Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svět je malý a o náhody není nouze

18. 10. 2022 | Vaše příběhy

Nejsem žádný extra jazykový talent, ale od malička mě fascinovalo, když někdo uměl mluvit cizí řečí. Když jsem byla malá, občas k nám přijela maminčina spolužačka z Německa s rodinou a já jsem hltala každé německé slovo, které si teta vyměnila s manželem. S námi mluvila česky. Vždycky jsem po takové návštěvě vytáhla maminčiny staré učebnice němčiny pro samouky a snažila se naučit něco sama.

Na základní škole jsem se učila pouze rusky. Na gymnázium jsem nastoupila přesně v roce 1989, takže jsme si k ruštině mohli zvolit jeden jazyk. Zvolila jsem si angličtinu. Ti, kteří nastupovali rok po nás, už ruštinu neměli a začali se učit angličtinu a němčinu. Jak jsem jim záviděla. Měla jsem pocit, že ruštinu už přece umím, je na čase učit se něco jiného.

Když jsem začala po maturitě pracovat, asi jsem měla pocit, že mi to učení chybí, tak jsem se konečně pustila do studia němčiny v odpoledním kurzu, jakých bylo v 90. letech všude spousta. Bylo nás asi dvanáct, většinou starší lidé. V mém věku tam byla Hanka. Padly jsme si do noty. Staly se z nás kamarádky. Občas jsme zašly po kurzu ještě na něco dobrého nebo jsme šly spolu do kina. Navštívila jsem ji doma, ona se přijela také k nám podívat. V kurzu jsme vydržely rok. Nebavilo nás to. Asi jsme si vybraly špatně. Byly jsme mladé a asi moc zbrklé, měly jsme pocit, že vše děláme moc pomalu, že stojíme pořád na místě. Pan učitel byl hrozně ochotný vše zopakovat několikrát pro ty, kteří nechápali. Ale ostatní to zdržovalo. Učil kromě večerních kurzů také na hotelové škole, což bylo zjevně jeho největším koníčkem. A tak jsme si uměli naprosto bravurně objednat Wiener Schnitzel mit  Kartoffelsalat, ale ostatní témata nás stále míjela. Po roce jsme už do dalšího ročníku nenastoupily.

S Hankou jsme se pak setkávaly stále míň. Já jsem začala při zaměstnání ještě studovat, Hanka začala chodit s přítelem. Měly jsme na sebe stále míň času. Přesně podle rčení „Sejde z očí, sejde z mysli“ se náš kontakt najednou zcela vytratil.

K němčině jsem se ještě několikrát vrátila. Občas jsem vyzkoušela zase nějaký kurz podle svých časových možností. Nejvíc jsem si zopakovala se synem. Když se začal učit němčinu na základce, byla jsem ve svém živlu. V podstatě jsem si s ním zopakovala to, co jsem se kdysi naučila. A když ukončil devátou třídu, naskytla se mi úplně nová příležitost. Moje mamka mi nabídla, jestli nechci chodit do němčiny s ní, že jim odešel jeden pán a potřebovali by dalšího do počtu. Tak jsem se po téměř 30 letech vrátila zase do školních lavic.

Setkávali jsme se jednou týdně a kurz mě nadchl. Nejdřív jsem měla strach, že toho neumím tolik, že budu stále pozadu, ale podařilo se mi s mými spolužáky udržet krok. Ve skupince nás bylo jen šest, bylo to optimální na to, aby se člověk dostal v hodině ke slovu a byl nucen mluvit. Novinkou pro mě byl „německý“ víkend. Paní učitelka zorganizovala intenzivní kurz němčiny na chatě pro nás a ještě jednu skupinku lidí, kterou učila v jiném městě. Měli jsme se setkat na místě v pátek v podvečer. Dojeli jsme na místo, paní učitelka nás ubytovala a sešli jsme se v jídelně, kde jsme měli začít s němčinou. Mí kolegové už se s tou druhou skupinou znali, ale já jsem byla s nimi poprvé.

Posadili jsme se ke společnému stolu a paní učitelka mě chtěla zrovna představit, když jedna z těch paní vykřikla: „Pavli, ahoj! Kde se tu bereš?“  

Ano, byla to Hanka. Inu, o náhody není nouze, jak se říká v jedné pohádce. Sešly jsme se po tak dlouhé době. A zase v němčině. S tou druhou partou si na našich společných víkendech dobře rozumíme. A s Hankou jsme obnovily naše staré přátelství. Kromě toho, že se každý rok vidíme na chatě a zdokonalujeme němčinu, občas si napíšeme, zavoláme si, sejdeme se ve městě. A němčinu se učím pořád. Naše učitelka říká, že učení jazyků cvičí mozek a paměť. Tak snad na sobě uvidím výsledek...


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Svět je malý a o náhody není nouze:

Svět je malý a o náhody není nouze
Svět je malý a o náhody není nouze
Svět je malý a o náhody není nouze
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný příběhSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pavli, obdivujem tvoju chuť stále sa učiť cudzie jazyky Smajlík.
Ja som učila len ruštinu a nemčinu a hoci mi učenie išlo pomerne dobre, veľmi ma to nebavilo. Navyše som sa bála rozprávať sa, vždy som mala pocit že nehovorím správne. A tak sa môj manžel, hoci bol na jazyky "tvrdý", v cudzine dohodol rukami-nohami skôr ako ja.
Obrázek uživatelky
profil
všem za pěkné komentářeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc milý článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky naapsaný příběh-obdivuji těSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles