Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Štěstí v igelitu

9. 12. 2012 | Vaše příběhy
Na okno dopadají studené listopadové kapky. Hodiny neukazují ještě ani čtyři a už se stmívá. Dnes bude brzy tma. Déšť během chvilky znovu zesílil. Ulice ještě před chvílí plná dětiček pochodujících ze školky a maminek s kočárky osiřela. Myslím, že si dnes své obvyklé „kolečko" zkrátí i ti nejotrlejší z pejskařů.

 Velké studené kapky dopadají do koruny javoru. V těchto dnech se zbarvil do pohádkových barev. Kolik odstínů žluté, červené, fialové a oranžové může být? Snad stovka! Bydlím v paneláku a naše předposlední patro má jednu velikou výhodu. Můžu si dosytosti vychutnat krásu stromů v každém ročním období. Jejich koruny jakoby mi podávaly svoje ruce. Hned naproti máme i malý lesík. Nedal by se sice označit za hluboký hvozd, ale na houby se tam zajít dá. Přes prořídlé větve je vidět malý ohýnek. Přemýšlím, jakou to dnes v tom psím počasí musí dát práci táboráček udržet. Každou chvíli se z lesíka vyvalí sloup štiplavého dýmu. Myslím na ty, kteří  právě přikládají.
štěstí v igelituJaké to asi je, být bez domova? Netroufnu si odhadnout, jak dlouho bych vydržela takhle živořit já. Zhýčkaná ústředním topením, voňavou kávou a z trouby vytaženým koláčkem to tipuji na dva dny. Oni však tento způsob života zvolili dobrovolně. Několik navlhlých matrací schovaných pod provizorní střechou z igelitů, v textilním pytli trocha nádobí očazeného od ohně, zašlé pětilitrové barely na vodu, všudypřítomné odpadky. Lidi z okolí občas kroutí hlavou, protože zrovna v ulici nad námi je nově otevřené středisko pro muže bez domova. K dispozici mají sprchu, oblečení na výměnu, teplou polévku, nápoje. Za mírný peníz mohou přespat v čistém a docela útulném pokoji. Pár z nich může dokonce v těchto prostorách pomáhat s úklidem a přivydělat si nějaký peníz. Čím to, že o tuto službu má zájem jen malé procento z nich? A přes letní měsíce ji využívají opravdu minimálně? Je opravdu pro ně tak těžké a zastrašující dodržovat pár daných pravidel? Možná nechtějí, možná nemohou. Lidský osud se nalinkovat dopředu nedá. Vyslovovat soudy bych si nikdy nedovolila.

Paní z tohoto centra se svěřila, že je to občas až k smíchu. Ráno uvaří hrnec čaje a večer ho netknutý vylévá. Sponzor přiveze občerstvení a k večeři dorazí tak pět až deset chlapů. O práci se taky moc nehlásí. Na druhou stranu se ale říká, že ten, kdo má rád zvířata, má rád i lidi. Pokud je to pravda, naši sousedi žijící pod igelitem v lese budou moc hodní lidé. Starají se (a to opravdu velmi hezky) o tři nalezené kočky a dva přestárlé psy.

Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
U nás na sídlišti na lavičce vždy sedávala bezdomovkyně s mladým mužem, taky bezdomovcem, uvažuji dle oblečení a toho bince kolem sebe. Vždy, když jsem šla nakoupit, tak jsem se na ně podívala. U sebe měli plastovou láhev zřejmě s vínem, potahovali cigaretu a nastavovali obličej sluníčku. Prostě pohoda. Ale uvnitř jsem je litovala tak nějak. Ale jednoho krásného dne jsem tu paní potkala, nemohla jsem ji ani poznat, upravená, rty přetřené rtěnkou a dokonce voněla a to tak, že ta vůně se mi opravdu líbila, musela jsem ji pochválit, když mě míjela, usmála se ta "bezdomovkyně" a poděkovala mi za lichotku....ještě jsem se za ní otočila, jestli se mi to nezdá. Paní už tady nevídám....možná proto, že je zima a vůbec, ptám se sama sebe, byla to bezdomovkyně??????
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme se několikrát pozastavovali nad stejnou otázkou. Co vede ty lidi k tomu, že ani v zimě nechtějí přespat v teple ubytovny, trochu se omýt a hlavně dostat teplé jídlo? Pokud by je to stálo 30 Kč, je pro ně opravdu takový problém nepít? Nevím, taky nechci soudit... Když člověk někdy slyší životní příběhy bezdomovců a vidí v nich dřívější "normální" lidi, je mu úzko...
Obrázek uživatelky
profil
Já mám dojem, že některým tento styl života vyhovuje,je to smutné ale je to tak.
Obrázek uživatelky
profil
Taky bych to nechápala, proč nejdou do tepla, když tu možnost mají. Je to zvláštní, že?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles