Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velká trampka

20. 10. 2012 | Vaše příběhy

Můj manžel je tramp. Jezdí na vandry od svých čtrnácti let. Záhy po našem seznámení, to mu bylo 23  a mě 21 let, usoudil, že bych i já měla poznat radosti toulání se po lesích a lukách, o horách nemluvě. Což o to, od malička jsem s rodiči jezdila po celém tehdejším Československu a provozovala turistiku, ale vždy jsme vyráželi a zase se vraceli do nějaké pěkné pohodlné chaty nebo penzionu. Tak teď tedy poznám tu pravou romantiku starých zálesáků, o které jsem četla v rodokapsech.

Stydlivě jsem se svému milému přiznala, že jsem vlastně pod stanem ještě nikdy nespala. Ujistil mě, že se toho obávat nemusím, protože pod stanem spát stejně nebudeme, jedeme pod širák. Pozorně jsem sledovala předpověď počasí a strachovala se, co budeme dělat, když bude pršet. Zdenda prohlásil, že prostě na sebe hodíme celtu, nebo igelit. Na můj další nesmělý dotaz, kde se budeme mýt a kde budeme jíst, odpověděl, že si samozřejmě uvaříme na ohni. Otázku mytí přešel mlčením, ale když jsem naléhala, řekl, že jedeme jenom na víkend, tak to bez sprchy vydržím. Pak mě ale uklidnil s tím, že určitě najdeme potok. No aspoň něco.

Velká trampkaJako křest mého trampování vybral místo, které je blízko a které, jak říkal, zná jako svoje boty - Brdy. Nejdřív zkontroloval moje vybavení na tuto společenskou akci, oblečení jakž takž prošlo, zato nad mým zrzavým batohem lomil rukama, to prý kdyby viděli jeho kamarádi, byl by znemožněn. Batoh vysypal, moje věci zredukoval na čtvrtinu a dal mi usárnu (US tornu) a žracák. Tam jsem musela všechno pečlivě složit a mohli jsme vyrazit.

Jeho další tvrzení, že Brdy jsou nejsušší místo, jaké zná, se nezakládalo na pravdě. Celý víkend jsme se brodili ve vodě. Ale jinak tam bylo krásně. Na Brdech si od nepaměti trampové staví osady a některé stojí dodnes. A mají krásná jména jako Hebron, Pátá míle, Alabama, Kolombáro a další. První noc jsme přespali na Kolombáru, kde byl krásný srub i ohniště. Pak jsme procházeli Brdy křížem krážem, bohužel i ujištění mého nejdražšího, že zná Brdy jako svoje boty, také nebyla pravda. Chtěli jsme přespat další noc v osadě zvané Strachomorna, o které samozřejmě naprosto přesně věděl, kde je. Byla jsem trochu zoufalá, když jsme ji už hledali čtyři hodiny, procházeli i vojenským prostorem a bylo jen otázkou času, kdy se objeví nějaký snaživý voják se samopalem na hrudi a bude nás mít za záškodníky. Ale nakonec jsme Strachomornu našli a opravdu dělala čest svému jménu. Byla v ní zima jako v morně a strach jsem měla taky, protože se ve větru kývala a vrzala. Té noci jsme měli štěstí, Strachomorna nespadla, spadla až týden poté. Víkend na Brdech jsem tedy přežila.

Ještě párkrát jsem se svým budoucím mužem vyrazila na podobné akce, ale nakonec pochopil, že jsem spíše salónní typ a i když jsme jezdili dál, vždycky na mě večer čekalo zázemí v podobě pokojíku s opravdovou postelí a koupelnou.

Manžel ale zklamán nebyl, naše dcera se totiž potatila, vyráží na vandry s ním i se svojí partou a spí pod širákem i v mínus 15 stupních.

A ze mě se už nikdo nesnaží udělat velkou trampku.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ja som pod stanom začala spávať až keď som sa vydala (nie, môj manžel sa nevolá Stano) a začali sme chodiť na vysokohorskú turistiku.
Bohužiaľ pod širákom som nikdy nespala a vzhľadom na môj vek už asi ani nebudem, čo mi je tak trochu ľúto.

Marti,chcela som sa mrknúť aj na tvoje staršie články, ale bohužiaľ som sa v tvojom profile dozvedela nasledovné:

Články uživatelky martinnatr
Uživatelka nepovolila zobrazování seznamu svých článků.
Obrázek uživatelky
profil
všem moc a moc děkuji za komentářeSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
stanem jsem spala mockrát - jako děti jsme s rodiči jinam nejezdili. Na čundru jsem byla jednou se sestrou a jejím bývalým manželem a moc se mi to líbilo. Ráno se probudit a kousek od bivaku vidět srnky(těm se to moc nelíbilo a pěkně na nás "křičely"), to je nezapomenutelný zážitek. Spokojená byla i sestra - ta se totiž od malinka dost bojí a spaní pod širákem byla pro ni noční můra, takže šla tehdy prvně na vandru spát beze strachu, neboť si zabrala místo mezi mnou a svým bývalým. Na další čundr jsem už ze zdravotních důvodů nejela - mám totiž vrozenou vadu kyčlí a těm se spaní na karimatce moc nelíbilo. Ale do dneška na svůj první a poslední vandr ráda vzpomínám.
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané.Jako mladí,jsme jezdili pod stan a líbilo se mi to.Pod širákem jsem spala jednou a to cestou do Chorvatska a to mi úplně stačilo-už nikdy víc.Teď už máme rádi penzionky s postelí a sprchouSmajlíkTaky už nejsme nejmladší.
Obrázek uživatelky
profil
ze života. Já jsem byla pod stanem mockrát, pod širákem jen jednou - a zrovna lilo jako z konve. Ale ráda na to vzpomínám. Dneska už mám taky radši svou pohodlnou postel Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles