Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stále na něco zapomínám...

8. 02. 2014 | Vaše příběhy
Sedím si, dosti pohodlně u časožrouta-počítače, bloumám od zpráv k soutěžím, mrknu, zda příbuzenstvo či známí neposílají nějakou poštu, s potěšením shlédnu nové fotky mladší - šestitýdenní - prapravnučky. Starší, jedenačtvrtletá, se ukáže v podvečer s rodiči na SKYPE, zpravidla s něčím k jídlu v ruce nebo v puse.    

„Jestlipak víš, co je dnes za výročí?“
zahlaholí od žehlení má žena... Zaleknu se, zpytuji svědomí, něco jsem prošvihl? Nechtělo to kytku či bonboniéru? Než stačím v duchu prolistovat kalendář, uklidní mne podrobnost: „Dnes tu bydlíme přesně pětapadesát let.“   A už jsem doma, obrazně i doslovně. V lednu, roku devětapadesátého, se naše, tehdy ještě čtyřčlenná rodina, nastěhovala do tohoto bytu, abychom v něm, nějakých pár desítek let zůstali sami dva /počítám-li naše fenky, některé roky i tři/ až do té výsledné pětapadesátky.    

stále zapomínámJak to vlastně začalo?

Navrátil jsem se z vojny do městečka, které vešlo do historie teprve poslední dobou, neboť bylo zjištěno, že se tu v době, tuším ještě C.a K. mocnářství, narodil předek kandidáta na amerického prezidenta a posléze šéfa skrz zahraniční politiku. Problémy byly dva - práce a bydlení. Podkrovní jedna místnost v domku manželčiných rodičů - prvorozenému byly skoro dva roky a práce v místním komunálu, byť v honosné funkci provozního vedoucího - obojí nebylo to mnohdy zmiňované „pravé ořechové“. /Jako již několikrát, opět prosím o radu, kde se to rčení vzalo?/     
Pravda, byla tu možnost, vrátit se zpět k řemeslu, k tavení oceli do Vítkovic, ale byl jsem tam příliš krátce a „pláchl“ jsem zachraňovat pohraniční zemědělství, takže začít tam, nebo onde?    
Zachránila to inzerce - asi to byla Mladá fronta. Volala brigádníky k výstavbě nového dolu v místě, o kterém jsem dosud slyšel jen to nejhorší - ale...slibovala bydlení a to prý brzo.     
Nelhali, moje milé přítelkyně, přátelé. Nastoupil jsem v polovině září roku osmapadesátého, chvíli jsem kopal kanály, betonoval základy povrchových staveb, jak jsem se již jednou chválil, jsa poněkud vzdělán, opět povýšil na parťáka a pomocníka stavbyvedoucího. V půli prosince jsem dostal dekret na 2+1 v cihlové novostavbě okresního města - než se vše dokončilo, trvalo další měsíc, no a dnes je tady to výročí.    
Do nového bytu jsme se stěhovali už čtyři, k už skoro tříletému synovi přibyla tříměsíční dcera. V rodině je to snad tradice, já byl - jak jsem již někde uvedl - taky přemisťován z Hané na Valachy ve věku tří měsíců.    
Dodnes vzpomínáme, jak malý, letos už osmapadesátiletý „capart“ pobíhal po poloprázdném prostorném bytě - nábytku z toho podkroví bylo poskrovnu, fascinovaly ho nejen parkety /byly dosti odfláknuté, prosakoval mezi nimi  asfalt z izolace/, ale zejména teplé ústřední topení. Věřili byste, že je tu ještě to původní? Dokonce i hliníkové dráty v elektrických rozvodech, ty se mění jen tomu, komu náhodou vyhoří zásuvky nebo krabice. Změn doznaly jen rozvody vody, střecha a venkovní omítky - jo a také balkony, poté, co některé - ne u nás - spadly.    
Kdybych měl říci, v čem byly změny největší, tak by to byl pohled z okna a pohled do peněženky. Začnu tím smutnějším, abych pak mohl své povídání optimističtěji ukončit.     
Základní nájemné - smlouva k 1.1.1960 - 47,28 Kčs, + zálohy na služby a energie - prostě suma sumárum  162,60 Kčs. Počítám-li, že můj tehdejší příjem /mimo přídavků a mateřské manželky/ byl kolem 1.600 Kčs, tak to bylo, bratru počítáno, tak kolem jedné desetiny. Dneska je to bezmála šest tisíc, více než čtvrtina našich společných důchodů.      
Ale zato ten o moc lepší pohled z okna na okolní svět - i když - posuďte sami.    
Pravda, v době nastěhování bylo nutné se brodit staveništním bahnem, uprostřed dnes zatravněného prostranství, kde dřív byl rybníček s rákosím a kvákajícími žábami, stojí pomník a pod stromy jsou tam lavičky, na kterých bohužel nesedávají milenci, leč povalují se tu v lepším případě bezdomovci, v horším zfetovaná - sice nekvákající - přesto hlučná omladina.     
Na druhé straně jsme se dívávali na postupně likvidovanou dělnickou kolonii, v období posléze osídlenou cikány - Romové tehdy asi nebyli. Všichni pravděpodobně pracovali, protože poněkud hluční bývali až v podvečer a dokonce občasné zabíjačky a vepřové hody tu byly jen o volných dnech. Dnes se tu díváme na skupinu cihlových i panelových bloků, za nimi je rušná ulice a někdejší komunita či její potomci se soustřeďují ve vzdálenější čtvrti. Někdy mám dojem, že jich poněkud přibylo. Párkrát jsem koketoval s myšlenkou na přestěhování. Tu proto, že byt je malý, to když přibyl nejmladší syn a jeden ze dvou pokojů se stal „dětským“, podruhé, když se stal týž byt velkým v momentě, kdy nám poslední z dětí odešlo do svého. Naposled to bylo nedávno, kdy nám byl nabídnut skoro zadarmo volný  byt jednoho ze synů, navíc v přízemí - tedy o dvě patra schodů méně - ale odolali jsme s tím, že už to ani snad nestojí zato.   
A navíc, k tomu optimistickému zakončení - máme jednak zažádáno o pobyt v domě s pečovatelskou službou a navíc i zaplacen pomníček a místo na místním hřbitově, odkud je velice krásný výhled na část Beskyd s Lysou horou.   
Co chtít víc, že áno
      
Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásné čtení - jako vždycky
Obrázek uživatelky
profil
Všechno zajímavé, pěkně stylizované, jen ty poslední řádky mi tam nesedí. Vím, že se jednou ocitneme tam, kde ty popisuješ, ale proč si to připomínat, když je to ještě táááááááááááááák daleko?SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík

SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné čtení!Smajlík
Tvoje články čtu vždycky velmi ráda a i komentáře k nim (např. od Dady).
Po knize o staříkovi se popídím. Musím se stydět, už jsem vlastně delší dobu nic nečetla. Kvůli počítači a luštění v časopisech jsem beletrii a dokonce i mou milou poezii zanedbala. Ale polepším se.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mohu jít klidně spát.
maxim.cz praví toto:místo drahého ořechového dřeva na výrobu nábytku bylo používáno podvodnými výrobci levnější dřevo plevelných stromů/akát,olše/,tedy nebylo to pravé ořechové,znak nepravosti.
Podobně prý je odvozen název pro "voříšky",jejichž barva je podobná barvě ořechového dřeva od šedobílé po načervenalou a přitom jejich původ je jaksi nejistý...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles