Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sýkorky nekrmíme, jsou škodlivý

19. 02. 2014 | Zvířátka
Měla to být malá přednáška pro děti ve školce, při které si vyrobíme nějakou tu dobrůtku a popovídáme si o tom, proč je dobré ptáčkům pomáhat a chránit je. Netušila jsem, jak moc nám to odpoledne zamotají rodiče dětí – nebo lépe řečeno některé jejich názory.

Menší zádrhel nastal už při probírání laskomin, které přinesly děti pro ptáčky z domova. Nad ztvrdlými rohlíky by se ještě dalo přimhouřit oko, byť je to pro návštěvníky krmítek jen prázdná energie bez potřebných živin. Ale piškoty, to už je něco jiného. Ty by zkrátka do krmítka přijít neměly. Karolínku jsme přemluvili, Kryštůfka už ne. Maminka mu je přece pro ptáčky dala, tak je to v pořádku a bude je tam mít.

Sýkorky nekrmíme, jsou škodlivýVyráběli jsme klasické kouličky z loje a semínek a zavěšená krmítka – spoustu dobrůtek na provázku, které jsme pak zanesli do školkové zahrádky. To se ale nelíbilo Markétce: „My sýkorky nekrmíme, jsou škodlivý.“ Zeptala jsem se, jak na to přišla. „No, mamka říká, že když naše kočka nějakou chytí, tak je jí špatně a musíme k doktorovi.“ Zůstala jsem stát s otevřenou pusou a uvažovala, co bych honem dodala, ale to už se přidal další hlásek: „A datlové taky, dělají do stromečku díry a oni umřou.“ Poznamenala jsem něco o škodlivých červících, co stromky požírají, ale příval se nezastavil.

„Vlaštovky si u nás udělaly schválně hnízdo a táta ho musel shodit, jinak by bylo všude nakadíno. Už tam měli vajíčka, potvory.“ A další perla: „Špačci nám kradou třešně, měli by se střílet.“ „Náš táta je střílí vzduchovkou.“ „A vrabci kradou slepicím zrní.“ „A orel je zlej, protože loví myšky a králíčky.“

A bylo toho určitě víc, ale to se nedalo v té záplavě hlásků sledovat. Když se emoce trochu uklidnily a malí špunti se usadili zpátky ke stolečkům, snažila jsem se tu složitou změť nesmyslů a dezinformací pomalu rozplést. Nejvíc práce mi dal právě ten orel. Šla jsem na to stejně jako u svých dětí a žádný rodič si pak stěžovat nepřišel, tak to asi fungovalo. Snažila jsem se nastínit potravní řetěz – že kdyby myšek bylo moc, všechno by snědly a umřely by hlady. Že orel vždycky uloví jen ty neopatrné a že proto určitě není zlý.

Celé odpoledne nakonec dopadlo dobře a děti se rozcházely spokojené domů. Ale já se od té doby nemohu zbavit dojmu, že by neuškodilo uspořádat ještě jednu přednášku, tentokrát pro rodiče. I když pořád se uklidňuju tím, že většina výše zmíněných vět byla pravděpodobně vyřčena dospělými tak napůl z legrace a nebyla myšlena vážně. Doufám.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Hezký,poučný ale zárovenˇ smutný příběh.Ale není to v dětech ,je to v nás dospělých.
Obrázek uživatelky
profil
hezky jsi to napsalaSmajlíkto snad ani není možné, jaké mají dnešní děti náhled na příroduSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
To člověk jenom žasne!!
Pak se divíme,že jsou malé děti schopné i zabít zvíře.
Hezký článek,souhlasila bych s přednáškou pro rodiče,snad by se Ty "hloupé názory"dali změnit.
Obrázek uživatelky
profil
Krásny článok a to, čo pre deti a zvieratká robíte je veľmi užitočné a múdre.
Naozaj by niektorí rodičia mali vážiť slová, ktoré pred deťmi vyrieknu, prípadne by mali byť pre nich podobné prednášky ako pre deti.
Len sa obávam, že práve tí, ktorým by boli určené, by na ne nechodili.

A o tých včelách napíš, rada sa tiež dozviem niečo nové.
Obrázek uživatelky
profil
mi z toho fakt smutno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles