Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Věty, které je lepší pozůstalému neříkat

21. 10. 2023 | Vztahy
Jsou situace, kdy je lepší si určité fráze či otázky nechat pro sebe, třeba i tehdy, když se sejdeme s člověkem, který prochází obdobím truchlení. Na co je vhodné se zeptat a co je naopak lepší vynechat?

Nejdůležitější je zůstat autentický a pravdivý


Téma smrti je pravděpodobně těžké samo o sobě pro většinu z nás. Při setkání s pozůstalým je nejdůležitější zůstat autentický a hlavně pravdivý. Tedy pokud jsem překvapen, je v pořádku říci, že mě to překvapilo a vyjádřit účast a lítost. Proto pokud vyjadřuji například lítost, je důležité specifikovat, co je mi vlastně líto – to, co pozůstalý prožívá, nebo to, co se stalo? V takových chvílích je dobré se obecným a nicneříkajícím frázím vyhnout.


Nezájem může ublížit více, jak špatně položená otázka


Věty, které je lepší pozůstalému neříkatJe důležité se konkrétně ptát a projevit zájem, položit otevřenou otázku například typu: „Co se stalo?“ Otázky mohou pomoci a také nabízejí možnost říci, že o tom člověk nechce mluvit. Otevírá se také prostor pro nabídku pomoci. I zde však platí, že je třeba být konkrétní – je totiž rozdíl, jestli nabízím pomoc například s financemi okolo pohřbu, s dětmi a jejich doprovodem například na kroužky nebo třeba opravou auta či nákupem. Více než špatná otázka dokáže pozůstalému ublížit náš nezájem a nepochopení. Je proto mnohem lepší se zeptat a dát tak pozůstalému prostor mluvit, než se tvářit, že je nám vše jasné a vše víme. I když jsme smrt blízké osoby zažili, jaké je to pro druhého, co zažívá a jak se cítí zkrátka vědět nemůžeme.

Nevyžádaným radám je lepší se vyhnout


Stejně jako nezájem nejsou na místě ani „dobře míněné rady“ a fráze. Mezi ty nejčastější, kterým bychom se měli vyhnout patří například: „Není proč být smutný, už je u Pána. O mrtvých jen dobře. Jsi ještě mladá / mladý, brzy si najdeš někoho jiného.“ A samozřejmě spousty dalších. Pokud nevíme, co říci, je lepší mlčet a s pozůstalým vědomě a opravdově být. Potěší určitě i šálek horkého čaje či dobrá polévka.

V nabídce pomoci se hodí být co nejkonkrétnější, protože z jednoduchého prohlášení „Kdybys cokoli potřeboval/a, ozvi se“, není příliš patrné, zda se pozůstalý může ozvat, když potřebuje pohlídat děti nebo třeba nakoupit potraviny.
Pokud pozůstalý vaši pomoc odmítne, nebojte se přijít za nějaký čas znovu. Jeho prožitky se v čase mohou proměňovat a spolu s nimi i názor na to, zda vaši pomoc přijme.  

Takto může vypadat správná nabídka pomoci:


1, Nepotřebuješ, abych ti došel/došla na nákup?
2, Nechceš pohlídat děti?
3, Mohu ti předat kontakt na notáře, kdyby se ti hodil.
4, Co ti chybí zařídit na pohřeb? Mohu to udělat.
5, Zkusím se tě zeptat zase za měsíc, jestli o tom už budeš chtít mluvit.


Zdroj, foto: Poradna Vigvam



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To je hodně užitečná rada.Neví člověk někdy jak se zachovat nejlíp v takové chvíli.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles