Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tavení skla

26. 08. 2012 | Zajímavosti
Každý rok na počátku srpna se v Deštném v Orlických horách koná svátek skla. Jedná se o tavení skla dřevem. Slavnosti začínají v pátek a pokračují až do neděle. Pec, ve které probíhá tavba, se musí řádně roztopit a vyhřát. Samotné tavení probíhá v sobotu.

Lidé pozorují, jak se nabírá roztavená hmota, jak se fouká, tvaruje. Je to velmi zajímavá podívaná. V tak velkém horku, jaké panovalo letos, je to pořádná fuška. Návštěvníci této akce mají možnost prohlédnout si ve stáncích, jak se maluje sklo, nebo i jak se dají ozdobit skleněné džbánky, skleničky broušením. Dokonce si mohou nechat vyrýt i jméno nebo narozeninovou číslovku na pohár.
Tavení sklaU nás v kraji se foukaly i vánoční ozdoby. Bývá tedy i stánek s připravenými kouličkami ať hotovými, nebo i čistými. Ty si zkoušejí odvážnější děti namalovat podle svých schopností a představ. Další stánky ukazují výrobu vitráží. Já mám slabost i pro keramiku, tedy tu jsem tady před lety moc okukovala. Přivezli jsme si domů krásnou nádobu pro zapékání. Tedy spíše na chalupu, kde tvoří krásnou dekoraci.

Vybrali jsme si ze zeleného skla půllitr a ještě na malé pivo třetinkovou sklenici s uchem ve stejném tvaru, jako je ta v 1/2litrovém provedení. Do velkého džbánu se míchá v letním období šťáva, nebo jiné osvěžující džusy. Nejlepší kusy se v neděli draží.

Provoz této pece je velmi nákladný a tím výtěžek jde na její provoz. Ke správnému procházení patří i grilování vepřového a krůty. Prodávají se zde i velmi dobré koláčky  s borůvkami i s makovou a povidlovou náplní. Snad nechybí ani tvarohové. Na tuto akci se vždy těšíme, jezdíme sem každoročně. Vedle areálu je muzeum historie Orlických hor.

2baculka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tavení skla:

Tavení skla
Tavení skla
Tavení skla
Tavení skla
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Překvapil mě Váš zájem.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmoc pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já to nikdy neviděla, může to být zajímavá akce...
musím se pozeptat, jestli se něco takového nedělá ve sklárně v Květné...to by nebylo tak daleko..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
iste pekné pozorovať ako sa robí "sklenená krása" a pozrela by som si rada i to maľovanie, či brúsenie. Na druhý rok sa stavím.
Obrázek uživatelky
profil
Regi, je málo těch, co se mohou přímo podívat na foukání skla. Já jsem kdysi se zúčastnila ve Vimperku na Šumavě a také jsem si odnesla skleničky na víno a dokone i vybroušené.Je dobře, že se u vás tradice udržuje.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles