Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Suroviny našich předků: Špalda, kamut a amarant

12. 11. 2015 | Zajímavosti
V minulosti byly běžně využívané, dnes je člověk potká tak maximálně v obchodech se zdravou výživou. Víte ale něco o alternativních obilninách a jejich zdravotních benefitech? Lidé, kteří se zabývají zdravou výživou, jejich kouzlo již objevili, naši předkové je běžně v kuchyni využívaly a teď jste na řadě vy! Představuje se špalda, kamut a amarant!

Pokud přemýšlíte nad svým jídelníčkem a chcete se stravovat zdravěji, začněte u úplného základu – nahraďte alespoň částečně klasické obiloviny jejich alternativami.

Pšenice špalda
je prastarým druhem obiloviny, která neprošla procesem hybridizace ani genetických úprav. Vyznačuje příjemnou oříškovou chutí, ale především i svým výjimečným složením. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a nenasycených mastných kyselin, které jsou tělu prospěšné. Kromě toho také vitamíny skupiny B a řadu minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, fosfor a zinek.
Špaldu můžeme najít i v některých dnešních výrobcích, například v celozrnné mouce. Můžete ji ale zakoupit i samostatně a upéct z ní chléb nebo zdravé cookies. Skvěle se hodí také k pufování Podle legendy našich babiček je špalda surovinou, která dodá dobrou náladu a zahání zahořklost.

suroviny našich předkůKamut, stejně jako špalda, patří k původním druhům pšenice a neprošel žádným šlechtěním a zachoval si tak všechny své vlastnosti a zdravotní benefity z minulosti. Tím největším je vyšší obsah živin než u běžné pšenice seté, v první řadě obsahuje o 20 – 40 % více bílkovin, ale má i mimořádně vysoký obsah selenu. Naleznete u něj také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku. Produkty z kamutu mají navíc typickou chuť – jsou výraznější a přirozeně chutnají po oříšcích.

Kamut se dá koupit především v obchodech se zdravou výživou, a to ve formě zrnek nebo již zpracovaný na mouku.
Koupit se dají také kamutové těstoviny nebo se zpracovávají celá vařená zrníčka, například do salátů. Kamut je také jednou z mála obilovin, která je chráněná proti křížení a jinému zneužití registrovanou značkou. Poslední zajímavostí o kamutu je také fakt, že patří k nejméně alergizujícím potravinám na světě, přestože obsahuje lepek. Bývá proto často vhodný i pro lidi, kteří trpí nesnášenlivostí pšeničné mouky.

Na závěr představujeme amarant, obilovinu, která má několik přezdívek a také nejvyšší obsah bílkovin ze všech známých obilovin a jeden z největších podílů vlákniny mezi obilovinami. Laskavec, amarant nebo sloní ucho, tak se přezdívá semínkům ve velikosti sezamu. Dalšími zdravotními benefity je vyšší obsah železa, ale i vápníku, hořčíku a kyseliny listové.

A jak amarant připravit? Můžete samozřejmě zakoupit již hotovou amarantovou mouku, nebo například amarantové vločky. Zrnka lze navíc opékat nebo dusit a dají se využít jako příloha, do polévek nebo do salátů. A zajímavost na závěr? Traduje se, že amarant je známý a běžně využívaný již 8 000 let.

Na českém trhu je běžně k dostání špaldová mouka, a to i ve velkých řetězcích. Pokud zapátráte a podíváte se do obchodů se zdravou výživou, nebude problém sehnat ani mouku amarantovou nebo kamutovou, stejně jako celá zrníčka. V těchto místech patří ke standardnímu zboží.

Recenpt na Špaldové sušenky

250 gramů špaldové mouky smícháme s půl balení prášku do pečiva, špetkou soli, 1 vajíčkem, 150 gramy másla, 2 lžícemi javorového sirupu, 1 lžičkou skořice, půl lžičky mletého kardamomu, půl lžičky hřebíčku a dvěma vrchovatými lžícemi plátků mandlí. Vypracujeme vláčné těsto, které podle preferencí dosladíme javorovým sirupem či třtinovým cukrem.

Těsto vyválíme do válce o průměru 4 cm a necháme uležet v chladničce alespoň 3 hodiny, nejlépe však přes noc, aby se rozvinuly všechny ingredience. Poté z těsta krájíme kolečka vysoká cca 0,5 cm, která poklademe na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.

Tip: Sušenky nabydou na objemu, nechejte mezi nimi proto dostatečné mezery, nebo se spojí.

Zdroj, foto: Racio


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !