Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden

5. 06. 2023 | Televizní tipy
Pojďte se ponořit do světa poznání díky Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden:


5. 6. 21.00 a 21.30 – Bizarní jídla: Místa k nakousnutí IX (Bronx; Harlem)

Nejpodivnější, naprosto jedinečná, rozhodně zvláštní, zkrátka bizarní jídla ochutnává zkušený kulinářský dobrodruh Andrew Zimmern v dalším pokračování oblíbeného cestopisného seriálu. Ale pozor, pozoruhodné místní dobroty, jako jsou alkoholem nasáklé koblihy, kuřecí křídla v rybí omáčce nebo vařené langusty, ocení jenom ty nejvybranější jazýčky nejodvážnějších foodies, kteří nebojácně hltají televizní obrazovku. V deváté řadě Bizarních jídel se Andrew vydává do mnoha osvědčených i naprosto nečekaných míst k nakousnutí, jako je Bronx, Harlem, Portland, San Francisco, Glasgow, Záhřeb nebo třeba nedaleký Krakow.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden6. 6. 20.00 – Richard Lví srdce: Uvězněný král

Dokonce už ve své době král Richard zosobňoval veškeré ideály rytířství. Podle legendy byl spřízněný s mytickým králem Artušem a nosil jeho slavný meč Excalibur. Anglický panovník, chrabrý bojovník a neúprosný zabiják, byl vysoký šest stop a měl rudé vlasy i vousy. Ale také propadal vášni pro poezii a v době, kdy se evropské rody nemilosrdně rvaly o moc, prokázal, že je mistrným stratégem. Jenže jeho životní osud se naplnil už v 35 letech, když ve špatnou dobu na špatném místě oblékl špatné šaty. V roce 1190 se Richard a král Francie vydali na společnou křížovou výpravu.

Ale cestou do Svaté země se mezi nimi objevily neshody. A ty měly cestou zpátky dalekosáhlé následky. Francie začala kout pikle proti Richardově vládě. Netrvalo dlouho a podařilo se najít velké množství spiklenců. Všechny cesty domů byly najednou zavřené. Richard cestoval inkognito, ale nedaleko Vídně byl polapen. Po patnácti měsících v zajetí byl vyměněn za neslýchané výkupné 35 tun stříbra, trojnásobek příjmu anglické koruny. Rovnováha moci v celé Evropě se tím pádem zásadně změnila. Jak únos probíhal? A jak došlo k tomu, že se mýtus krále Richarda Lví srdce natolik zakořenil v mysli všech lidí od minstrela Blondela až po legendu o Robinu Hoodovi? Tento napínavý historický film zkoumá otazníky a odhaluje tajemství, která obestírají Richarda Lví srdce.

7. 6. 21.00 – Sedm světů, jedna planeta: Ze zákulisí

Zajímá vás, jak vznikal přírodovědný seriál Sedm světů, jedna planeta z produkce televize BBC? Fantastická cesta kolem světa přes sedm světadílů není jednoduchá záležitost. Aby mohl vzniknout tento fascinující seriál, muselo se na něm podílet 1500 lidí, kteří cestovali 499 dnů a strávili 1794 natáčecích dnů ve 41 zemích, aby pořídili 2260 hodin filmového materiálu. Vydejte se s nimi na cestu za poznáním.

8. 6. 22.00 – Oáza přímorožců

Sir Bani Yas je oáza divoké přírody, která se rozkládá na 35 čtverečních mílích na jednom ze souostroví u pobřeží arabské metropole Abú Dhabí. Protože se jedná o neobydlený pouštní ostrov, je vhodný jako ukázkový projekt pro aplikovanou ochranu přírody a zvířat. Od roku 1971, kdy byl založen, se díky množství technických a ekologických opatření stal opravdovým rájem divokých zvířat – rájem, který kompletně stvořil člověk. A především oázou klidu pro elegantní ohrožené přímorožce. Přímorožcům se někdy také přezdívá „bílé antilopy”. V přírodní rezervaci Sir Bani Yas byli tito elegantní kopytníci vysazeni ve snaze zajistit zachování ohroženého druhu. Metropole Abú Dhabí má nyní v úmyslu stát se průkopníkem vize udržitelné budoucnosti pro celé Spojené arabské emiráty.

Rezervace Sir Bani Yas je zásadní projekt tohoto druhu, který se zaměřuje na mnohem více než jen na znovuvysazení několika málo druhů zvířat. V záři slunečních paprsků odražených od skleněných fasád moderních mrakodrapu se kromě „bílých antilop” sluní také gepardi nebo sokoli. Stává se z nich stejně prestižní symbol jako mrakodrap Capital Gate, který se tyčí k nebi v ještě více nakloněném úhlu než než světově proslulá šikmá věž v Pise. Jenže obyvatelé Spojených arabských emirátů zásadně přemýšlejí v superlativech. A tak se jejich boj proti změnám klimatu a za ochranu přírody střetává tváří v tvář s „kultem proveditelnosti”, kterým Emiráty a místní královské rodiny neustále ohromují zbytek světa. 

9. 6. 20.00 – Mississippi: Klenot Ameriky (Pramen)

Kdyby byla řeka Mississippi hudebním playlistem, byl by to šílený mix. Každá epizoda přírodovědného seriálu Mississippi: Klenot Ameriky se zaměřuje na výrazně odlišná místa největšího říčního toku Severní Ameriky. Sever křižují draví vlci a rysi. Na Středozápadě obsadili řeku velcí jeseteři a na jejích březích loví divocí kojoti a medvědi baribalové. Na jihu se divoká prasata snaží vyhnout čelistem hladových aligátorů a ve vodě se prolínají nesčetné roje medúz. Tradice a historie státu Mississippi se vrývají stejně silně a hluboko, jako je hluboká řeka, po které dostaly jméno.

Prolétněte se nad přírodními památkami, které zažily bouřlivé časy hnutí za občanská práva, kde byly ztraceny bitvy americké občanské války a kde se zrodilo blues. Stát magnolií je zemí s překrásnou krajinou a neutuchajícím duchem tvořivosti. Právě odsud pocházejí takoví literární géniové, jako byli Tennessee Williams nebo hudební legendy Muddy Waters a Elvis Presley. Přidejte se k nám na výletě do země pohostinnosti, krásy a spletitých dějin.

10. 6. 22.00 – Fiasko: Aféra Irangate (1. díl)

Šestidílná historická minisérie oživuje každodenní realitu nejzásadnějších událostí v dějinách Spojených států amerických a přibližuje zapomenuté a nečekané zvraty minulosti. První série se zaměřuje na skutečný, i když někdy takřka neuvěřitelný příběh o politickém skandálu Írán-Contras, ilegálním prodeji zbraní a financování protivládních povstalců v Nikaragui. Nechvalně proslulý debakl studené války, který se týkal i utajovaného vojenského střetu, málem způsobil pád prezidenta Ronalda Reagana. 

11. 6. 23.00 – Rok milion (Budoucnost umělé inteligence)

Vzrušující a fascinující seriál předpovídá, jaké bude být člověkem za milion let. Dramatický příběh zachycuje život typické americké rodiny budoucnosti, v níž nechybí ani dcera, která je vybavena částečně umělou inteligencí. Vydejte se na strhující odyseu. Podívejte se, jak by různé futuristické technologie a vynálezy mohly ovlivnit lidské životy.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !