Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 18. týden

3. 05. 2021 | Televizní tipy
Květen s dokumenty na Prima ZOOM. Baví vás příroda nebo historie? Chcete poznávat svět takový, jaký je? Prima ZOOM je jasná volba.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 18. týden:


3. 5. 22.00 – Souboj exoplanet

Lovci planet hledají daleko za hranicemi naší sluneční soustavy. Jejich cílem je najít exoplanety – planety s podmínkami, které by připomínaly ty na Zemi a byly by vhodné k životu. Díky vesmírnému dalekohledu VLT postavenému v jihoamerickém Chile si můžeme všimnout mimozemských světů o velikosti Jupiteru. Ale něco menšího, co se blíží spíše Zemi? To je trošku tvrdší oříšek. Astronomové NASA si vypomáhají měřením změn záření hvězd. Když takové potenciálně obyvatelné planety obíhají nějakého rudého trpaslíka, je to ještě jednodušší. Tak jako v případě přelomového objevu cizí sluneční soustavy TRAPPIST-1 v roce 2015: jejího červeného trpaslíka obklopuje sedm planet velikosti Země, nic podobného vědci dosud neviděli. Snímek Souboj exoplanet zkoumá tuto neobvyklou soustavu a zjišťuje, jak pokročilo pátrání po stopách mimozemského života.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 18. týden4. 5. 21.00 – Berlín 1945 (1/3)

Historická mini série Berlín 1945 nás vezme na cestu do minulosti ve velkolepém filmovém stylu. Sleduje rozhodující klíčový rok druhé světové války očima těch, kteří ho zažili: obyvatel Německa a spojeneckých vojáků. Mini série Berlín 1945 vypráví příběh o osvobození, porážce a znovuzrození v městě, které se změnilo z bojiště na pole trosek. Z pohledu vítězů i poražených odhaluje komplikovanou proměnu nejen města, ale i jeho obyvatel. Díky překvapivým, dosud nezveřejněným archivním záběrům bylo možné rekonstruovat životy osvobozených vězňů z koncentračních táborů nebo nacisty okupovaných států, ale také stoupenců nacistické Třetí říše, mlčící většiny a viníků válečných zločinů – a připravit se na strhující a rychle ubíhající koláž svědectví o této historické éře. Ke slovu se dostanou sovětští, američtí, angličtí a francouzští vojáci i obyvatelé Německa, úzkostlivě čekající, jak dopadne válka.

5. 5. 20.00 – Nečekaná divočina

V srdci Evropy leží tajuplná divočina. Pozoruhodný kus přírody je pro migrující ptáky naprosto nenahraditelný. I když má tato přírodní rezervace jen malou rozlohu, její význam je obrovský a historie bohatá. Na jaře tady odpočívá bezpočet vzácných ptáků, kteří čekají, až se jim znovu dobijí baterky, aby mohli pokračovat dál k severským hnízdištím – někteří z nich urazí až 7000 kilometrů. Tato přírodní rezervace je zvláštní nejen díky tomu, že se pyšní bohatou biodiverzitou, ale také proto, že byla vytvořena člověkem. Až do 70. let 20. století sem kanalizace přiváděla veškerou odpadní vodu z německého města Münster. Když byly odpadní roury postupně přesměrovány, z místní krajiny se úplnou náhodou stal ráj vodního ptactva. Došlo k tomu zhruba ve stejné době, kdy byly cenné mokřady ve všech zemích Evropy nemilosrdně obětovány rozvoji zemědělství a městské zástavby. Dnes je z této přírodní rezervace ostrůvek klidu, který některým z nejohroženějších druhů zvířat poskytuje důležité místo k životu. Tento dokument zachycuje poutavé příběhy jednotlivých zvířat a odhaluje, jak pestrost a rozmanitost vzkvétají díky náhodně vytvořené divočině.

6. 5. 22.00 – Zabiják netopýrů

V průběhu šesti let zemřelo v Severní Americe přibližně šest a půl milionu netopýrů. Tato čísla znamenají jednu z nejhorších přírodních katastrof v dějinách. Doktorka Dee Ann Reederová z univerzity v pensylvánském Lewisburgu, která spolupracuje se Smithsonian Institute, a Greg Turner z pensylvánské lovecké komise bojují proti nemoci, která netopýry žene na pokraj vyhynutí. Zasáhla minimálně devatenáct amerických států a čtyři kanadské provincie. Doktor Nickolay Hristov z univerzity v Salemu zároveň ve stejnou dobu sleduje rozsáhlé netopýří kolonie tadaridy guánové v Texasu a Novém Mexiku, kde se snaží zjistit, jestli jsou i ony v ohrožení.

7. 5. 21.00 – Poslední mohykáni korálových útesů

Kvůli klimatickým změnám a narůstající kyselosti oceánských vod jsou korálové útesy na pokraji vyhynutí. Mnoho z těchto rozmanitých podmořských ekosystémů, které dříve kvetly barvami a přetékaly životem, se proměnilo do křídově bílých pomníků vlastní zašlé slávy. Na těchto vybělených útesech přesto bojují o život poslední mohykáni mezi podmořskými zvířaty. Snaží se přizpůsobit novým, těžkým podmínkám, a hlavně nějak přežít.

9. 5. 21.00 – Japonská výprava s Guyem Martinem (1. část)

Guy Martin rád poznává svět z trochu jiného, netradičního úhlu pohledu. Navštívil chudinské slumy v Bombaji, vyprahlé pouště v Číně i sněhem pokrytou mrazivou tundru na Sibiři. Teď má namířeno na místo, které je více vzrušující a šokující než Bombaj, Čína a Sibiř dohromady. Guy se vypravil do Japonska. Jako obvykle se širokým obloukem vyhýbá všemu, co je dobře známo, a díky tomu odhaluje Zemi vycházejícího slunce, jak ji vůbec neznáme. Guy se zabývá japonskou technologií, infrastrukturou, dopravou i zálibou pro motosport, poznává hluboké kořeny japonské kultury a snaží se zjistit, čím je tato země v dnešním moderním světě.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!

 
Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle