Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trápí vás dluhy?

10. 09. 2008 | Finance
Zadluženost českých domácností stále stoupá. Ne každý ale dokáže své pohledávky umořovat. Jaké šance mají ti, kteří se neúměrně zadlužili a nemají již možnost splácet své dluhy? Zeptali jsme se finančního analytika SOS Michala Keborta.


Lidé, kteří jsou velmi zadlužení, mají několik dluhů, banky i nebankovní subjekty jim nabízejí konsolidaci jejich dluhů, je to dobré řešení?  


Konsolidace úvěrů může být užitečný nástroj ve chvíli, kdy chceme ušetřit. Máme-li více menších úvěrů, zvláště pak spotřebitelských úvěrů, které jsou zpravidla velmi drahé a jsou tam různé další poplatky za vedení úvěru, můžeme ušetřit výrazné částky, pokud to sloučíme do jednoho úvěru. Také jde-li například o úvěry na kreditních kartách atd., to je ten samý případ tam to může být užitečné, ovšem banka si samozřejmě za takový úkon vyúčtuje svou   částku, svou položku. A další věcí je, že například u spotřebitelských úvěrů budeme muset zaplatit poplatek za předčasné splacení, pokud budeme dělat konsolidaci. Jestliže to je u jedné banky, tak takováto povinnost nenastane, jestliže to je u jiných bank nebo nebankovních subjektů, s touto položkou musíme počítat a ta cena by moha být potom rozhodně vyšší.


Trápí Vás dluhy?To platí ale jen pro zaměstnané klienty, jakou šanci mají nezaměstnaní?

Tak obecně, jestliže člověk není bonitní, tak málokterá slušná úvěrová společnost mu půjčí. A jestliže bonitní není, je to o něm známo, že je nezaměstnaný a nemá žádný příjem, nemá žádný majetek a přesto mu někdo nabídne, že mu půjčku poskytne, měl by se mít na pozoru a dost pravděpodobně se bude jednat o některého z sharkerů, tzv. finančních žraloků, který hraje na to, že klient nesplatí včas dané závazky a on ho následně bude sankcionovat, případně to dotáhne až k exekuci atd.


Když by lidé chtěli vyhlásit osobní bankrot, což je nová možnost, jak se zbavit dluhů, jak mají postupovat?

Tak zaprvé si musí být jisti, že jsou skutečně předlužení, že už nemají jinou možnost situaci řešit, například pozdržením splátkového kalendáře, kde by jim jejich věřitel rozložil splátky na delší období a oni by tak byli schopni normálně splácet. Tak je jasně řečeno, že musí hrozit nebo už nastala situace, kdy klient nemá na splácení v dlouhodobém horizontu, takže není možné jiné řešení. V tuto chvíli se může obrátit na jakýkoliv z krajských soudů nebo městský soud v Praze a v Brně, které spravují insolvenční právo, podat přihlášku do insolvenčního řízení a v té už rovnou může uvést, že má zájem o oddlužení jakožto jednu formu insolvenčního řízení. Soud následně bude zkoumat opodstatněnost, klient bude muset doložit určitě i své příjmy za uplynulé tři roky, další finanční toky, ale to mnoha klientům může dělat problémy. Lepší je proto, když klienti nejdříve kontaktují některou z institucí, která se zabývá předluženými lidmi, ta jim dokáže poradit, je to třeba Poradna při finanční tísni, nebo občanské sdružení SPES, tam jim poradí, jaké dokumenty budou muset mít


Je insolvenční řízení zpoplatněno?

Je vyměřována záloha na insolvenční řízení a ta může dosahovat výše 2 až 50 tisíc, nám se to zdá poněkud nesmyslné, pokud je už člověk zadlužený.


Děkuji za rozhovor




Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !