Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 16. týden

19. 04. 2021 | Televizní tipy
Svezte se na dokumentární vlně na Prima ZOOM. Bavte se, poznávejte, odhalujte, cestujte – užívejte světa bezpečně, chytře a zábavně s Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 16. týden:


21. 4. 20.00 – Mytické hory Bulharska (Stara planina)

Pohoří Velký Balkán se táhne od severozápadní části Bulharska až k pobřeží Černého moře. Do horských masívů „Starých hor“, jak se jim v Bulharsku říká, se zařezávají hluboká údolí Staré planiny. Bulharské pohoří je dlouhé více než 600 kilometrů. Na severu pozvolna stoupá a na jihu strmě klesá. Je velice různorodé, plné průsmyků a údolí. Narudlé pískovcové horské štíty Belogradchik jsou až 200 metrů vysoké. Zrodily se před několika miliony let díky tektonickým posunům. Dnes tyto kamenné formace zaujímají rozlohu asi 30 km².

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 16. týdenJsou tvořeny směsicí červeného pískovce, snadno se lámou, a proto představují velkou výzvu i pro nejzkušenějšího horolezce. Přesto je tato oblast učiněným horolezeckým rájem: najdete tady 500 vrcholů a skoro 1000 lezeckých tras. Osmnáctiletý Todor, který je jedním z nejtalentovanějších bulharských horolezců, už jich pokořil rovné dvě stovky. Zrovna se chystá na sedmdesátimetrovou skálu jménem Prst.

Jeho společník Angel na ni poleze úplně poprvé. Nejvyšší a nejdivočejší částí Velkého Balkánu je Střední Balkán. Většina z této oblasti se nachází za hranicemi přírodní rezervace Central Balkan National Park. To je jeden z největších národních parků v celé Evropě, a zároveň jedním z největších útočišť medvědů hnědých. A také častým místem pobytu biologa Vladimira Todorova, který se na tyto velké dravce specializuje. Když se samice medvěda chytí do pytlácké pasti, připojíme se k Vladimirovi a budeme sledovat, jak se ji snaží zachránit. Podaří se mu to?

21. 4. 21.00 – Do divočiny: Argentina (Hory plné extrémů)


Jen málo států Jižní Ameriky se může pochlubit tak rozmanitou a různorodou krajinou. Na pustých stepích Patagonie, vysokých zasněžených vrcholech And, v hustých pralesích v okolí vodopádů Iguaçu, iberských bažinách a travinách v oblasti Pampas žije překvapivé množství divokých zvířat – od tučňáků, velryb a tuleňů přes kondory, až k pásovcům a lamám guanako. To je divočina Argentiny, velké země, která se rozkládá daleko od severu k jihu. Díky geografickým změnám a proměnlivým zeměpisným šířkám tady vzniká zajímavé mikroklima. Místní zvířata a rostliny jsou skutečně výjimečné. Seznamte se s nimi v tomto fascinujícím přírodovědném filmu.

24. 4. 20.00 – Říše hmyzu

Bzučící, kousající, a někdy dokonce strašidelný hmyz může být pěkně otravný. Ale bez našich bezobratlých sousedů bychom měli pořádné problémy. Uklízí pro nás celou planetu. Opylují rostliny. Jsou základem potravního řetězce. Nebýt hmyzu, ostatní živočichové – včetně člověka – by neměli co jíst. Po milionech let evoluce se brouci stali miniaturním zázrakem, bez něhož se svět zkrátka neobejde. Obyvatelé říše hmyzu nejsou žádní strašidelní vetřelci. Jsou to veteráni života na Zemi, hlídači a opatrovníci životního prostředí i živitelé všech ostatních. Proto bychom měli nahlížet na brouky všeho druhu jako na malinké strážce, nebo dokonce jako na naše malé přátele. Koneckonců se zdá, že nás přežijí a budou vládnout světu dlouho poté, co my už tady nebudeme. Příběh hmyzu je jeden velký úspěch. Co bychom si bez brouků počali? Zaslouží si náš obdiv!

24. 4. 23.00 – Tajemství čínského Zakázaného města

Letní palác v čínském Pekingu je symbolem moci a dlouhověkosti. Tento historický palác všeobecně známý jako Zakázané město je největší budovou světa. Odhalte společně s námi jeho architektonická tajemství a zjistěte, jak ovlivňuje podobu dnešního Pekingu. Zakázané město vystavěné nemilosrdným diktátorem se stalo zázrakem designu, technologií, ale i absolutní nadvlády. Proslulo silou, mystérii i svou krásou. Nyní jsou Tajemství čínského Zakázaného města konečně odhalena.

25. 4. 20.00 – Z Ruska do Íránu: Cesta přes Kavkaz (1. díl)

Cestovatel, dobrodruh, objevitel a hlavní hrdina seriálu Pěšky po Americe Levison Wood přijal novou výzvu: vydal se na velkolepou, přes 4000 kilometrů dlouhou cestu z Ruska do Íránu. Cestuje po Kavkazu, nesmírně rozsáhlém a naprosto neznámém světě, a přitom se setkává s místními pozoruhodnými obyvateli. Levison vyráží z jižního Ruska a postupuje po Kavkaze směrem k Ázerbájdžánu, Gruzii, Arménii až do Íránu: velice uzavřené zemi, do níž nemá Západ už několik dekád prakticky žádný přístup. Cestou musí Levison překonat pustiny ležící na křižovatkách Evropy a Asie i historické zbytky slavné Hedvábné stezky. Levison si razí cestu stůj co stůj, přidává se k místním, živí se stejně jako oni a snaží se dorazit do svého cíle na pobřeží Kaspického moře. Připojte se k němu a zavítejte do málo známých míst na rozmezí Východu a Západu.

25. 4. 21.00 – No Wave Back


Český dokumentární film No Wave Back sleduje příběh prvního českého surfaře, který se pokusí sjet vlnu označovanou jako big wave. Takové vlny jsou minimálně šest metrů vysoké. Ve Španělsku se vyskytují jen zřídka a vyznačují se svou unikátností. Stejně unikátní je i skupina tamních lidí, která na tyto vlny po celé roky čeká. Cesta skrze komunitu k samotné vlně, to jsou výzvy, kterým se postavil český surfař Matěj Novák.

25. 4. 22.00 – Takumi: Mistři řemesla

Stát se odborníkem trvá 10 000 hodin, ale stát se mistrem Takumi trvá 60 000. Tento jedinečný dokument vypráví příběh čtyř řemeslných mistrů Takumi a jejich oddanosti životu nekonečného opakování a žádných zkratek. Dokument také zkoumá, jak lidské řemeslo přežije, až bude umělá inteligence vyvinuta zcela mimo naše schopnosti.

25. 4. 23.00 – Rychlejší než světlo

Vyrazit do neznáma, zjistit, co se ukrývá za obzorem, objevit nové hvězdy, nové světy… Je to sen starý jako lidstvo samo. Dnes vědci věří, že galaxie je plná slunečních soustav a že se v ní nachází až devět miliard hvězd podobných našemu Slunci, které obíhají planety, jako je Země. Jenže právě probíhající zběsilý závod najít další obyvatelné světy, dokonce snad i v naší Sluneční soustavě, vyvolává jistou otázku. Jak se tam dostaneme? Dokumentární film Rychlejší než světlo diváky naprosto oslní. Získáme díky němu naši vlastní jízdenku do první třídy na palubě vesmírných lodí budoucnosti. Objevte technologie, které budou pohánět budoucí vesmírné závody – od nukleární fúze, přes energii černých děr a antihmotu, až po warpový pohon. Zjistěte, že raketové technologie příštích generací nejsou jen pouhou představou z hollywoodských filmů. Ale že se díky největším vynálezcům lidstva právě teď vyvíjejí v několika různých laboratořích a vesmírných centrech. Odhalte, jak se vědcům daří využívat nejmodernější technologie k dosažení ultra vysokých rychlostí. A jak vycházejí z nejnovějších poznatků a šokujících nových fyzikálních objevů, aby postavili nové rakety budoucnosti.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin
na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !