Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pařížské podzemí na Prima ZOOM

19. 03. 2024 | Televizní tipy
O krásách Paříže a jejích architektonických skvostech už slyšel každý. Město světel, jak se mu s láskou přezdívá, má však i jiná zajímavá tajemství. Pod chodníky francouzské metropole se ukrývají tajuplné, záhadné a nebezpečné megastavby, které zůstávají veřejnosti naprosto neznámé. Jsou jedinečné, pro Paříž naprosto zásadní, a aby vznikly, museli jejich stavitelé překonat kolosální výzvy. Vydejte se na vzrušující výpravu dolů k mrazivě strašidelným základům Paříže.  

Když 14. června 1940 vstoupili nacisté do Paříže a začala okupace celého města i velké části Francie, dva lékaři objevili vstup do dolů pod obsazenou metropolí. Rozhodli se zmapovat katakomby a pomoci tak odboji i de Gaullovi. Jak se dvěma mladým mužům podařilo zorientovat se v temném podzemním bludišti? A jak překonali pasti nastražené nacisty? Dva dokumenty z útrob Paříže přináší Prima ZOOM.

Prima ZOOM vás vezme do hlubin Paříže:


Pařížské podzemí na Prima ZOOM19. 3. 21.05 – Tajemství pařížského podzemí
26. 3. 21.05 – Podrývání nacistů: Tunely pod Paříží

Tajemství pařížského podzemí (repríza 22. 3. v 10.25)

Paříž je výjimečné město plné krásných ulic a památek. Pod ním se však skrývá zvláštní a nebezpečný svět, do něhož je veřejnosti vstup přísně zakázán – pařížské podzemí. Dokument díky výjimečným povolením a počítačovým animacím odhaluje tajemství opery Garnier, která ve svém sklepení ukrývá umělé jezero, původ legendy o fantomovi opery, kterou zfilmoval Hollywood, záhadu katakomb, největší nekropole na světě s milionem lebek a koster a v neposlední řadě nahlíží i do městské kanalizace. Ta měří přes 2400 km, a kdyby nevznikla, Paříž by byla skládkou s množstvím plovoucích mrtvol na povrchu. V pařížských podzemních lomech a chodbách dlouho řádili pašeráci a po staletí hrozilo, že se kvůli nestabilním podzemním stavbám zřítí celé ulice.

Opera Garnier – jedna z nejznámějších budov hlavního města, která je díky své kráse známá po celém světě. Přispěla k tomu i legenda o fantomovi opery, zlém duchovi, který od 19. století žije ve zdejším sklepení. Tento přízrak, bláznivě zamilovaný do zpěvačky ze zlatým hlasem, se stal zločincem, protože zpěvačka jeho lásku neopětovala. Stalo se zde několik podivných událostí, podezřelý pád tanečnice nebo zřícení lustru na diváka – oba zemřeli na místě. Fantoma ale nikdy nikdo neviděl. Pod budovou opery se nachází obrovská uměla nádrž, skutečná podzemní mega stavba, kterou dnes hasiči využívají ke svým cvičením. Charles Garnier, architekt opery, musel umělou nádrž vybudovat, aby zkrotil podzemní vodu a budova se od základů celá nezřítila. Váha vody v obří nádrží podepřené sloupy podzemní vodu zadrží a ta přestane stoupat.

Katakomby pod Paříží ukrývají více než 2 miliony mrtvol. V 18. století už Pařížané neměli kam pohřbívat mrtvé, masové hroby přetékaly a na mrtvolách hodovali divocí psi a prasata. Situaci bylo nutné okamžitě řešit, rozkládající se mrtvoly ohrožovaly obyvatele celé Paříže. Nakonec se statisíce mrtvol přepravilo do podzemních starých lomů v hloubce 20 metrů. Bohatí i chudí, slavní i neznámí, všichni leželi na jednom místě.

Dalším problémem byla nefunkční kanalizace – Paříž silně zapáchala, nezdravé prostředí a nebezpečné výpary mohly způsobit i smrt. Vše stékalo do Seiny, která však byla hlavním zdrojem pitné vody pro celou Paříž. Infekce a epidemie z této vody zabily tisíce lidí. Nakonec Pařížané problém vyřešili zdrojem vody z jiné čisté řeky a podzemní rozsáhlou kanalizací. Podzemí také zpevnili dvojitým zpevněním podzemních lomů, aby pařížským ulicím nehrozilo, že se zhroutí.

Podrývání nacistů: Tunely pod Paříží (opakování 29. 3. v 10.40)

Když v červnu roku 1940 nacisté dorazili do Paříže, nebyl jim vůbec kladen odpor. Po dohodě německé a francouzské vlády byli do města puštěni bez jakýchkoliv bojů. Většina občanů navíc utekla ze strachu z Němců, kteří tak přijížděli do poloprázdného města. Paříž se nově stala součástí německé třetí říše.

To ovšem nezastavilo dvojici statečných Francouzů, Reného Suttela a Jeana Talairacha, kteří měli zájem vzdorovat Němcům. Nástrojem vzdoru se jim měla stát síť podzemních pařížských tunelů, rozkládající se pod pařížských centrem. Začali amatérsky, zato s výjimečnou přesností katakomby mapovat. V podzemí ovšem nebyli sami. Němci pro účely obrany zabrali kryty pod většinou vládních budov. Kdyby byli tito dva Francouzi spatřeni, byli by jistě zatčeni. Za pomoci své znalosti podzemí však byli schopni všechny německé pozice a nástrahy zmapovat.

Tunely se následně staly útočištěm francouzské odbojové skupiny Résistance, které se díky snaze a vědomostem Suttela s Talairachem postupně dařilo práci Němců sabotovat a osvobodit Paříž. S nasazením života a poháněni nadějí, že pomohou francouzskému odboji v boji proti nacistům, se tito dva mladí lékaři, Jean Talairach a René Suttel, vraceli noc co noc do temného podzemí, kde odhalovali nepřátelské bunkry. Těmto anonymním hrdinům se podařilo v rekordním čase zmapovat 300 kilometrů pařížských katakomb. 

Právě díky nim mohl plukovník Rol-Tanguy, který vedl odboj, zřídit podzemní velitelství přímo pod náměstím Denfert-Rochereau v samém centru Paříže. Nenechte si ujít strhující historický dokumentární film Podrývání nacistů: Tunely pod Paříží. Neuvěřitelně napínavý příběh zčásti vypráví samotný Jean Talairach, kterého doplňuje dcera Reného Suttela. Sledujte podzemní odyseu dvou obyčejných mužů, kteří prokázali neobyčejnou odvahu během významné kapitoly dějin Paříže za německé okupace.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !