Bramboráky - nejoblíbenější receptyBramboráky - nejoblíbenější recepty Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 21.10. 2021
Dnes má svátek Brigita
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Tekuté zlato: Blahodárné účinky medu, o kterých jste nevěděli

8. 10. 2021 | Péče o tělo
Med, tradiční sladidlo, které používáme již tisíce let, zmínky o něm bychom našli už v antické řecké mytologii. Ne nadarmo se mu také přezdívá tekuté zlato; pro naše tělo má významné zdravotní benefity, díky nimž je pro nás naprosto nedocenitelný.

Nejzdravější sladidlo díky jedinečnému složení


I přesto, že v medu převažují jednoduché cukry, především glukóza a fruktóza, je mnohem zdravější než klasický, rafinovaný cukr. Na rozdíl od něj totiž obsahuje další bílkoviny, aminokyseliny, antioxidanty a stopové prvky, mezi které patří například draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo a sodík, a také vitaminy, především A, B1, C, D, K a E. Dalším zásadním rozdílem je i to, že zatímco rafinovaný cukr zatěžuje játra tím, že se v nich ukládá, jednoduché cukry v medu se vstřebávají přímo přes stěnu trávicího traktu, tudíž se do jater vůbec nedostanou. Oproti cukru je med také méně kalorický; díky tomu, že se z jedné čtvrtiny skládá z vody, na 100 g připadne kolem 288 kalorií, v případě stejného množství cukru je to kalorií 394.

Pomůže se záněty, ale i s kašlem nebo imunitou


Výčet zdravotních benefitů medu jako by ani nebral konce. Je prokázáno, že má silné antibakteriální účinky. Jeho konzumace dokáže zabránit bakteriím, které ke svému šíření potřebují vodu, zbytky odumřelých buněk a teplo, aby se rozmnožovaly, protože různé druhy cukru v medu obsažené potřebnou vodu berou, bakterie se tedy nemohou dál šířit. Pomoct dokáže také při onemocnění horních cest dýchacích, tedy při kašli nebo bolesti v krku. Díky obsahu antioxidantů se u něj předpokládají i účinky proti rakovině a srdečním onemocněním, protože právě antioxidanty proti těmto chorobám bojují. Dále podporuje tvorbu hemoglobinu, pomáhá s potížemi s trávením, zácpou, artritidou a posiluje imunitu.

Najdete pro něj více využití, než jen slazení čaje


Jedna z nejlepších věcí na medu je rozmanitost, s jeho konzumací se nemusíte omezovat jen na slazení čaje. Skvělým příkladem je tradiční nápoj vyráběný z medu, oblíbená medovina. A že při tepelném zpracování medovina ztratí to nejlepší, co z medu má?
Pokud je medovina vyráběna metodou za studena, zachovává všechny zdraví prospěšné látky. Kromě toho, že vás zahřeje při chladném zimním večeru, tedy víte, že do sebe zároveň dostáváte i látky tělu potřebné. Mimo to má med své využití i jinde než v kuchyni. Na hojení ran pomáhá líp, než kterýkoliv lék z lékárny. Dokáže zmírňovat otok, ničit odumřelé buňky v ráně a stimulovat tvorbu nových tkání. Stačí jen nanést na ránu, zavázat obvazem, a tento zábal pak měnit jednou denně. Vlastnosti medu ocení i kosmetičtí nadšenci, množství produktů na pleť se vyrábí právě z propolisu, který skvěle funguje proti kožním onemocněním, plísním, ale také třeba aftům.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Velmi zajimavy clanek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Stříbrňáky