno Saddám znamená „ten, kdo vzdoruje“.

Třaskavá historie na Prima ZOOM:


 Husajn versus Chomejní na Prima ZOOMOd 28. 2. 20.30 – Husajn versus Chomejní

Husajn versus Chomejní (4 díly vždy v úterý 20.30, reprízy v pátek v 10.25)

Irácko-íránská válka byl ozbrojený konflikt mezi Irákem a Íránem od září 1980 do srpna 1988. Ve své době se nazýval také jako válka v Perském zálivu, což se později ujalo jako označení jiného konfliktu v letech 1990–1991. Válka začala 22. září 1980 invazí iráckých vojsk do Íránu a skončila 20. srpna 1988 uzavřením příměří. Příčinou konfliktu byly historické územní nároky, obavy Saddáma Husajna z možné radikalizace utlačované šíitské většiny v důsledku íránské islámské revoluce v roce 1979, stejně jako jeho snaha nahradit Írán v pozici regionální mocnosti. Ačkoliv Irák zaútočil bez předchozího varování v očekávaní snadného vítězství v zemi rozvrácené revolucí, jeho počáteční úspěchy byly rychle odraženy. Od června 1982 byl Írán v ofenzivě. V průběhu války začalo íránské námořnictvo napadat irácké tankery a další instalace přepravující iráckou ropu. Na tuto situaci reagovaly světové supervelmoci zorganizováním ozbrojených konvojů k ochraně iráckých ropných dodávek.

Obě strany utrpěly ve válce výrazné ztráty a škody. Odhaduje se, že v důsledku bojových akcí zemřelo jeden a půl milionu iráckých a íránských vojáků a civilistů. Kvůli taktice, kterou obě strany zvolily, byl tento konflikt srovnáván s první světovou válkou. Využívány byly taktiky zákopového boje, stejně jako útoky lidských vln přes ostnatý drát a minová pole. V průběhu konfliktu irácká strana široce využívala bojové plyny, jako je yperit, proti íránským vojákům i proti kurdským civilistům během operace al-Anfal. Válka mezi Irákem a Íránem skončila 20. srpna 1988 s nerozhodným výsledkem, na základě rozhodnutí OSN. Ztráty na životech a škody na hospodářství, které válka způsobila, byly zdrcující. Podle odhadů válka stála Irák 452 miliard a Írán 644 miliard USD.

28. 2. – Útok a proti útok
7. 3. – Nárůst napětí
14. 3. – Změna rovnováhy
21. 3. – Bod zlomu

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !