Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V jakém věku přeregistrovat děti k praktickému lékaři pro dospělé?

2. 02. 2022 | Náctiletá

OTÁZKA TÝDNE:


V jakém věku bych měla přeregistrovat dceru od praktického lékaře pro děti a dorost k praktickému lékaři pro dospělé?


ODPOVĚĎ:



Pro přechod od praktického lékaře pro děti a dorost ke všeobecnému praktickému lékaři není striktně stanovena věková hranice. K přeregistraci dítěte běžně dochází ve věku kolem 18 let. Platí pravidlo, že všeobecný praktický lékař může mít zaregistrované pacienty od 14 let a praktický lékař pro děti a dorost maximálně do 19 let.

Skutečnost, že je všeobecný praktický lékař oprávněn registrovat pojištěnce již v měsíci, kdy dosáhl věku 14 let, ovšem neznamená, že je povinen to udělat. Péče o děti má svá specifika, koneckonců i vyhláška č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách, určuje samostatně obsah preventivních prohlídek v oboru praktické lékařství pro děti a dorost a samostatně v oboru všeobecné praktické lékařství. Preventivní prohlídky u dětí probíhají už od tří let ve dvouletých intervalech, ale jejich obsah není totožný s obsahem preventivní prohlídky dospělých.

Součástí preventivní prohlídky v 15 a v 17 letech u praktického lékaře pro děti a dorost je posouzení růstu dítěte podle růstových grafů pro odhalení případné podvýživy, nadváhy nebo obezity. Dále obsahuje kontrolu, popřípadě doplnění chybějícího očkování, kompletní fyzikální vyšetření včetně prohlídky kůže, vyšetření krevního tlaku a pulzu, zraku, sluchu, řeči a hlasu, vyšetření dutiny ústní, stavu chrupu, popřípadě doporučení stomatologického vyšetření. Má být celkově zhodnocen stav a vývoj dítěte a lékař ho má poučit o zdravotních rizicích a důsledcích souvisejících se sexuálním životem včetně poučení o chráněném sexu (dívkám má být případně doporučeno gynekologické vyšetření, zejména pokud ještě nemenstruují).

Lékař má také zhodnotit rizika pro další život vyplývající z rodinné i osobní anamnézy a vyjádřit se k pracovnímu, případně studijnímu zaměření (u osob se zdravotním postižením též k omezení přípravy na pracovní uplatnění a k pracovní schopnosti). Poslední "dětská" preventivní prohlídka obsahuje navíc závěrečné zhodnocení zdravotního stavu. Provádí se před ukončením péče u praktického lékaře pro děti a dorost, nejpozději přede dnem dovršení 19 let.

Z hlediska pojišťovny, tedy z hlediska úhrad zdravotních služeb není s registrací dítěte nad 14 let u praktického lékaře pro dospělé žádný problém.

Ovšem v měsíci, kdy pojištěnec dosáhne věku 19 let, je automaticky jeho registrace u praktického lékaře pro děti a dorost zrušena. Hrazena by mohla být jen péče neodkladná. V ideálním případě by si tedy pojištěnec, který dosáhl plnoletosti, pokud je nadále registrován u praktického lékaře pro děti a dorost, měl vyhledat všeobecného praktického lékaře a včas absolvovat vstupní, komplexní vyšetření a zaregistrovat se do jeho péče.


Zdroj: VZP





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !