Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zajímavý pohled na pandemie a viry na Prima ZOOM

11. 09. 2021 | Televizní tipy
Současná pandemie koronaviru SARS-CoV-2 se dotýká nás všech, proto Prima ZOOM nabídne pohled na to, jak pandemie ovlivňuje světové dění, a také zajímavosti ze života virů. Pandemie je epidemie velkého rozsahu zasahující více kontinentů. Jedná se tedy o výskyt onemocnění s vysokou incidencí (počet nově nemocných za konkrétní časový úsek) na velkém území za určité časové období. Nejčastěji se opakují pandemie chřipky A, zejména po závažnější antigenní změně chřipkového viru (např. španělská chřipka).

Virus (z latinského „virus“ – jed) je drobný vnitrobuněčný cizopasník. Patří mezi tzv. nebuněčné organismy a svou stavbou se od buněk dramaticky liší. „Tělo“ virů je tvořeno tzv. virovou částicí, která je složena především z bílkovin a nukleových kyselin. Pro viry je charakteristické, že nerostou, nedělí se a ani nejsou schopné vyrábět (bez cizí pomoci) energii či vytvářet vlastní bílkoviny.

Zajímavý pohled na pandemie a viry na Prima ZOOMObvykle jsou také mnohem menší než třeba bakteriální buňky (nemluvě o lidských buňkách), ale existují výjimky: největším známým virem je Pithovirus, veliký 1,5 mikrometru. Je známo přes 9100 druhů virů. Dosud neznámých virů může být řádově více — podle odhadů jen savci hostí statisíce druhů virů. V oceánech bylo v r. 2019 molekulární analýzou viromů identifikováno téměř 200 tisíc různých populací virů. Viry hrají důležitou roli v přírodních systémech.

Některé viry nesou přízvisko -fág a předponu podle organismu, který napadají. Napadají-li bakterie, nazývají se bakteriofágy, viry napadající sinice se nazývají cyanofágy a nedávno byly objeveny i viry napadající velké viry, tzv. virofágy. Některé viry napadají člověka a mohou způsobit onemocnění. Žádné virové onemocnění nelze léčit antibiotiky. Důvodem podávání antibiotik u těchto onemocnění je předejít následným tzv. „superinfekcím“, tedy infekcím způsobeným bakteriemi, které s odstupem několika dní napadnou organismus oslabený předchozím virovým onemocněním.

Prima ZOOM přináší aktuální zajímavosti:


11. 9. 22.05 – Jak pandemie změnily svět
26. 9. 23.15 – Alcatraz pro viry

Jak pandemie změnily svět (repríza v úterý 14. 9. 13.15)

Nemoc covid-19 je jen nejnovějším příkladem z dlouhé řady pandemií, které v minulosti zdecimovaly celé společnosti. Tento dokument se ohlíží za největšími a nejvážnějšími pandemiemi lidských dějin. Stejně jako v případě ostatních pandemií, také rozšíření nemoci covid-19 způsobil střet světa lidí s říší zvířat. Odhalte spolu s námi klíčové důvody a okolnosti, které způsobily nejen tuto, ale i ostatní vážné nemoci – ať už jde o hygienické podmínky a návyky, chudobu, přelidnění, urbanizaci nebo rozvoj a rozšiřování měst. Zjistíme také, jakým způsobem se cestování a turismus podílejí na rychlém přenosu nemocí a vzniku pandemií.

Zaměříme se i na symptomy těchto nemocí a prozradíme, jaký měly dopad: morová epidemie přezdívaná černá smrt, která zasáhla Evropu ve 14. století a zhatila 100 milionů životů. Pandemie neštovic, které Evropané zavlekli do Ameriky, Pacifiku a Austrálie, vyhubily mezi 15. a 18. stoletím celé populace místních domorodých obyvatel. Velký londýnský mor v 17. století a španělská chřipka, jež propukla na konci první světové války, zdrtily celou Evropu. Karanténní opatření proti šíření nemocí byla poprvé zavedena před 700 lety. A nyní, ve 21. století, se znovu mluví o tom, nakolik jsou účinná. Věda, která se snažila vyvinout, a v mnohých případech také skutečně uspěla, účinné léky a vakcíny na různé staré choroby, se opět snaží pomoct. A celý svět zatím hledá řešení krize, která ohrožuje náš životní styl.

Alcatraz pro viry (opakování ve středu 29. 9. 14.30)

Připojte se k nám na exkurzi do „věznice Alcatraz pro viry“, která stojí na ostrově v Baltském moři nedaleko německého pobřeží. Pandemie koronaviru úplně změnila životy nás všech a několikrát přinutila svět, aby se zastavil. SARS-CoV-2 není první virus, který se přenesl ze zvířete na člověka, a nebude ani poslední. V různých koutech světa se nové viry šíří prakticky neustále. Nemoci, které se dosud vyskytovaly jenom v tropických oblastech, se nyní objevují i v zemích daleko na severu. Na ostrově Riems, který se nachází v Baltském moři kousek od pobřeží Německa, stojí nejstarší centrum světa zaměřené na výzkum virů. Je to „věznice Alcatraz pro viry“ a místní vědci jsou pevně odhodláni bojovat s rostoucí virovou hrozbou. Působí tady mezinárodní tým světových odborníků z Velké Británie, Namibie, Turecka a Francie, kteří znají spolehlivou odpověď na zřejmě nejpalčivější otázku současnosti: hrozí nám další nezastavitelná pandemie?

Pandemie v historii lidstva


•    Epidemie tyfu v Athénách v r. 430 př. n. l., nejspíše břišní tyfus, zabil přibližně čtvrtinu athénských vojáků a čtvrtinu celkové populace během čtyř let.
•    Epidemie Antoninus (podle Marca Aurelia Antonina), 165–168 n. l, podle odhadů se rozšířily neštovice, které zabily na Apeninském poloostrově až 5 milionů lidí, zemřela čtvrtina nakažených.
•    Justiniánský mor, 541–750 n. l, z Etiopie se mor rozšířil do celé Evropy i Asie. Zabil 25–50 milionů lidí.
•    Černá smrt, 1347–1353, do celé Eurasie se rozšířil mor, který zabil přibližně 75 milionů lidí.
•    Cholera, 1816–1923, několik pandemií cholery postihlo Evropu i další světadíly.
•    Morová rána v Asii, 1855–1904, mor se postupně šířil z Číny do Indie, celkově zabil přibližně 10 milionů lidí.
•    Španělská chřipka, březen 1918 – prosinec 1920, virus se poprvé objevil mezi vojáky v táboře v Kansasu a zasáhl zhruba 500 miliónů lidí. Odhaduje se, že zemřelo 50 milionů lidí.
•    Asijská chřipka, 1957–1958, pandemie se objevila v jižní Číně, pravděpodobně když viry lidské a ptačí chřipky současně napadly vepře a po výměně genů stvořily nový smrtící virus, zemřel minimálně milion lidí.
•    Hongkongská chřipka, 1968–1969, viry lidské a ptačí chřipky vytvořily nový virus, který byl poprvé zaznamenán v Hongkongu. Jelikož se virus do jisté míry podobal viru z roku 1957, byli proti němu lidé částečně imunní a počet obětí byl nižší, zabil cca 750 tisíc lidí.
•    Mexická prasečí chřipka, březen 2009 – srpen 2010, první případ byl zaznamenán v Mexiku, odtud se poté rozšířil do celého světa. Na tuto chorobu zemřelo 201 200 lidí.
•    Pandemie covidu-19, prosinec 2019 (za pandemii Světovou zdravotnickou organizací prohlášeno 11. března 2020) – dosud, poprvé zaznamenána ve Wu-chanu.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !