8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoce na Prima ZOOM

1. 12. 2022 | Televizní tipy
Tematické dokumenty na Prima ZOOM. Zima uvalí na celou zemi velice zvláštní magické kouzlo. Je to období tradic a zvyků: sněhuláci se rodí všude po okolí a v některých částech světa se po vánočních trzích k velké radosti dětí prochází Santové. Jinde netrpělivě vyhlížejí Ježíška. Ale pro zvířata zimní radovánky lidí nic neznamenají.

Pro ně je zima dobou chudoby. Veverky, divoká prasata, rysové – ti všichni mají vlastní plán a strategii na to, jak nehostinnou a chladnou část roku přežít ve zdraví. Jenže navzdory jejich úžasné schopnosti přizpůsobení je boj o přežití hodně drsný – a často se dá vybojovat jedině s lidskou pomocí. Užijte si Vánoce v říši zvířat a pořádné kapří macky na Prima ZOOM.

Vánočně zvířecí podívaná na Prima ZOOM:


Vánoce na Prima ZOOM1. 12. ve 23.15 – Vánoce v říši zvířat
Od 2. 12. ve 20.00 – Kapří monstra V

Vánoce v říši zvířat (repríza neděle 4. 12. v 16.45)

V zimě se severní polokoule odklání od Slunce a doba denního světla se zkracuje. Jasné slunné dny jsou vzácné. Zimní svět má svá vlastní pravidla. Lidé a zvířata jej prožívají odlišně. Pro lidi je to čas zimních radovánek, vánočních svátků a hojnosti. Mráz a chlad však ovlivňují život zvířat. Ta trpí nedostatkem potravy a snaží se přizpůsobit drsným podmínkám. Ne všechna však zimní období přežijí. Ptáci hledají pod sněhem semínka, zrní a bobule, pod kůrou stromů larvy a hmyz. Před chladem je chrání husté a v případě vodních ptáků i mastné peří, které je dokonalou izolací. Většina zvířat se během podzimu předzásobí – utvoří si zásobárny pod zemí jako veverka nebo mají velké zásoby tuku uloženého v těle.

Jelení a srnčí zvěř si vytvoří hustou zimní srst a v noci snižuje teplotu, čímž zpomaluje metabolismus a šetří energii minimem pohybu. Když sníh zledovatí, má mnohem menší šanci hrabat, a proto se živí kůrou stromů, lišejníky a mechy. Některá zvířata, jako například myši, prožijí zimu pod zemí. Medvědi zimu prospí v pelechu v jeskyních a skalních škvírách. Rys, který loví v noci srnčí zvěř, je do hlubokého sněhu vybaven dlouhými končetinami a širokými tlapami, které mu umožňují dokonalý pohyb. Divoká prasata – všežravci mají velmi silné rypáky, kterými ryjí v zemi a dostanou se ke kořínkům, hlízám, červům a někdy i myším. Musejí se však mít na pozoru, protože v zimě nastává sezóna jejich lovu.

Kapří monstra V (4 díly – premiérově pátek ve 20.00, opakování pondělí v 15.25)

Ali Hamidi a jeho kamarádi rybáři se vrací v novém fantastickém dobrodružství! Tentokrát vyrazí do Thajska, Nizozemí, Maďarska a několika koutů po celé Velké Británii. Tyto fanatické rybáře nic nezastaví. Neváhají ani vteřinu a riskují nejen končetiny, ale i holé životy, aby rozdrtili rekordy, překonali nebezpečí a chytili největší kapří monstra na světě. Ve čtyřech dílech vám ukážeme ty největší obry z říše kaprů.

2. 12. – Thajsko
9. 12. – Maďarsko
16. 12. – Holandsko
23. 12. – Velká Británie


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !