Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vadné držení těla trápí 42 % školáků

21. 09. 2022 | Výchova
„V řadě případů lze problémům s páteří snadno předcházet,“ říká lékařka.

Čtyři z deseti dětí v Česku trápí vadné držení těla, které způsobuje bolesti hlavy, zad a také často urychlí rozvoj degenerativních změn páteře v dospělosti. V řadě případů lze vadnému držení těla a problémům s páteří snadno předcházet. Stačí dbát na dostatek pohybu a zdravý životní styl. Zvýšenou pozornost by měli rodiče věnovat hlavně čerstvým školákům, velkou roli hraje také správný výběr aktovky.

Problémy s páteří a vadným držením těla trápí často děti již v předškolním věku. Nárůst obtíží, ale roste s povinnou školní docházkou. Děti v tomto období přichází o spontánní pohyb, velké množství času tráví v sedě ve školní lavici, družině a poté doma u domácích úkolů, televize nebo počítače. Omezený pohyb, špatné držení těla, nevhodné návyky a školní pomůcky vedou jen k svalové nerovnováze a dalším problémům.

Vadné držení těla trápí 42 % školákůNegativní dopady na tělo může mít třeba nesprávný sed, stereotyp chůze, špatná ergonomie, nepřiměřené sportovní zatížení, špatné pracovní prostřední, ale také vysoká psychická zátěž či obezita. Během posledních let přibývá v ambulancích dětí s nadváhou a obezitou. Na tomto negativním trendu má podíl nejen covidové období, kdy děti byly doma na distanční výuce, ale také špatné stravovací návyky a hlavně nedostatek pohybu. Tyto fakta se pak propisují do celkového zdraví dítěte.

I zdánlivé drobnosti jako je nevhodná výška a sklon pracovního stolu, slabé osvětlení nebo velká hmotnost aktovky a její špatné umístění na zádech mohou hrát ve vývoji pohybového aparátu velkou roli. Během učení u nevhodně nastaveného pracovního stolu si může dítě při dlouhodobém a pravidelném předklonu hlavy navodit bolesti hlavy a krční páteře. Řadu školáků trápí hlavně těžké aktovky a jejích umístění na zádech. Aktovka či batoh by měl být vždy umístěn ve středu zad. Dlouhé popruhy vedou ke zvýšení bederní lordózy. Naopak aktovka, která je umístěna příliš vysoko v oblasti ramen vede zase k rozvoji zvýšení kyfózy hrudní páteře.  Školáci rádi nosí tašku přes jedno rameno, ale to je vůbec to nejhorší co mohou udělat. Obecně je doporučováno, aby hmotnost aktovky nepřesahovala desetinu tělesné hmotnosti dítěte.

Řadě problémům však snadno předcházet. Důležitá je včasná diagnóza a pravidelné cvičení. Vadné držení těla lze korigovat a problémy s pohybovým aparátem mohou snadno poznat i rodiče. Hrbení se, předsunutá hlava, vyklenuté břicho, páteř vychýlena do strany, ale i plochá záda. To jsou nejčastější znaky vadného držení těla. Tyto projevy není vhodné nijak podceňovat.

Oddalování návštěvy lékaře vede ke strukturálním změnám páteře, které pak již nedokáží odborníci rehabilitací ani cvičením změnit. Například včas neléčená skolióza páteře vede k doživotním problémům, které mohou mít mimo jiné taky negativní dopad na psychiku. Ideální je navštívit lékaře již při prvním podezření a preventivně s dětmi provádět rehabilitační cvičení.

Zdroj: AGEL


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !