Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Velký průvodce výběrem dětského kola

28. 03. 2018 | Zajímavosti
Jaro je téměř tady a všichni – nejen velcí, ale i ti malí cyklisté, se jistě těší, až poprvé šlápnou do pedálů… Vybrat dětské kolo ovšem není jen tak. Připravili jsme proto malý návod, jak na to.

Aby dítě mohlo kolo dobře ovládat, je třeba zaměřit se nejprve na velikost bicyklu. Že je dítěti akorát, poznáte tak, že ho necháte rozkročit se nad horní rámovou trubkou s nohama na zemi. Mezi trubkou a rozkrokem dítěte by mělo být asi pět centimetrů volného místa. Pokud je to více, je kolo malé, pokud méně, je ještě příliš velké. Důležitá je také vzdálenost od sedla k řídítkům. Malý adept cyklistického sportu by měl být při sezení v sedle schopen řídítka bez problémů uchopit. Výšku sedla nastavte zvláště u menších dětí tak, aby dítě dosáhlo nohama na zem.

Největší chybou, kterou můžete u výběru kola pro dítě udělat, je totiž právě koupě většího kola, než je třeba, což rodiče často dělají, aby kolo dítěti „déle vydrželo“. Jenže taková věc mu může cyklistiku na dlouho, ne-li navždy znechutit. A stejně je tomu s nadměrně těžkým bicyklem, popřípadě nápadně levným výrobkem, na němž bude dobře fungovat snad jedině právě cena coby marketingový tahák. Dívejte se proto vždy pozorně, jak kvalitní je rám dětského kola a jaké jsou na kole komponenty.

Velký průvodce výběrem dětského kolaZačínáme odrážedlem

Nejmenší dětská kola jsou tzv. dvanáctky, dále se vyrábějí šestnáctky, dvacítky a čtyřiadvacítky. Je-li dítě ještě malé i na nejmenší dostupné kolo, tedy dvanáctku, začněte na dětském odrážedle.


Moje první kolo

Bicykly s koly o průměru 12" jsou nejmenšími na trhu. Jejich pasažéři často ještě potřebují balanční kolečka, proto jimi bývají tyto bicykly standardně vybaveny. Kolečka se ovšem dají bez potíží sundat či přizvednout, aby dítě nemělo plnou oporu a zdokonalovalo svůj cit pro rovnováhu.

Dvanáctky samozřejmě ještě nemají přehazovačku, ani zadní brzdu, kterou by dítě stejně „neumáčklo“. Brzdí se proto zpětným záběrem pedálů, který je pro děti přirozený. Přesto bývají dvanáctky vybaveny přední pákovou brzdou. Tu děti většinou nedokážou v začátcích stisknout, ale postupně je možné je učit i brzdit pomocí pákové brzdy. Kvůli bezpečnosti nejmenších cyklistů by na dvanáctkách nemělo chybět bezpečné zakončení řídítek a plastový chránič řetězu, který zakrývá celý řetěz. Kolo by mělo umožňovat nastavit v dostatečném rozsahu výšku sedla, a případně také řídítek. Bicykl tak může s dítětem „růst“.

Pro předškoláky

Jedná se o dětská kola, která jsou jen větší kopií dvanáctek. Mají stejné vybavení, rozdíl je skutečně jen ve velikosti kol. Orientačně vyhovují dětem ve věku od 4 do 6 let. Geometrie rámu většinou navazuje na 12", dítěti stačí nasednout a větší kolo hladce zvládne. Díky většímu průměru kol se dítěti lépe překonávají o něco větší vzdálenosti a také nerovnosti větší kolo lépe přejede.

První kolo do školy

Dvacítky už mohou být kromě jednorychlostní varianty vybaveny přehazovačkou se šesti převody. Přehazování převodů se provádí většinou snadno otáčením gripu řídítek. Podobně jako na dospělém kole jsou již osazeny dvě pákové brzdy a volnoběžný náboj. Dítě se tak již musí naučit brzdit pouze „ručními“ pákovými brzdami. Odměnou za nově nabyté dovednosti mu může být odpružená vidlice, která mu přinese více pohodlí při jízdě v terénu.

Kola pro „skorodospěláky“

Dětská kola 24" jsou největší stroje v dětské kategorii a vybavením si již v ničem nezadají s koly pro dospěláky. Mají přehazovačku i přesmykač, dvě ruční brzdy a odpruženou vidlici. Na čtyřiadvacítce již můžete klidně vzít dítě s sebou na delší vyjížďku.

Vítej mezi dospělými, cyklisto

Přeroste-li dítě čtyřiadvacítku, musí skočit rovnýma nohama do světa „dospělých“ bicyklů. Nejmenší rámy této kategorie (u dospělých kol se již „nehraje“ na průměr kol, ale čísluje se dle délky sedlové trubky, opět v zámořské délkové jednotce) měří 13“ palců, v úvahu připadají ještě velikosti 15“ či 15,5palcové rámy.


Zdroj, foto: Skibi.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !