Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Štěstí v igelitu

9. 12. 2012 | Vaše příběhy
Na okno dopadají studené listopadové kapky. Hodiny neukazují ještě ani čtyři a už se stmívá. Dnes bude brzy tma. Déšť během chvilky znovu zesílil. Ulice ještě před chvílí plná dětiček pochodujících ze školky a maminek s kočárky osiřela. Myslím, že si dnes své obvyklé „kolečko" zkrátí i ti nejotrlejší z pejskařů.

 Velké studené kapky dopadají do koruny javoru. V těchto dnech se zbarvil do pohádkových barev. Kolik odstínů žluté, červené, fialové a oranžové může být? Snad stovka! Bydlím v paneláku a naše předposlední patro má jednu velikou výhodu. Můžu si dosytosti vychutnat krásu stromů v každém ročním období. Jejich koruny jakoby mi podávaly svoje ruce. Hned naproti máme i malý lesík. Nedal by se sice označit za hluboký hvozd, ale na houby se tam zajít dá. Přes prořídlé větve je vidět malý ohýnek. Přemýšlím, jakou to dnes v tom psím počasí musí dát práci táboráček udržet. Každou chvíli se z lesíka vyvalí sloup štiplavého dýmu. Myslím na ty, kteří  právě přikládají.
štěstí v igelituJaké to asi je, být bez domova? Netroufnu si odhadnout, jak dlouho bych vydržela takhle živořit já. Zhýčkaná ústředním topením, voňavou kávou a z trouby vytaženým koláčkem to tipuji na dva dny. Oni však tento způsob života zvolili dobrovolně. Několik navlhlých matrací schovaných pod provizorní střechou z igelitů, v textilním pytli trocha nádobí očazeného od ohně, zašlé pětilitrové barely na vodu, všudypřítomné odpadky. Lidi z okolí občas kroutí hlavou, protože zrovna v ulici nad námi je nově otevřené středisko pro muže bez domova. K dispozici mají sprchu, oblečení na výměnu, teplou polévku, nápoje. Za mírný peníz mohou přespat v čistém a docela útulném pokoji. Pár z nich může dokonce v těchto prostorách pomáhat s úklidem a přivydělat si nějaký peníz. Čím to, že o tuto službu má zájem jen malé procento z nich? A přes letní měsíce ji využívají opravdu minimálně? Je opravdu pro ně tak těžké a zastrašující dodržovat pár daných pravidel? Možná nechtějí, možná nemohou. Lidský osud se nalinkovat dopředu nedá. Vyslovovat soudy bych si nikdy nedovolila.

Paní z tohoto centra se svěřila, že je to občas až k smíchu. Ráno uvaří hrnec čaje a večer ho netknutý vylévá. Sponzor přiveze občerstvení a k večeři dorazí tak pět až deset chlapů. O práci se taky moc nehlásí. Na druhou stranu se ale říká, že ten, kdo má rád zvířata, má rád i lidi. Pokud je to pravda, naši sousedi žijící pod igelitem v lese budou moc hodní lidé. Starají se (a to opravdu velmi hezky) o tři nalezené kočky a dva přestárlé psy.

Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Neumím si takový život představit, asi bych to ani nevydržela. Jenže bez domova bez příjmu se člověk ocitne hned, ať je to z jakéhokoliv důvdu.
Obrázek uživatelky
profil
Za vše může dnešní vládní garnitůra co rozprodala podniky a tím lidi přišli o práci.
Obrázek uživatelky
profil
...život je někdy moc složitý..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný článek k zamyšlení
Obrázek uživatelky
profil
Obávam sa, že stať sa dnes bezdomovcom je celkom jednoduché. Stačí prísť o prácu, byť dlhodobo nezamestnaný, tým pádom nemať peniaze na nájom, energie a ostatné povinné poplatky a už vám exekútor klope na dvere.
Tých, ktorí sú bez domova z donútenia mi je veľmi ľúto.
Bohužiaľ sú aj takí, ktorí sa budú radšej potulovať, prespávať na lavičkách, ..., ale robiť nepôjdu ani za B... .
Dúfam, že mňa, ani nikoho z mojej rodiny takýto osud nestretne.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles