Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 01.06. 2024
Dnes má svátek Laura
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Expedice Singapur – Londýn na Prima ZOOM

15. 10. 2023 | Televizní tipy
Filmař Alex Bescoby se vydává historickým Land Roverem Oxford na velkou cestu ze Singapuru do Londýna, ve stopách tzv. První expedice (First Overland), která v roce 1956 projela tuto trasu opačně, z Londýna do Singapuru. Místo původního člena expedice, 87letého Tima, ale nakonec jede jeho vnuk Nat. V první epizodě projede tým Malajsii, Thajsko a v Myanmaru navštíví staré i nové hlavní město a dávnou metropoli Bagan s tisíci chrámy.

V Myanmaru si expedice ještě prohlédne královské město Mandalaj a přes občanskou válkou zmítaný sever země dojede do Indie. Přes neklidný Nágáland dorazí do Ásámu za slony a čajovými plantážemi. Potom vzhůru do Dárdžilingu, kde jim vypoví Land Rover službu, ale místní mechanici ho dají do kupy. Odtud jedou přes Nepál a Káthmándú k čínské hranici. 

Expedice Singapur – Londýn na Prima ZOOMV bizarním Turkmenistánu upadne starému Land Roveru kolo, po úspěšné opravě pokračuje expedice trajektem přes Kaspické moře do Ázerbájdžánu a pak přes Gruzii a Turecko do Evropy. Tu přejedou jako nic, a když zdolají tunelem Lamanšský průliv, čeká je ve Folkestonu vřelé přivítání a setkání se starým Timem, který pak jede v Oxfordu až do Londýna, kde velká cesta po ujetí 21 000 km končí.

Po stopách dávných dobrodružství s Prima ZOOM:


Od 15. 10. 20.00 Expedice Singapur – Londýn

Expedice Singapur – Londýn (4 díly, premiéry neděle ve 20.00, reprízy středy v 9.35)

V roce 1955 se šest mladých mužů zapsalo do dějin, když se jim jako prvním podařilo překonat 19 tisíc mil dlouhou cestu po souši z Londýna do Singapuru. Před nimi se o to pokoušelo mnoho jiných. A všichni dříve nebo později narazili. Ale ne tento tým odhodlaných dobrodruhů. Po šesti měsících dlouhého plahočení v legendárním britském vozu Land Rover konečně dorazili do cíle. Byla to senzace. Jejich vzrušující příběh prakticky okamžitě nadchnul tehdy podobně mladého televizního producenta z BBC. Jmenoval se David Attenborough a postaral se, aby vznikl seriál, díky kterému se o velkém dobrodružství dozvěděla celá, nedávno válkou unavená, britská veřejnost. Kromě toho vznikl knižní cestopis The First Overland, který opakovaně vychází dodnes.

Od úspěšné expedice Londýn – Singapur uběhlo mnoho let. Její členové zestárli a někteří už bohužel nejsou mezi námi. Z kdysi mladého producenta je dnes už sedmadevadesátiletá televizní legenda nejen přírodovědné dokumentaristiky známá po celém světě. Že je pořád na co vzpomínat, potvrdil sir David Attenborough, když se po několika desetiletích k expedici znovu vrátil. Jenže ve speciálním filmu natočeném jako pocta všemu, co její účastníci dokázali, Attenborough prohlásil, že „tato úžasná výprava by už v dnešní době nebyla možná“.

Attenboroughova slova nenechala v klidu Toma Slessora. Jeden z ještě žijících členů slavné expedice dostal nápad, který ani ve svých 87 letech nedokázal dostat z hlavy. Rozhodl se dokázat, že se sir Attenborough mýlí. Šanci konečně dostal v roce 2019. A společně s týmem složeným z nových odvážlivců ze všech koutů světa vyrazil na cestu. Trasa byla stejná jako před půl stoletím, akorát vedla opačným směrem: ze Singapuru do Londýna. Ale cesta byla úplně jiná, něž jak si ji Slessor pamatoval. Navíc se neobešla bez problémů.

Nová expedice se stala největším road tripem v historii cestování. Podle zážitku odhodlaných a odvážných cestovatelů vznikla nejen další kniha, ale i napínavá čtyřdílná dokumentární minisérie. Napínavá podívaná Expedice Singapur – Londýn zachycuje odvážné, bláznivé a srdceryvné dobrodružství, které si její hrdinové troufli podniknout v 64 let starém vozu. Jejich otlučený Land Rover překonal hranice 23 států, a nakonec dorazil k cíli. A to i přesto, že už od úplného začátku nevyšlo vůbec nic podle plánu a pokazilo se naprosto všechno, co se pokazit mohlo.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !