Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak ušetřit na energii

2. 11. 2011 | Finance
Neustálé zvyšování cen energií vede k úsporným opatřením, a přitom můžete srazit spotřebu elektřiny na minimum, protože peníze některým doslova utíkají oknem. Šetření energií se vyplácí a to nejen že chrání vaši peněženku, ale také životní prostředí. Mnoho energie spotřebujete hlavně na vytápění a ohřev vody, přitom správná teplota může snížit výdaje.

Také výměna starého plynového kotle za nový vám výrazně ušetří peníze a navíc teplo je mnohem účinnější. Nebo například zateplením domu ušetříte až 70 % energií. Také třeba neotevírejte ledničku či mrazničku tak často, jen po dobu nezbytně nutnou, protože každé zbytečné otevření znamená vyšší ztráty energie.

Největší tepelné ztráty jsou právě okny, dokonce tvoří u vícepodlažních domů až 60 %, takže výměna oken a dveří za moderní se určitě vyplatí, nejlepší jsou s co nejmenším součinitelem prostupnosti tepla a které lépe těsní. Dalších 28 % ztráty jsou stěny, a  dokonce i správné větrání šetří peníze. V zimě můžete zase snižovat náklady na vytápění v noci. Také dost uspoří sprchování místo koupání, a pokud to půjde, vypínejte elektrospotřebiče, které to umožňují úplně ze zásuvky a nenechávejte je v pohotovostním režimu, například televize, počítače nebo rádia.

Další jsou například kapající armatury, které výrazně zvyšují výdaje za vodu, pak třeba zbytečně vysoký ohřev vody v pračce, přebíjení mobilů, MP3 přehrávačů a dalších elektronických zařízení, protože přesto, že je baterie již plně nabitá, tak i poté, pokud je připojená k dobíječce, spotřebovává elektrickou energii ze sítě. Také výrazně ušetříte, když budete využívat levnější noční proud a to třeba i k praní, žehlení, vysávání nebo pečení. Také můžete doplnit kotelnu o solární systém, ten vám může dodat dalších skoro 40 % energií na vytápění a teplou vodu. I krb nebo krbová kamna vyjdou levněji, protože z klasických paliv je stále dřevo nejlevnější.

Také úsporné žárovky výrazně ušetří energii nebo při mytí nádobí v myčce nepoužívejte horkovzdušné sušení, stačí trochu pootevřít dvířka a vzduch nádobí usuší sám a zdarma. Také nová lednička, mraznička, pračka, televize, počítač a jiné spotřebiče typu A a A+ ušetří oproti starým, které mají velkou spotřebu. U počítače dokonce existují programy, díky kterým můžete regulovat spotřebu elektrické energie vašeho počítače. U vaření třeba ušetříte tím, že budete vždy vařit se zakrytým hrncem, protože teplo nutné k ohřevu vody nebo potravin tak zbytečně neuniká pryč. A v neposlední řadě, zhasínejte za sebou v místnostech, ve kterých se jinak dlouho zbytečně svítí.

Další radou je, pokud chcete opravdu ušetřit, pravidelně čistěte filtry v pračce i myčce, přinese vám to nečekaně velkou úsporu energie. Také častější výměna pytlíků ve vysavačích přinese velkou úsporu,  a také byste měli pravidelně kontrolovat a čistit plynové hořáky, ty se časem zanáší, a tím se i zvyšuje spotřeba plynu. V zimě větrejte raději krátce, ale zato intenzivně, aby nestihly při dlouhém větrání promrznout stěny. Nebo si můžete pořídit WC s možností dvojího splachování, menší a větší dávka vody z nádržky. A vypněte troubu pět až deset minut před koncem pečení, teplotu si po celou tu dobu udrží a vy ušetříte. A poslední rada je - nespěte u zapnuté televize!

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu samé známé věci.Ale nevím jak jste na tom ostatní,ale nejvíc mi vadí úsporné žárovky.Možná,že vybíráme špatně,ale nedá se u nich pořádně číst.Ještě že mám v kuchyni ještě obyčejné.Až tam dáme úspornou,tak si asi uřežu prsty.Pak zase ale ušetříme.Nebudu vařit,ani se nebudu moct najístSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letošní nedoplatky za všechno, mě přesvědčily o tom, že úsporná opatření jsou potřeba.
Obrázek uživatelky
profil
Autorka krapet přeskakuje z jedné věci na druhou, takže článek působí dost zmateně. Samé známé věci, žádná novinka. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přesně to napsala Babina 29....Smajlík
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkDěkujem za dobré rady a ponaučení..Člověk se učí celej život a blbej umřeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles