Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Třetina Čechů trpí psychickými obtížemi, k odborníkovi chodí pozdě

9. 11. 2021 | Vztahy
-Komerční sdělení-

Téměř třetina Čechů uvádí, že trpí depresemi, úzkostmi či jinými psychickými obtížemi, přičemž u necelých 20 % z nich se psychické obtíže poprvé objevily nebo zintenzivnily v posledním roce. Velmi často je ale řeší nevhodně nebo vůbec. Vyplývá to z aktuálního průzkumu české platformy pro on-line terapii Terap.io, který proběhl na reprezentativním vzorku obyvatel v rámci všech krajů České republiky.

V případě, že lidé pociťují psychické obtíže, se podle průzkumu pouhých 7 % obrátí na odborníka. Přitom svému známému v podobné situaci by takové řešení poradilo 64 % lidí. Asi čtvrtina respondentů řeší své obtíže tak, že si o nich promluví s rodinou nebo přáteli a stejně velká skupina čeká, až to přejde a nedělá nic. „Zanedbání péče o duševní zdraví, ale i nevhodné, byť dobře míněné rady okolí, mohou spíše ublížit než pomoci,“ varuje zakladatel platformy terap.io Chadi El-Moussawi.

Třetina Čechů trpí psychickými obtížemi, k odborníkovi chodí pozděDůvodům, proč se někteří lidé neodhodlají vyhledat odbornou pomoc, ale rozumí. „Někomu v tom brání horší dostupnost terapeutů v jejich regionu nebo časové vytížení. Mnohým je zase zpočátku nepříjemné mluvit o svých potížích s cizím člověkem z očí do očí,“ říká El-Moussawi. I proto si vysvětluje rostoucí zájem o služby on-line terapie navzdory zmíněné neochotě Čechů odborníky vyhledat. „On-line terapie je časově flexibilní a nemusíte nikam dojíždět, nezáleží, odkud jste a můžete si zvolit, jestli s terapeutem budete komunikovat prostřednictvím videohovoru, telefonu nebo jen psát zprávy. Pandemie navíc on-line formy jakýchkoliv schůzek normalizovala a lidem připadají přirozenější,“ dodává. Počet nových registrací na platformě terap.io roste každý měsíc o desítky procent.

Na otázku „Kvůli čemu byste vyhledali pomoc psychoterapeuta?“ zvolila necelá polovina respondentů odpověď „Dlouhotrvající pocit neštěstí a/nebo deprese“. To ukazuje, že u nás se psychoterapie vnímá jako řešení závažných problémů. V ideálním případě by ale měla být součástí psychohygieny a cestou, jak vážným a dlouhodobým potížím předcházet. Podobně jako do posilovny nezačneme chodit až ve chvíli, kdy nám tělo přestává sloužit.

Třetina Čechů trpí psychickými obtížemi, k odborníkovi chodí pozdě
Téměř 20 % respondentů v průzkumu uvedlo, že se jejich psychické obtíže objevily nebo zintenzivnily v posledním roce a že souvisejí s pandemií koronaviru a opatřeními s ní souvisejícími. Vyhlídky do nadcházejícího roku má 11 % lidí pesimistické, tedy že se situace bude spíše zhoršovat. 52 % respondentů si myslí, že situace bude víceméně stejná a problémy, které máme teď, nahradí jiné. Zbylých 37 % účastníků průzkumu vidí budoucnost spíše optimisticky.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Terap.ioPrvní česká platforma pro psychoterapii Terap.io vznikla v důsledku náročných životních období dvou přátel (Chadi El-Moussawi a Jan Sasínek), která překlenuli díky terapii. Společně se zkušenou psychoterapeutkou Olgou Kunertovou se pak rozhodli vytvořit službu, která zjednoduší přístup k terapii všem. Terap.io během pár jednoduchých kroků propojí klienta s terapeutem a po výběru termínu zprostředkuje terapeutické sezení formou videohovoru, audiohovoru nebo chatu, bezpečně a bez využití třetích stran. Terapii tak zájemci mohou podstoupit v jakémkoli čase a situaci, která jim vyhovuje. Služba také pomáhá s výběrem konkrétního terapeuta. Více informací najdete na Terap.io.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !