8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Strašidelné hry

27. 12. 2014 | Vaše příběhy

„Co si teď zahrajeme?“ Otázka, kterou si děti pokládají odnepaměti a pro každou novou generaci má svou specifickou příchuť. Zatímco dnes si děti hrají hry převážně doma na počítači a zažívají napětí z her jen virtuálně přes obrazovku, dříve to bylo opravdové pořádné dobrodružství. Doma zůstávali jen ti, co měli zaracha a ostatní řádili venku až do tmy. Běhali jsme s míčem, skákali přes švihadlo a také hráli na schovávanou. Čím lepší schovka, aby nás dlouho nemohli najít, tím lépe. Nejoblíbenější místa byly na okraji vesnice, cesta za hřbitovem k lesu, nebo okolí fary. Tajuplná zákoutí dávala hrám napětí a strašpytlům naháněla strach.

Místní hřbitov s kapličkou a kostel přitahovaly na podobné hrátky vždycky. Kdo chtěl ukázat, že je hrdina a ničeho se nebojí, ten běžel ke kapličce, přinesl důkaz, že tam byl a pak se před ostatními předváděl. Bobříka odvahy chtěl mít každý, ale nikomu se až na hřbitov za kamennou zídku nechtělo. Nejen ze strachu z duchů, ale hlavně kvůli obavám z někoho moc živého, kdo na hřbitově vládl rukou pevnou - hrobník. Vrásčitý muž, tehdy v dětství mi připadal jako stoletý, dnes vím, že mu bylo teprve padesát. Byl to starý mládenec, bydlel v domku na hřbitově a když nekopal hroby, procházel se mezi nimi. Pro děti byl jako zjevení, strhaný obličej se zamračeným obočím, nahrbený ve špinavých šatech od hlíny. Na děti byl vysazený a nesnesl jejich přítomnost.

strašidelné hryPřekonat strach znamenalo nejen zdolat strašidelnou hřbitovní cestu, ale taky proklouznout hrobníkovi a to byl úkol vskutku hodný medaile. Tma sice skýtala větší šanci, že nás hrobník neuvidí, zato svítící lucerničky a svíčky na náhrobcích samy o sobě děsily. Kromě hřbitova s kapličkou byl ideálním místem na schovávanou kostel a stejně jako hřbitov měl i on svého „šéfa“. Farář byl statný muž a na rozdíl od hrobníka mu děti nevadily. Měl pochopení pro dětské rozmary a nejednou zachránil děti před rodičovským výpraskem. Sloužil tady už dlouho, dokonce si ho pamatoval můj tatínek, ještě když byl malý kluk.Také hrával s klukama fotbal, tenkrát ještě s hadrákem místo míče. Dříve měly děti sice málo hraček, ale co jim nechybělo, byla energie a radost ze hry. Uměly se zabavit i s tím málem co měly a nejvíce si oblíbily také hru na schovávanou. Tatínek mi vyprávěl svoji příhodu z dětství, kdy jako malý Pepíček natropil hodně kulišáren. Tento příběh je tedy velmi starý a přestože pocity a dojmy lidí té doby dávno odvál čas, místo, kde se vše událo, je tady stále. Mohutná majestátní vysoká budova kostela, jenž je dominantou městečka, kde se lidé schází na mši. O svátcích jako jsou Vánoce a Velikonoce nosí k požehnání chléb a cukroví. Je to ustálený koloběh bez větších změn, jen jednou z větších událostí je, když nastoupí nový farář, jako tehdy...

„Už jste viděli nového faráře?“ povídá sousedka a dodává: „No nevím, je tak mladej, jsem na něj zvědavá.“ Všechny ženy z okolí byly natěšené a na nedělní mši se vypravily každá v nové sukni a extra naškrobeném šátku. Víc než modlitbě se věnovaly sledování faráře a shodly se na tom, že je opravdu pěkný. Štíhlý vysoký tmavovlasý muž s příjemným hlasem jim učaroval a maměnky navštěvovaly kostel, jen aby spatřily okatého krasavce.

Nová síla na faře se také velmi činila a účast na pravidelných i mimořádných mších se určitě zdvojnásobila. Zájem byl velký, jak o účast na mších, tak o pomocné práce pro faru a ženy dokonce místo na kus řeči k sousedce chodívaly do kostela. Svaté místo se tak stalo místem každodenního setkávání, tlachání i dětským hřištěm, kdy děti řádily kolem varhan a zvonice. Pepíček byl rošťák a jak se říkalo, jako z divokých vajec. Kde se něco přihodilo, tak bylo jasné, že v tom má prsty.          

Jednou babička pekla buchty a aby děti neuždibovaly, poslala je na dvorek. Ale co na dvorku? Řekly si děti a běžely na plácek a hrály  na honěnou. A Pepíček říká: „Pojďte hrát na schovku, mám vymyšlenou skrýš, to budete koukat!“ Chtěl se schovat právě v kostelní zpovědnici. Děti se rozutekly, Pepíček sám upaloval ke své skrýši a v zápalu hry, aby ho děti hned neobjevily, chtěl vrata přivřít. Sotva ale dosáhl na velkou kliku těžkých silných dveří, proto chytil zajišťovací závoru a do dveří se opřel vší silou. Vrata byla sice těžká, ale jejich panty zřejmě dobře namazané a jak tam visel celou svou vahou a držel závoru, tak v momentě, kdy se vrata hlasitě přibouchla, závora se zaklapla. Rázem se ocitl ve tmě a dostal strach. Se závorou nešlo pohnout a ať se snažil sebevíc, dveře už nešly otevřít. Na opačném konci chodby byly další dveře, ale ty byly zamčené. Byl v pasti, volal, bouchal na vrata, ale nikdo nepřišel.

Všichni už byli po mši dávno pryč včetně faráře. Po chvíli zaslechl silné údery hromů a déšť. Blesky krátce osvětlovaly prostor se studenou kamennou dlažbou a obrazy svatých mu připadaly strašidelné. Byla mu zima a bál se. Ostatní děti před bouřkou utíkaly domů a nikoho nenapadlo, že jeden z nich zůstal uvězněný právě v kostele. Ještě že sloužil tehdy ten mladý farář, který se vždy pečlivě připravoval na další mši. Večer se s lahví vína vypravil z fary do kostela a tam našel schouleného a vystrašeného malého Pepíčka. Musel to být pro něj pořádný šok. Po zbrklém vysvětlování ho farář doprovodil domů, za ochotu dostal od babičky buchty a Pepíčka uchránil od výprasku.

Farář časem poznal povahy radosti i starosti svých oveček a stal se součástí životů všech obyvatel městečka. Roky ubíhaly a doba přinesla mnohé změny. Zájem o mše pomalu opadal, stejně jako kučeravá kštice našeho faráře a zůstal zde rozvážný a pozorný starý muž dávající rozhřešení.


Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a hezky napsané.U nás, za mého mládí, hřbitov nebyl.
Byl vybudován koncem 50tých let, ale hrát do lesa a ke starému zámečku jsme si také chodili. Užili jsme spousty radostí a venku běhali do večera. Dnes se děti venku moc nevyskytují.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme si jako děti chodily hrát na hřbitov..SmajlíkAle už si moc nepamatuji co se tam dáloSmajlíkjen, že jsme vždy lezli přes zídku, nechodili jsme jako ostatní bránou..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles