Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bombastická příroda v seriálu BBC na Prima ZOOM

22. 10. 2022 | Televizní tipy
Unikátní přírodovědný seriál z produkce televize BBC sleduje život exotických zvířat v průběhu celého jednoho roku. Nechybí dechberoucí záběry překrásné africké přírody ani dramatické okamžiky zachycené z bezprostřední blízkosti. Láska a tragédie, žárlivost i souboje, neštěstí a velkolepé životní trumfy se odehrávají v srdci legendárního parku Serengeti. Přestože zde nastaly časy hojnosti a potravy je dostatek, série neočekávaných událostí postaví jednu rodinu proti druhé a těžce dopadne na vzájemné vztahy. Statečná lvice a milující matka čtyř mláďat Kali porušila nepsaná pravidla rodinného života tím, že porodila lvíčata samci, jenž nepatří do smečky.

Když se pokusí vrátit domů, její zrada vychází najevo a je donucena odejít do vyhnanství. Ale její příběh není jediným dramatem, které se odehrává v překrásných přírodních kulisách: vášnivý samec paviána Bakari propadá hluboké žárlivosti, když si jeho vyvolenou odvede silnější vůdce tlupy. Mladá hyena Zalika přichází během zuřivého útoku toulavých lvů o matku a musí se postavit do čela rodiny. Dospívající sloní samec Tambo pochybuje o vlastní roli i pozici, když se po porodu mladšího sourozence cítí odstrčený stranou. Životy všech těchto hrdinů jsou nečekaně převráceny vzhůru nohama. Emoce zuří. Jak to dopadne?

Bombastická příroda v seriálu BBC na Prima ZOOMNejkrásnější příroda Afriky na Prima ZOOM:


Od 22. 10. ve 20.00 Serengeti

Serengeti (6 dílů v sobotu ve 20.00 a opakování úterý v 15.25)

Národní park Serengeti leží v severní Tanzanii východně od Viktoriina jezera a jedná se o jedno z nejslavnějších a nejrozsáhlejších chráněných území Afriky. Od roku 1981 nechybí na seznamu UNESCO. Jeho rozloha je 14 763 km². Zdejší krajině dominuje velký počet nádherných zvířat, mezi nimiž nechybí pakoňové, zebry, žirafy, lvi, gepardi, leopardi, hyeny, sloni nebo nosorožci. Při tzv. velké migraci cestují obrovská stáda pakoňů za vodou a zelenými pastvinami. Celkem projdou Serengeti každý rok víc než jeden milion pakoňů a statisíce gazel a zeber. Za nimi se táhne spousta predátorů – lvi, gepardi, karakalové a další a na závěr jdou mrchožrouti v čele s hyenami. Jedno stádo se při pochodu může natáhnout až na desítky kilometrů.

K nejzajímavějším událostem patří v Serengeti přechod stád přes řeky Grumeti a Mara. Zde číhají obrovští krokodýli, proti nimž se pakoně a další zvířata brání tím, že se vrhají do řeky v obrovském počtu kusů současně, a krokodýli jich tak za krátkou dobu stihnou ulovit jen menší množství. Krajinu tvoří lávové plató, ze kterého vystupují reliéfy sopek, jejichž erupce dodávají minerály, pokryté travnatými savanami. V západní části parku se nachází též galeriové lesy, malá jezera a zřídla s hojností vody. Převládají zde savany se stády velkých kopytníků.

V rokli Olduvai byly nalezeny pozůstatky předků člověka. Do 19. století, kdy přišli Masajové, bylo prostředí parku nedotčené. Důsledky příchodu Evropanů ve druhé polovině 19. století na sebe nenechaly dlouho čekat – lovecká aktivita Evropanů si vyžádala ochranu oblasti už v roce 1921. V roce 1951 byl vytvořen národní park, od kterého byla roku 1974 oddělena oblast kráteru Ngorongoro, ze které byl vytvořen samostatný park. V řeči Masajů znamená Serengeti „nekonečná prérie“ nebo také „prérie nekonečna“.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle