Med, tradiční sladidlo, které používáme již tisíce let, zmínky o něm bychom našli už v antické řecké mytologii. Ne nadarmo se mu také přezdívá tekuté zlato; pro naše tělo má významné zdravotní benefity, díky nimž je pro nás naprosto nedocenitelný.
Nejzdravější sladidlo díky jedinečnému složení
I přesto, že v medu převažují jednoduché cukry, především glukóza a fruktóza, je mnohem zdravější než klasický, rafinovaný cukr. Na rozdíl od něj totiž obsahuje další bílkoviny, aminokyseliny, antioxidanty a stopové prvky, mezi které patří například draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo a sodík, a také vitaminy, především A, B1, C, D, K a E. Dalším zásadním rozdílem je i to, že zatímco rafinovaný cukr zatěžuje játra tím, že se v nich ukládá, jednoduché cukry v medu se vstřebávají přímo přes stěnu trávicího traktu, tudíž se do jater vůbec nedostanou. Oproti cukru je med také méně kalorický; díky tomu, že se z jedné čtvrtiny skládá z vody, na 100 g připadne kolem 288 kalorií, v případě stejného množství cukru je to kalorií 394.
Pomůže se záněty, ale i s kašlem nebo imunitou
Najdete pro něj více využití, než jen slazení čaje
Jedna z nejlepších věcí na medu je rozmanitost, s jeho konzumací se nemusíte omezovat jen na slazení čaje. Skvělým příkladem je tradiční nápoj vyráběný z medu, oblíbená medovina. A že při tepelném zpracování medovina ztratí to nejlepší, co z medu má?
Pokud je medovina vyráběna metodou za studena, zachovává všechny zdraví prospěšné látky. Kromě toho, že vás zahřeje při chladném zimním večeru, tedy víte, že do sebe zároveň dostáváte i látky tělu potřebné. Mimo to má med své využití i jinde než v kuchyni. Na hojení ran pomáhá líp, než kterýkoliv lék z lékárny. Dokáže zmírňovat otok, ničit odumřelé buňky v ráně a stimulovat tvorbu nových tkání. Stačí jen nanést na ránu, zavázat obvazem, a tento zábal pak měnit jednou denně. Vlastnosti medu ocení i kosmetičtí nadšenci, množství produktů na pleť se vyrábí právě z propolisu, který skvěle funguje proti kožním onemocněním, plísním, ale také třeba aftům.
Zdroj: Křivoklátské včerařství